Zovem se Sandra Domazet, rođena 1978 godine, po zanimanju sam med. Sestra i radim u JIL-u KBC Rijeka. Pušač, 168cm, 51 kg. Do sada bez plućnih ali i drugih ozbiljnijih bolesti.
Dana 05. Svibnja probudila sam se sa kliničkom slikom ljevostranog spontanog pneumotoraksa. Kod dolaska na zavod na pulmologiju učinjena mi je drenaža lijevog prsišta. Dana 10. Svibnja napravljen mi je MSCT toraksa jer je na taj dan još uvijek na dren izlazio zrak. Na MSCT toraksa nisu se vidjeli nikakvi znakovi patološke pregradnje plućnog parenhima kao ni znakovi buloznog emfizema.
Konzultiran torakalni kirurg te je dogovoren VATS i pleuroabrazija za 11. svibnja 2007. Nakon učinjenog operativnog zahvata i tijekom daljneg boravka prebacuju me sa aktivne na pasivnu torakalnu drenažu, ali uz ponovni izlazak mjehuruća zraka u podvodnoj drenaži, te se od strane vaskularnog kirurga indicira reoperacija ( Thoracotomia sin. Et pleuroabrasio sin.) 23.svibnja. Nakon zahvata dana 29. Svibnja otpuštaju me na kućnu njegu. Nakon što sam Vam u kratko opisala tijek liječenja pneumotoraksa zanima me možete li mi odgovoriti na neka pitanja.
Kolika je vjerojatnost ponovnog nastanka pneumotoraksa?
Da li bi moja buduća trudnoća utjecala na pojavu pneumotoraksa?
Da li ja sa ovakvom dijagnozom mogu i dalje raditi u JIL-u?
Da li postoji način za trajno rješavanje mogućnosti nastanka pneumotoraksa?
Što je meni napravljeno operacijom na plućnom krilu?
Unaprijed hvala
Spontani pneumotoraks
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
Evo dacu ti odg. na dva pitanja:
Pneumotorax,ukoliko nisi imala operaciju,moze ponovo da ti se desi ukoliko dodje do pada,udarca u predelu pluca,jakog kaslja usled prehlade ili alergije,dizanja nekog tezeg predmeta,nagle promene pritiska,voznje liftom do visih spratova,voznje avionom,plivanja-narocito ronjenja.Ali to ne znaci da sad zauvek neces moci da plivas i dr. plucnoj maramici je potrebno minimum godinu i po dana da se vrati na ono sto je bila,medjutim mozes samo mesec dana nakon sto si pustena iz bolnice da zaradis pneumotorax ako recimo dodje do promene vazdusnog pritiska,a tu nisi ti kriva.
Trajno resavanje pneumotoraxa je moguce jedino operacijom kojom se odstranjuje nastala fistula i koncima se zasije mesto procepa na plucnoj maramici.
Inace,ja sam '89 godiste,imao sam operaciju pluca pre mesec dana,upravo zbog pneumotoraxa.Kad sam stigao u KC u Kragujevcu uradjena mi je drenaza desne strane.Bio sam u bolnici 7 dana,medjutim nisam ni 2 dana bio kuci,a plicna maramica je ponovo pukla usled promene pritiska.Opet mi je uradjena drenaza,ali ovaj put se pojavio potkozni emfizem,pa sam odlucio da odem na operaciju.Operacija je prosla odlicno i posle 14 dana sam pusten kuci.Poz sve najbolje
Pneumotorax,ukoliko nisi imala operaciju,moze ponovo da ti se desi ukoliko dodje do pada,udarca u predelu pluca,jakog kaslja usled prehlade ili alergije,dizanja nekog tezeg predmeta,nagle promene pritiska,voznje liftom do visih spratova,voznje avionom,plivanja-narocito ronjenja.Ali to ne znaci da sad zauvek neces moci da plivas i dr. plucnoj maramici je potrebno minimum godinu i po dana da se vrati na ono sto je bila,medjutim mozes samo mesec dana nakon sto si pustena iz bolnice da zaradis pneumotorax ako recimo dodje do promene vazdusnog pritiska,a tu nisi ti kriva.
Trajno resavanje pneumotoraxa je moguce jedino operacijom kojom se odstranjuje nastala fistula i koncima se zasije mesto procepa na plucnoj maramici.
Inace,ja sam '89 godiste,imao sam operaciju pluca pre mesec dana,upravo zbog pneumotoraxa.Kad sam stigao u KC u Kragujevcu uradjena mi je drenaza desne strane.Bio sam u bolnici 7 dana,medjutim nisam ni 2 dana bio kuci,a plicna maramica je ponovo pukla usled promene pritiska.Opet mi je uradjena drenaza,ali ovaj put se pojavio potkozni emfizem,pa sam odlucio da odem na operaciju.Operacija je prosla odlicno i posle 14 dana sam pusten kuci.Poz sve najbolje