Postovani,
Sta znace i koje su donje granice parametara (FVC, FEV1, FEV1 % FVC , PEF, MEF 50, … , FET) na osnovu mojih ostvarenih, kao i parametara - 25 godina, visina - 172 cm , zenski pol. Mozete li mi, takodje, reci koji od svih parametara je/su najvazniji?
Unapred sam Vam veoma zahvalna.
Forsirana spirometrija
predvidjeno ostvareno
FVC 4.08 L 3.03 -74%
FEV1 3.57 L 2.80 - 78%
FEV1 % FVC 92.31%
PEF 7.60 L/s 8.07 - 106%
MEF 50 4.75 L/s 3.69 - 78%
MEF 25 2.29 L/s 1.73 - 76%
PIF L/s 4.66
FIF 50 L/s 4.36
FIV1 L 3.03
VC MAX 4.14 L 3.03 - 73%
VC IN 4.14 L 3.03 - 73%
IC 2.78 L 2.01 - 72%
ERV 1.38 L 1.02 - 74%
FEV1 % VC IN 84.35 % 92.34 – 109%
FEV0.5 L 2.19
FET s 2.37
Spirometrija
Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Sep 06, 2007 10:39 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Spirometrija
...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
FVC, FEV1, FEV1% (Tifno indeks) i PEF su najvazniji. Grubo, granica od 80% je dojna granica za sve prve tri vrednosti: FVC bi trebalo da bude preko 80% (inace imate malu restrikciju, smanjen kapacitet pluca), FEV1 preko 80% (inace imate obstrukciju, po tipu hronicne obstruktivne plucne bolesti ili astme), Tifno indeks je dobar (pa obstrukcija prakticno otpada), a PEF je vrsni ekspiratorni protok, i on je dobar (govori o ekpiraciju u prvih 0,1 sekundi, za razliku od FEV1 koji govori o ekspiraciji u prvoj sekundi). Ovi parametri ulaze u takozvanu "malu spirometriju", koju koristimo i mi lekari specijalisti opste medicine. Ostalo je pretezno u domenu samo pulmologa, ali neretko ni oni ne posmatraju sve parametre koje ste naveli.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
...
Postovani,
Puno hvala na odgovoru!!! Mozete li mi reci sta znace termini – ekspiracija i obstrukcija, koji ste koristili u opisu parametara? Napisali ste da je donja grnica 80% za prva tri parametra FVC, FEV1 i FEV1%FVC , a za cetvrti parametar PEF ste napisali da je dobar, koja je njegova donja granica, posto ja imam vise od 100% ostvareno u oba izvodjenja forsirane spirometrije? Posto nemam astmu niti HOBP, sta onda moze da bude uzrok malo nizih vrednosti od referentnih za prva dva parametra FVC i FEV1? Znate li nesto o metodi, transfer faktor (difuzija) da mi napisete, koji su najbitniji parametri kao i kolike su njihove donje granice? Jos jednom, najlepse hvala!!!
Puno hvala na odgovoru!!! Mozete li mi reci sta znace termini – ekspiracija i obstrukcija, koji ste koristili u opisu parametara? Napisali ste da je donja grnica 80% za prva tri parametra FVC, FEV1 i FEV1%FVC , a za cetvrti parametar PEF ste napisali da je dobar, koja je njegova donja granica, posto ja imam vise od 100% ostvareno u oba izvodjenja forsirane spirometrije? Posto nemam astmu niti HOBP, sta onda moze da bude uzrok malo nizih vrednosti od referentnih za prva dva parametra FVC i FEV1? Znate li nesto o metodi, transfer faktor (difuzija) da mi napisete, koji su najbitniji parametri kao i kolike su njihove donje granice? Jos jednom, najlepse hvala!!!
...
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 4:25 am
-
- Novi član
-
- Novi član
...
... Zbog cega si ti radio prvi put spirometriju? Sta si ti konstatovali da imas, pa su ti dali medikamente i koje, ako zelis da mi napises? Meni su rekli za sada samo da radim vezbe za pluca - povecanje kapaciteta? ... pozzz ...
...
-
- Novi član
... pitanje za dr Ivicu - da li i Vi preporucujete vezbe za povecanje kapaciteta pluca u vidu dubokog udaha i sto duzeg izdaha (trajanje izdaha da bude minimum 2 puta duze od udaha)? ... Mozete li mi reci sta znaci termin – ekspiracija, koji ste koristili u opisu parametara? Napisali ste da je donja grnica 80% za prva tri parametra FVC, FEV1 i FEV1%FVC , a za cetvrti parametar PEF ste napisali da je dobar, koja je njegova donja granica, posto ja imam vise od 100% ostvareno u oba izvodjenja forsirane spirometrije? Posto nemam astmu niti HOBP, sta onda moze da bude uzrok malo nizih vrednosti od referentnih za prva dva parametra FVC i FEV1? Znate li nesto o metodi, transfer faktor (difuzija) da mi napisete, koji su najbitniji parametri kao i kolike su njihove donje granice? Jos jednom, najlepse hvala!!! ...
...
-
- Novi član
.....
... pitanje za dr Ivicu - da li i Vi preporucujete vezbe za povecanje kapaciteta pluca u vidu dubokog udaha i sto duzeg izdaha (trajanje izdaha da bude minimum 2 puta duze od udaha)? ... Mozete li mi reci sta znaci termin – ekspiracija, koji ste koristili u opisu parametara? Napisali ste da je donja grnica 80% za prva tri parametra FVC, FEV1 i FEV1%FVC , a za cetvrti parametar PEF ste napisali da je dobar, koja je njegova donja granica, posto ja imam vise od 100% ostvareno u oba izvodjenja forsirane spirometrije? Posto nemam astmu niti HOBP, sta onda moze da bude uzrok malo nizih vrednosti od referentnih za prva dva parametra FVC i FEV1? Znate li nesto o metodi, transfer faktor (difuzija) da mi napisete, koji su najbitniji parametri kao i kolike su njihove donje granice? Jos jednom, najlepse hvala!!! ...
...
-
- Novi član
Re: ...
Zbog otezanog disanja, a posto mi je majka imala astmu, pretpostavljao sam unapred da je to. Bronhijalnu astma je u pitanju, a trenutno pijem Serevent (koji izgleda polako izlazi iz upotrebe) i Flixotide. Pojavila mi se pre 2god (u 21 godini). Ali nemas ti sta da se plasis, ti mozda imas samo laksi opstruktivni poremecaj disanja, tako da se tim vezbama neces imati problema. Puno zdravlja, jer cini mi se da je takav pozdrac na ovom forumu najprikladnijizvezdica16 napisao:... Zbog cega si ti radio prvi put spirometriju? Sta si ti konstatovali da imas, pa su ti dali medikamente i koje, ako zelis da mi napises? Meni su rekli za sada samo da radim vezbe za pluca - povecanje kapaciteta? ... pozzz ...

-
- Novi član