Punkcija pluca

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
vlayco78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 10, 2010 9:29 am

Punkcija pluca

Post od vlayco78 »

Pozdrav,

Mom ocu treba da se uradi punkcija pluca. Koliko sam razumeo, to se radi uz pomoc igle.
Strasno se uplasio toga, narocito kod pominjanja igle. U bolnici mu nisu objasnili nista, tako da on zeli da mu sa interneta nadjem nesto o punkciji.

MOLIM da mi neko ukratko objasni proces punkcije, ili da mi da link neke stranice gde to objasnjavaju, jer ja sam nasao vise vrsta pukcija pluca.
U ovom slucaju radi se o vadjenju tecnosti za koju se predpostavlja da je voda, ali pominjana je i mogucnost da je u pitanju masa.

Takodje, i mene i njega jako zanima to da li postoji neka alternativa za punkciju - neka druga manje invazivna procedura koja je zamenjuje?

Unapred hvala.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Punkcija pluca

Post od tamaraft »

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori