Pritisak u grudima

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Morrigan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 8:03 pm

Pritisak u grudima

Post od Morrigan »

Postovani dr,

imam 27 godina, pol zenski. U poslednjih mesec dana mi se javio pritisak u grudima (slicno kao kad se popnete jako brzo na veliku nadmorsku visinu), otprilike na povrsini oko kljucnih kostiju. Desavalo mi se kad legnem da spavam da se on prosiri i na vrat, kao da me neko steze. Radila sam kompletnu krvnu sliku sa onim propratnim analizama sto se radi kod neke opste provere i to je bilo sve u granicama normale. Obratila sam se lekaru opste prakse i uradila dodatne analize hormona stitne zlezde. I ti rezultati su bili u redu. U medjuvremenu se bol spustio, tj prosirio na ceo grudni kos ali mnogo manjeg intenziteta. Sada imam utisak kao da ne mogu dovoljno da udahnem vazduh - kao da mi je grudni kos mali, bola skoro da nema ali mi se desava da imam utisak gusenja iako ne disem ubrzano... onda se uplasim pa mi hladnoca prodje kroz tel a najvise kroz ruke koje mi postanu lagane kao da nisu moje. To ukupno sve traje mesec dana. Od pre 3-4 dana sam pocela da malo i kasljem (10ak puta na dan) i svaki 4-5. put iskasljem malo slajma (narocito posle jela).

Kad sam bila mala imala sam neku kao upalu pluca za koju su rekli u domu zdravlja da je upala pluca a u Tirsovoj da nije. U svakom slucaju secam se da sam ja bila skroz u redu - nisam se osecala bolesno ni malo, samo sam kasljala.

Ono sto bih jos navela je da pijem pilule za kontracepciju. Yasmin sam pila 2 i po godine, onda sam se uplasila zbog onih smrtnih slucajeva i otisla kod ginekologa da mi promeni. Receno mi je da pauziram mesec dana i da onda predjem na Jeanine. Sve moje tegobe sa disanjem i bolom u grudima su pocele u tih mesec dana pauze dok nisam pila nikakvu kontracepciju. Analize krvi sam prvenstveno uradila iz ginekoloskih razloga, a onda se tek desio ovaj problem koji opisujem. Takodje u porodici imamo jako velike probleme koji traju vec nekoliko godina, ali su svoju kulminaciju doziveli pre 3 meseca i i od tada je prisutna stalna napetost i stres. S obzirom na moje dobre analize i na tu situaciju, lekar mi je rekao da je u pitanju stes i da bi mozda bilo dobro da uzmem neki bensedin ali ja jednostavno imam otpor prema svim tim lekovima jer su posredno povezani sa problemima u kuci i mislim da bi mi bilo jos gore ako bih popila leksilijum ili tako nesto.

Posto nisam bila mirna kad sam pocela da kasljem, ponovo sam kontaktirala lekara, ali drugog (imam srece da mi je direktorka lekar iako ja nisam zdravstveni radnik) i potvrdjeno je da su pluca cista, medjutim, ja ipak osecam s vremena na vreme tj. cujem krcanje. Mozda umisljam, mozda je to zvuk iz zeluca ili iz nosa ali ne mogu da se smirim, svaki bol koji osetim u rukama ili nogama povezujem sa tim i iskreno najvise se plasim da mi se ne nakuplja neka tecnost u plucima. Kako mogu da budem sigurna da to nije slucaj?

Ja sam svesna da je mozda moj problem vise psihicnki nego fizicki i ne bezim od toga, ali zelim prvo neki dokaz da je sa mojim plucima sve u redu. Ova napetost nikako ne pomaze, toliko se uznemirim nekad da osecam slabost i mislim da cu da se onesvestim... primetila sam da mi se to desava najvise kada pocnemo da pricamo o situaciji u porodici i to mi govori da je to srz problema, ali mi se strah uvukao u misli toliko da nikakvo ubedjivanje niti autosugestija ne pomaze, meni treba dokaz :) Da li bi bilo previse da uradim rentgen pluca? Ne zelim da se zracim, ali valjda je danasnja tehnologija napredovala pa je to svedeno na minimum...

Napomenucu da nikada do sada nisam bila u ovakvoj situaciji, nisam bila osetljiva na svaki bol, kod lekara sam samo isla kod ginekologa redovno, ostalo po potrebi i to samo ako bas moram. Ma sta dalje da pricam kad mi je ovo prvi put bio da sam vadila krv u zivotu! Dakle zaista nisam od onih sto traze simptome u svemu i sto trce kod lekara, ali ja sebe ne prepoznajem i plasim se da sam postala hipohondar a to nikako ne zelim.

Volela bih da mi neko kaze kako da se postavim prema ovom nedostatku vazduha i kako da otklonim sumnje da je u pitanju nesto ozbiljnije. Hvala unapred i izvidnjavam se na duzini poruke ali sam smatrala da je vazno da prikazem sve podatke radi lakseg davanja saveta.

Hvala, pozdrav
Odgovori