zeleo bih da mi odgovorite...ove godine tri puta mi se desilo da me gusi nocu, jednu ili dve zaredom i to samo nocu, ujutro mi bude dobro,imao sam celo detinjstvo bronhitis koji je u pubertetu skoro nestao tj.od 20-ete mozda sam ga imao 3 puta sad imam 26,ali to nije ni blizu onom bronhitisu to nije gusenje,malo teze disanje,brzo me prodje al ove god.evo vec treci put me gusi nocu jedan ili dva dana zaredom ali samo nocu ujutro mi bude dobro nije mi jasno jel to na putu bronhijalna astma ?to me plasi i kako samo nocu?zadnji put sam se malo prehladio pa mogu da razumem al prva 2...alergican sam na grinje i polen,inace sam se bavio aktivno sportom,do pre tri god.sam prestao,ja sam davno radio te preglede i sve je bilo ok...u porodici smo skloni disajnim oboljenjima sestre od tetke mi imaju astmu...
ne bih voleo nikako da se i meni desi zato mi recite sta treba da uradim sve da mi se to ne desi?pocecu ponovo sa treninzima...da kupim neki inhalator? postoji li neki sprej za preventivu?cuo sam da je kozje mleko dobro za pluca...hvala vam i nadam se pravom odgovoru.
preventiva
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Kupite pikfloumetar i kontrolisite vrsni protok (PEF), pa ako ima smanjenja od 25% i vise u odnosu na stanje kad nemate gusenje, koristite bronhodilatatore (pumpucu kao sto je Beroidual, ili slicne).
Nocno gusenje nije bas tipicno za pogorsanje astme ili hronicnog obstruktivnog bronhitisa, morali bi da imate i gusenja na napor, na hladan vazduh, na stres, na izlaganje alergenima koji su kod Vas potvrdjeni kao "okidaci", itd.
Postoji bolest koja se zove SLEEP APNEA, poremecaj u kome se tokom sna disanje prakticnio prekine na nekoliko sekundi. Teze se dijagnostiikuje, tipicnije se javlja kod debljih, leci se uzimanjem stimulatora disanja pre spavanja, dobar je i obican Aminofilin Retard, jedna tableta uvece.
Poseta internisti, specijalisti opste medicine, specijalisti medicine rada, pulmologu ili pneumoftiziologu dovoljni su za pocetak. Fizicki pregled, laboratorija, RTG pluca i spirometrija... Ostalo tek potom.
Sve najbolje.
Nocno gusenje nije bas tipicno za pogorsanje astme ili hronicnog obstruktivnog bronhitisa, morali bi da imate i gusenja na napor, na hladan vazduh, na stres, na izlaganje alergenima koji su kod Vas potvrdjeni kao "okidaci", itd.
Postoji bolest koja se zove SLEEP APNEA, poremecaj u kome se tokom sna disanje prakticnio prekine na nekoliko sekundi. Teze se dijagnostiikuje, tipicnije se javlja kod debljih, leci se uzimanjem stimulatora disanja pre spavanja, dobar je i obican Aminofilin Retard, jedna tableta uvece.
Poseta internisti, specijalisti opste medicine, specijalisti medicine rada, pulmologu ili pneumoftiziologu dovoljni su za pocetak. Fizicki pregled, laboratorija, RTG pluca i spirometrija... Ostalo tek potom.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.