pomoc

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
markonija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 7:29 am

pomoc

Post od markonija »

Kazu pre 7 godina prelezala sam tuberkulozu pluca na nogama bez lecenja, ne trebam vam onda reci u kakvom su mi stanju pluca. Nalazim se daleko od mog rodnog grada, i kao imigrant naravno uradila sam i ovde snimanje pluca. Dobila sam da pijem izonijazid 9 meseci ili naravno moji papiri nece ici u imigraciono, ali ne bih sada o tome. Interesuje me sledece i naravno zelim vazu pomoc? interesuje me sam lek koliko steti i sta steti osim jetre!!!Da li je moguce dobiti heptatitis B i C uzimanjem ovog leka? Hvala za veliku pomoc u vasem narednom odgovoru
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tartufa »

Ti spadaš u osobe sa posebnim rizikom da obole od TB.Izonijazid jeste preventivni lek se koristi od 6-12 meseci (kod nas 9) u dozi od 300mg jednom dnevno.Pre uključivanja leka treba isključiti: aktivnu TB, alergijsku rakciiju na lek, akutno oboljenje jetre( hepatitis) bilo kog uzroka i ranije preležani toksični hepatitis.
Naravno,podrazumeva se da nisi alkoholičar, dijanetičar,da nisi starija životna dob i da nisi trudna.
Kod 1/5 bolesnika dolazi o umerenog povišenja transaminaza (AST,ALT) i bilurubina, što je obično prolazna pojava i ne zahteva prekid terapije. Pozz
Odgovori