Alergija mi je zapocela kad sam imala 18 godina(sad imam 33) i dosad nisam imala neke ozbiljne tegobe- od marta do kraj maja- rinitis i konjuktivitis. U tom periodu uzimam Letizen i simptomi iscezavaju. Za vreme trudnoce simptomi su bili minimalni i te godine nisam pila ni Letizen. Ali prosle godine u dva navrata imala sam nesto kao gusenje, ustvari kao da mi nesto stoji na grlu i ne da mi da disem (samo za kratko). To me malo zabrinulo i uradila sam ispitivanja spirometriju i sl. i rezulati su bili dobri.
Zanima me dali alergija prelazi u astmu i dali je moguce to da se spreci.
Isto bih molila za Vase misljenje u vezi sezonske imunizacije-vakcine(zato sto mi jedan pulmolog predlaze da to uradim , a drugi ima stav da mi to ne bi pomoglo.
Hvala unapred i oprostite na opsirnosti
Polenska alergija-alternative
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 12:40 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Polenska alergija-alternative
Astma moze biti alergijske prirode ili nealergijske. U Vasem slucaju se verovatno radi o alergijskoj astmi koja najcesce nastaje u detinjstvu, ali moze nastati i kasnije tokom zivota. Ako su simptomi retki (i mozda postoji tzv. intermitentna blaga astma), treba u trenutku pogorsanja uraditi spirometriju, jer u mirnim fayama bolesti plucna funkcija moze da bude potpuno naormalna. U prilog dijagnozi ide i cinjenica da Vam u trenutku pogorsanja simptoma pomaze pumpica Salbutamola ili Ventolina.
Lek za rinitis/konjunktivitis koji pominjete nije jedini, tj. zavisno od stepena ispoljavanja alergijske reakcije, mogu se dati i drugi lekovi. Ali, o tome moze da odluci samo lekar uzevsi u obzir celokupnu klinicku sliku.
Sto se tice imunizacije, ona se preporucuje ukoliko se otkriju tacni uzrocnici alergijskih reakcija (koznim probama), medjutim, ukoliko se radi o polenima (sto se naslucuje ako se tegobe javljaju u periodu koji ste naveli), sada je kasno i treba se obratiti lekaru (alergologu) na jesen.
Lek za rinitis/konjunktivitis koji pominjete nije jedini, tj. zavisno od stepena ispoljavanja alergijske reakcije, mogu se dati i drugi lekovi. Ali, o tome moze da odluci samo lekar uzevsi u obzir celokupnu klinicku sliku.
Sto se tice imunizacije, ona se preporucuje ukoliko se otkriju tacni uzrocnici alergijskih reakcija (koznim probama), medjutim, ukoliko se radi o polenima (sto se naslucuje ako se tegobe javljaju u periodu koji ste naveli), sada je kasno i treba se obratiti lekaru (alergologu) na jesen.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 6:35 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Za Dr. Branislava
Postovani Dr Branislav,
Nova sam na forumu i nisu mi poznati svi nacini komunikacije , pa sam Vam najverovatno poslala moju poruku licno na Vasu adresu .Oprostite zbog toga i nadam se da cete mi ipak odgovoriti
Hvala, Antonet
Nova sam na forumu i nisu mi poznati svi nacini komunikacije , pa sam Vam najverovatno poslala moju poruku licno na Vasu adresu .Oprostite zbog toga i nadam se da cete mi ipak odgovoriti
Hvala, Antonet