Pobedi Astmu!

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 19, 2009 11:26 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pobedi Astmu!

Post od vekijeaa »

Pozdrav svima,

Ovo je poziv svim dobrim ljudima da se uključe u rad sajta i doprinesu da http://www.astma.rs postane mesto podrške za sve koji se suočavaju i žive sa astmom. Sakupljamo informacije, razmenjujemo znanja i iskustva i zajedno se borimo sa izazovima!

Ukoliko si student (kao i ja): Slobodno me kontaktiraj, a ja ću ti rado napraviti korisnički nalog na sajtu. Onda možeš objaviti svoj seminarski ili autorski rad o astmi, pod svojim imenom, možeš prevesti neki tekst ili istraživanje, pokušati da nađeš partnera za svoj dalji rad. Biće ovde profesora i lekara, pa eto prilike da vide koliko vrediš i pored neupotrebljivog indeksa. Ne mogu da ti ponudim novac, ali najbolje stvari su besplatne. Možeš slobodno da se hvališ da si urednik jedinog sajta specijalizovanog za astmu na srpskom jeziku. Dobra stavka u CV-u?

Ukoliko ste lekar: Pozivam Vas da pišete i objavljujete svoje radove, mišljenja i savete na sajtu. Takođe, na sajtu postoji i forum, a Vi ste prava osoba za uređivanje sadržaja, i davanje odgovora na pitanja…
Ako bismo sakupili 30 doktora iz cele države i kada bi svako od njih jednom u dve nedelje, uz kaficu, objavio neki svoj nalaz, mišljenje, napisao par reči na forumu, za godinu, dve imali bismo dragocen skup sadržaja i veliku bazu znanja za sve ljude zainteresovane za ovu bolest. 30 (ljudi) x 2 (upisa u mesec dana) x 12(meseci) = 720 članaka godišnje= neprocenjiva podrška za sve pogođene astmom!

Ukoliko ste roditelj deteta sa astmom ili astmatičar: Podelite svoja iskustva sa drugima.

Ako govorite engleski, nemački jezik, ili drugi strani jezik, i želite da omogućite da i drugi roditelji koji ne znaju strane jezike imaju informacije o bolesti svoje dece i najnovijim dostignućima, možete prevesti neki od inostranih članaka i objaviti ga na sajtu. Posebno Vas pozivamo da posetite forum i razgovarate sa drugima o svojoj borbi sa astmom.

Srdačno,
Veroljub Zmijanac, apsolvent Fakulteta Organizacionih Nauka
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Post od vekijeaa »

Podrška za astmatičare - Astma.rs

“Astma je bolest. I to neizlečiva. Ali to je samo glupa definicija u udžbeniku naučne medicine”, piše na prvom domaćem sajtu koji pruža podršku ljudima koji boluju od astme – www.astma.rs

„Astma. Pobedi je!“ je prvi sajt na srpskom internetu posvećen obolelima od astme i njima bliskim ljudima koji se bore sa ovom bolešću. Sajt pruža brojne informacije o astmi i lečenju, a predlaže sport kao jedan od najboljih načina za kontrolu bolesti. Projekat poseduje i ličnu notu, jer je autor i sam astmatičar, koji se priprema za 22. Beogradski Maraton.

“Astma je bolest. I to neizlečiva. Ali to je samo glupa definicija u udžbeniku naučne medicine”, piše na sajtu koji pruža podršku ljudima koji boluju od astme i roditeljima bolesne dece. Osnovna ideja je da se na sajtu susretnu ljudi pogođeni astmom, studenti medicine i lekari, i razmenom znanja i iskustava doprinesu boljem razumevanju ove bolesti.

Želja autora je da, na ličnom primeru, ukaže na važnost sporta u kontroli ove bolesti, kao i da motiviše ljude na zdrav pristup životu. On na sajtu vodi i dnevnik svojih sportskih aktivnosti i izazova sa kojima se suočava.

Na sajtu se nalaze i i članci o terapijama, ishrani, sportu i medicinskim dostignućima, a tu je i forum za pitanja i podršku.

„Astma. Pobedi je!“ je sajt koji omogućava posetiocima da bolje upoznaju ovu bolest, podele lična iskustva, i sa više snage pristupaju životu sa astmom.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

LAIK RECE..."glupa definicija u udžbeniku naučne medici

Post od mislimsvojimmozgom »

Gospodinu koji je otvorio sajt ASTMA .RS,

pozdravljam svaki pokusaj ucinjen sa ciljem da pomogne, obavesti, bilo da je medicinski obrazovan ili ne . Iz onog sto procitah o Vama vidim da studirate politicke n. znaci laik ste za medicinu a astmu poznajete samo kroz cinjenicu da bolujete od nje...

Trazite saradnike... i to je u redu...
Imala sam nameru ...jer sam kao strucno lice sa podosta iskustva plus> koje je citalo i ucilo iz med. knjiga(kakvim ih vi smatrate> procitati citat nize) .

Obzirom da se u prvoj (bas u prvoj recenici Vaseg obracanja kaze da su med. knjige glupe ...eto odustadoh od zamisli za saradnju na vasem sajtu ...a odlucila se za nesaradnju, zbog moje zapitanosti : ako sam ucila iz glupih knjiga ...onda bih tamo na sajtu pisala gluposti....

Rezultat je -nema saradnje uz zelju da vam zamisao ipak uspe pa makar bila biznis plan za reklamiranje...

Savet: ...Ovakvim pristupom ce te mnoge lekare koji cene trud sedenja i citanja, memorisanja med. knjiga (ih, da znate koliko ih je napisano o astmi(ne dobiju se google- pretragom mas. sajtova izuzev onih koji su kao medline i dr.) odbiti od ev. saradnje ...

citat sa vaseg sajta (bas prve recenice>po meni- los pocetak):

Zadatak broj #1

"Astma je bolest. I to neizlečiva. Ali to je samo glupa definicija u udžbeniku naučne medicine. To pod milim Bogom ništa ne znači. Nemate razloga da se stidite ili da vas bude sram što vaše dete ima astmu. Pokušaću da Vam pokažem šta je astma i ...."

MLADI COVECE !!! Pridruzio si se "hajci" na lekare i zdravstvo i lose plasirao svoju zelju da pomognes, koja verujem da postoji...

I eto , sta cu...setih se one price kada je zaba gledala kako potkivaju konja ...i sama podigla nogu da je potkuju...

Ovo potpisujem sa:lekar koji je ucio medicinu iz glupih knjiga
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Post od vekijeaa »

Mislim da je došlo da zabune.

Jedini način koji smatram dobrim i valjanim za lečenje astme jeste NAUČNI, a on podrazumeva knjigu i štrebanje, bolnicu, ispitivanja i neprekidan kontakt sa lekarima.

Citatat na naslovnoj strani sajta, nisam želeo da izgleda kao napad na lekarsku profesiju nego kao MOTIVACIJA ljudi koji boluju od ove bolesti da se ne prepuste tome što za astmu nema leka, nego da pokušaju da se bore i uzmu svoje zdravlje u svoje ruke. Naravno, i ovo "uzmi zdravlje u svoje ruke" podrazumeva doktora a ne neke magije i tarot karte. Ono sto ne volim kod medicine su te DEFNICIJE, kao sto je NEIZLECIVO, sto kao sto i sami znate moderna medicina izbegava da koristi. To je kljuc i ideja iza koje stojim kao covek.

Krivo mi je što je došlo do nesporazuma, ali verujem da će broj ljudi koji će pogrešno shvatiti tu parolu biti manji od onih koji u dobrim stvarima vide dobro. Ovom prilikom mogu već da najavim da sam bio kontaktiran od jedne divne žene, majke i doktorke koja je izrazila želju da sarađuje i koja je bila oduševljena idejom i sajtom.

Inače zovem se Veroljub Zmijanac, studiram Fakultet Organizacionih Nauka, a astmu poznajem kao bolest od koje bolujem i kao čovek koji mnogo voli da čita i saznaje stvari koje ga interesuju. Čitanje i učenje iz knjiga je i moja profesija te i studiram iz razloga što verujem da je to dobar životni izbor.

U nadi da ćete valjano razumeti moje tople reči pozdravljam Vas.
Diamondia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 03, 2006 7:08 pm

Post od Diamondia »

Odlican sajt! Samo napred, sjajno je da postoji mesto za podrsku ljudima koji boluju od astme, na kome ce moci da razmenjuju iskustva i medjusobno se pomazu!

Nigde nisam videla "glupe udzbenike" vec samo "glupe definicije", sto i jesu, za one koji boluju. Cinjenica da je nesto neizlecivo samo vas moze baciti u ocaj, a ovaj sajt uspeva da vam da puno motivacije i optimizma.

Bilo bi dobro da su i lekari optimisticniji i sigurniji u sebe, pa pozive na saradnju ne bi videli kao nesto sto ih vredja, vec kao nesto sto moze da im pomogne da se razvijaju vise i dalje, kao i da bolje pomognu svojim pacijentima, tako sto ce ih zaista upoznati.

Hiljade strana udzbenika ne znaci nista, ako niste uspeli da razumete kako vas pacijent razmislja i sta je njemu vazno - a to svakako nisu definicije.

Sigurna sam da ima mnogo lekara koji ce biti raspolozeni da vam pomognu sa sajtom, da vi ucite od njih i oni od vas.
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Post od vekijeaa »

Prvi lekar koji se javio na moj poziv sa sajta jeste doktorka Dušica Jarić!!!

Doktorka Dušica Jarić iz Novog Sada će volonterski odgovarati na jedno pitanje sedmično. Možete pročitati njenu biografiju i postaviti pitanje na stranici:

http://astma.rs/dr-dusica-jaric/

Pozdrav :)
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Post od vekijeaa »

Jel ima lekara na ovom forumu?

Mislim da bi super bio jedan članak o "Uticaju hladnog vazduha na disanje", a posebno kod plućnih bolesnika i astmatičara.

Time završavamo zimu, pa prelazimo u doba polena :))
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Post od vekijeaa »

VEST: Pogledajte šta piše nova autorka na blogu Marija Blažić: http://astma.rs/2009/03/astma-bolest-pod-kontrolm/

POZIV VAŽI ZA SVE
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Post od vekijeaa »

Sajt fino radi.. nadam se da ga čitate. Da ne budem sebičan prenosim jednu važnu vest i veoma koristan materijal za astmatičare

KALENDAR POLENA (aeropalinološki izveštaj) možete naći na:

http://astma.rs/2009/04/kalendar-cvetanja/
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Post od vekijeaa »

Svetski Dan Astme je sutra 5. maja.

Nažalost dan se ne obeležava u Srbiji ali sam na sajtu pokrenuo par akcija, veoma skromno.

Javite se i pošaljite materijal koji i drugima može biti od koristi

http://astma.rs/2009/04/svetski-dan-astme/
jacabl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2007 11:05 pm

Svaka cast!

Post od jacabl »

sve pohvale organizatoru!samo napred!
Duchess
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 2:13 pm

Post od Duchess »

Super ideja, odličan sajt. Ostavila sam svoju priču, eventualno mogu da pomognem prevodjenjem sa engleskog, ali ne u većoj meri jer ipak imam stalan posao i obaveze. Možete me po potrebi kontaktirati na PP.

Pozdrav!
Jai Mahakali, ayo Gorkhali!
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Nova doktorka na sajtu

Post od vekijeaa »

Hvala svima... Sajt je već krenuo svojim tokom i ja sam zadovoljan.

Želeo bih samo da najavim da sam uspeo da uspostavim saradnju i sa doktorkom Dr Mirjana Dukić Jovanović koja je po alergolog-imunolog pa ko želi može da ostavi pitanje.

Pozdrav!!!
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Test opterećenja

Post od vekijeaa »

„Funkcionalnim testom opterećenja proverava se reackija organizma na fizički napor i sposobnost organizma da se izloži fizičkom naporu. Bilo ko da planira da se podvrgne fizičkom naporu treba da prođe kroz određene nivoe zdravstvene kontrole. Prvo se radi medicinsko-sportski pregled, koji se sastoji od antropometrije – merenja telesne težine, telesne visine, procenta telesne masti, analize krvi, fizikalnog pregleda i EKG-a u miru… Zatim se pristupa testu fizičkog napora gde se određuje nivo i stepen fizičkog napora za koji je svaki pojedinac sposoban. Nakon testa lekari utvrđuju da li je osoba uopšte sposobna da se bavi sportom i daju savet na koji način bi pojedinac trebalo da se izlaže fizičkom naporu. „ – doktor Nebojša Antić, specijalista medicine sporta.
Radio sam test opterećenja i veoma sam zadovoljan rezultatima. Još bitnije je da sam napisao veoma dugačak i informativan članak o tome. Mislim da će koristiti svim astmatičarima

http://www.astma.rs/2009/08/astma-test-opterecenja/
Korisnikov avatar
vekijeaa
Novi član
Novi član

Re: Pobedi Astmu!

Post od vekijeaa »

Ko ima brži internet neka pogleda kako se izvodi spirometrija

http://www.astma.rs/2009/07/izvodenje-spirometrije/

<object width="300" height="225"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id= ... llscreen=1" /><embed src="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id= ... llscreen=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="300" height="225"></embed></object>
Odgovori