Pneumotoraks

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Korun
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 09, 2006 1:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Pneumotoraks

Post od Korun »

Imam 26 god. 20. juna ove godine me je iz cista mira (nikada slicno mi se nije dogodilo, nisam bolovala od nekih bolesti pre toga, davalac sam krvi ...) jako zabolela leva strana grudi, sve jace i jace me je stezalo (mislila sam da je u pitanju scani udar), jako tesko sam disala ... Dosla je Hitna pomoc, proverili pritisak (120/80), dali mi bensedin (rekli su da sam pod stresom) i poslali kuci. Bolovi nisu nestali, i dalje sam tesko disala, ali sam uspevala nekako da se namestim i olaksam sebi. To vece meni je strasno pozlilo, tj. mislila sam da cu se ugusiti. Suprug je zvao ponovo Hitnu pomoc jer ja nisam bila u stanju da ustanem iz kreveta kako bi me on odvezao, oni su dosli (tek nakon 5-tog poziva, govorili su da pijem sredstvo za smirenje i diklofene). Kada su me odvezli u Urgentni centar, lekar me je naterao da legnem na ledja (koji je to bio uzas, gusila sam se, uzasno me je bolelo). Nakon toga me ponovo salju kuci sa slicnom terapijom. Meni je iz dana u dan postajalo lakse da disem, bolovi su bili blazi, nisu nestali, radila sam, trudila se da koliko toliko vodim normalan zivot. 24.06. odlazim kod lekara opste prakse koji mi je poslusao pluca, izmerio pritisak i opet poslao kuci jer sam pod stresom i da je to normalna pojava za moje godine i normalno za posao kojim se bavim jer sam ja apsolutno zdrava i da je to tesko disanje posledica stresa. Vracam se 29.06. u Dom zdravlja resena da mi daju uput za snimanje pluca, oni to cine i nakon toga ja zavrsam istog dana u Klinickom centru kao hitan slucaj pneumotoraksa! Tek tamo saznajem sta se meni u stvari desilo 20.06. i nikome nije jasno kako niko od lekara nije to primetio mnogo ranije! Uglavnom, ja sam od 29.06. do 03.07. bila u Klinickom centru, uradili su mi drenazu (nisam imala operaciju), komplikacije su bile samo prvih par dana jer sam imala neku senku na tom plucnom krilu (levom), lekari su mi kasnije rekli da je to zbog toga sto je dehidriralo, iz dana u dan je ta senka bledela, da bi kasnije i nestala. 03.07. su mi prepodne izvadili dren, uradili snimak nakon 2 sata i pustili me kuci. Sutradan sam otisla na kontrolu, bila na stetoskopiji, sve je bilo u najboljem redu. Pregled mi je ponovo zakazan za sledeci utorak.
Ono sto mene sada najvise muci je to sto se od tada konstatno plasim da mi se to ponovo ne dogodi. Raznim pricama am isprepadana. Pogotovo sto niko ne zna zbog cega mi se to dogodilo. Kako to mogu da saznam? Kako mogu da sprecim da mi se to ponovo ne dogodi? Sada sam uzasno uplasena kada osetim bilo sta sa leve strane, neko ziganje, pocnem duboko da disem da proverim da me slucajno ne bole pluca!
Inace sam pusac, uvek sam pusila light cigare, trenutno pusim neke koje imaju nikotin 0.1 mg i katran 1 mg. Pusim otprilike 10 tih cigara dnevno. Uzasno sam slab karakter tako da ne mogu da ih ostavim.
Treba mi pomoc!
kjara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 26, 2006 3:58 pm

pneumothorax

Post od kjara »

mene nije nista boljelo nego me je samo gusilo.Doktor mi je objasnio da postoje neke "bulle" i da izgledaju kao loptice.One se nalaze izmedju plucne maramice i pluca.Kada te bulle zacepe bronhiole one pod pritiskom vazduha prskaju i povrijedjuju plucnu maramicu.Ja sam tako razumjela doktora.On mi je rekao i da to moze biti urodjeno 1:10000 djece se rodi sa tim bullama.Ti bi MORALA prestati pusiti i ne smijes boraviti u zadimljenim prostorijama.
Zoid
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 05, 2006 3:01 am

Post od Zoid »

Evo i moje price, trenutno imam 21 godinu, imao sam 19 kada sam dobio pneumothorax lat.dex. , zestok pusac (to momenta kad sam dobio pntx. od tada ne pusim :wink: ) vracao sam se iz grada jedan dan i bio sam nesto blago prehladjen, hteo sam da izbacim slajm iz grla i par puta sam se bas zestoko nakasljao, i onda me je zestoko probilo nesto sa desne strane, bolelo je u p.m. jedva sam mogao da disem... dosao sam kuci i legao u nadi da ce proci, sutradan ujutru sam otisao kod lekara opste prakse koji mi je prvo pomislio na zestoku upalu pluca , posto desnu stranu nije cuo uopste, i onda me poslao na PA. Tu je ustanovljen pntx. i odma sam odvezen na klinicki centar na grudnu hirurgiju gde su mi uradili eksuflaciju u nadi da ce doci do reekspanzije... tako je i bilo ostao je samo mali deo kolapsa. ... imao sam kasnije jos jedan mali recidiv, zahvaljujuci CIGARETAMA i to jedna pakla!!!!! ali srecom je kolaps bio samo pri vrhu pluca , tako da su mi rekli da mirujem, pa ce videti (znao sam da je recidiv indikacija za operativno lecenje iskreno usrao sam se bio...) Od tada evo 2.5 godina je proslo, prestao sam da pusim, a od pre nekih 8 meseci sam poceo i sa jacim fizickim naporima..

Ako si imala pntx. zaboravi cigare...
POZ..
goca001
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 14, 2007 4:25 pm

Post od goca001 »

Pre 20-tak dana mi se deso sponatni kolaps desnog plucnog krila,u bolnici sam provela 11 dana jer je kolaps bio poveci,odnosno vazduh je ispunio citavo plucno krilo i potisnuo pluca pa je samim tim drenaza potrajala duze nego sto se iko nadao,pri otpustanju iz bolnice lekari su mi zabranili letenje u prvih 6 nedelja,zatim dozivotno gnjurenje,podizanje teskih stvari i naravno kao i najvaznije pusenje.pusenje samo po sebi nije uzrocnik ali pomaze oslabljivanju pluca te ako se nastavi sa pusenjem postoji 50% sanse da ce se kolaps ponoviti a ako ne sanse su 30%.Na zalost lekari ne znaju tacno zasto se desava ali ako se ponovi moguce je da se drenazom ponovo vrati u normalu,a ako ne operacijom(stavlja se puder izmedju plucne maramice i plucnog krila)kako bi se sprecio ponovan prodor vazduha ili vode.Ne znam da li sam bila ikome od pomoci,i sama se polako oporavljam na bolovanju sam vec 4 nedelje,brzo se zamaram,imuni sistem mi je opao te sam non stop pod prehladom,sutra cu da saznam da li jos uvek negde polako ulazi vazduh ili ne.Eto toliko od mene,ako neko ima neko pitanje u vezi sa gore navedenim,bice mi drago da budem od pomoci
goki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 4:43 pm

Post od goki »

Takav spontani pneumotorax je moguci kod nekoliko zaboljena i kad neko mlad i predhodno zdrav dodge u hitnu sa jakim bolom u grudima,stedi muskulaturu i dise na skrge,EKG normalan, slabije cujno ili cak inecujno disanje na strani gde je bol, treba se pomisliti na pneumotoraks. Moja deviza je bolje videti sto neuroticara i tretirati ih ozbiljno, nego jedan ozbiljni tretirati kao neuroticar (mada su i lekari ljudi pa mogu pogresiti, ali daj Boze da nikad ne grese).
Sto se tice cigareta stavite ih na kantar s jedne strane, a na drugu stranu zdravje, buducnost bez povecanog rizika od bolesti, duzi zivot,pa i novac i videcete koja ce strana na kantaru prevagnuti.
Sale1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 20, 2007 2:01 pm

ko se cuva i bog ga cuva

Post od Sale1 »

Naiso sam slucajno na ovaj forum i moram ga pohvaliti jer može puno pomoći ljudima. Pre tri godine imao sam spontani parcijalni pneumotorax levog plućnog krila.Priča klasična,oštar bol akako je vazduh pomerao srce pomislio sam da je infarkt! Sutra odem kod doktora i oni klasika geramicin i na kontrolu za tri dana. Ja teško dišem zamaram se brzo al mi neide u glavu kako to da nemam temparaturu! Posle četiri dana na moje insistiranje dobijem uput za snimanje a sam rengenolog nezna o cemu se radi i sumnja na upalu pluća i gleda me onako uplašeno! Naime nikada nije video snimak vazduha između maramica!Da ne dužim dolazim do kliničkog centra gde mi rade onu eksuf... i posle pola sata puštaju kući jer je pluće reekspandiralo kako treba.Epilog-posle mesec dana temeljnih ispitivanja(pod tim mislim na ispitivanja koja se i ne vrše uobičajeno) kao jedini ozbiljan razlog pored verovatno i genetske predispozicije ostaje PUŠENJE!!! pušio sam paklu ipo dnevno, na poslu,tokom hoda,na stanici,posle sporta. Objašnjenje je bilo da sam napravio čep od katrana koji je otišao do dubine alveola pri čijem naprezanju je i pukla. Ceo šok oko toga mi pomaže da ostavim cigare posle deset godina pušenja i da kucnem u drvo ništa slično mi se nije ponovilo. Sticajem okolnosti buduća tašta mi je profesor pulmologije i ujedno doktor pa ako nekog nešto zanima na ovu temu mogu pitati.BACAJTE CIGARE
goki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 4:43 pm

Post od goki »

Jos ako vidite kako pod mikroskopom izgleda katran u alveolama :( :(
Da vam pravo kazem i nije neka dobra slika.
Slazem se sa Saletom "BACAJTE CIGARETE"
malamaca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 24, 2007 4:35 pm

Post od malamaca »

Hej haj!! Jako dobar forum... :D ovako, imam 22godine i bolujem od pneumotoraksa od svoje 13. godine. Kažem bolujem zato jer me konstantno boli lijeva strana pluča. isto kao i vama svima doktori mi nisu vjerovali pa kad sam se onesvjestila našli su mi zrak u dijelu pluća gdje nesmije biti zraka :lol: bila sam mjesec dana u bolnici i rekli su mi da moram mirovati, nenaprezati se i da neću smjeti roditi prirodnim putem već carskim rezom (juuupi)... Zanima me samo dali će me to boljeti cijeli život jer više nemogu spavati na lijevoj strani i počelo me strašno i konstantno boljeti. čak mi je to prešlo na kičmu. nemam pravilnu kičmu pa mislim da mi ona pritišče pluča no bezobzira... Istina Bog da nisam bila na kontroli več 5 godina ali zanima me dali postoji kakav lijek za tu bol ili stvarno moram samo mirovati!!!???
Kara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 08, 2006 3:06 pm
Kontakt:

Post od Kara »

ma ljudi nije lahko baciti cigarete nakon toliko godina pušenja. ja kad sam došao u bolnicu ono strah i sve misliš da si bogu bliži nisam zapalio mjesec i 15 dana i bio sam se zareko nikad više a čim sam izašao iz bolnice nakon nekoliko dana odmah cigareta po cigareta i ja dođoh na dvije kutije na dan ma biće to sve u redu kad je kome suđeno zdravo
milicaaa_ks
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 12, 2007 10:26 pm

pneumotoraks

Post od milicaaa_ks »

cao! htela sam da vas pitam vezano za pneumotoraks ....pre 2 meseca desio mi se iznenada pneumotoraks stavljan mi je dren i potom izvadjden,posle nekoliko kontrola sve je bilo uredu dok nije proslo mesec dana i ponovo mi se pojavilo isto. ovaj put mi nisu stavljali dren nego samo me puktirali (valjda se tako kaze) nisam imala nikakvu operaciju .pa me je sada stra da li moze ponovo da mi se vrati ?i htela sam da vas pitam da li postoji neki lek za to ili to samo od sebe prolazi?
Kuza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 24, 2007 11:33 pm

Post od Kuza »

Zanima me da li operacijom pneumatorksa trajno se resava taj problem?
mumin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 1:23 am

Post od mumin »

imam 18god. jedno jutro jako sam se rastegnuo i osjetio sam nesto kao da me je ubolo kroz prsa. pomislih nije to nista. kad kasnije za 5min. mene pocinje da boli sve jace jedva sam hodao i otiso sam na posao . sva sreca pa sam vozac nista teski poso. i tako sam radio i prolazili su dani i bol se jedva osjecala i tako proslo jedno 2mj. al ja uopce nisam imao pojma sta mi se desava. sve dok nisam odlucio da malo idem trcati , i tako sam trcao jedno tj. dana i onda sam opet poceo osjecati tu bol i kad najednom dok sam prao auto me jako pocelo da boli prsa , mislio sam da mi sa srcem nesto nije u redu . al ja opet nisam mislio da idem doktoru. mama me nagovorila i otiso sam. tamo su mi slikala pluca i rekli da imam lijevosttruki pneumatoraks. drenirali su me i ostao sam u bolnici 8 dana. pa su slikali opet i rekli da je sve u redu i pustili doma . rekli su mi da odmaram 4-6 tjedana. al ja bas nisam odmaro kako treba i sad mi opet izgleda ulazi zrak sutra moram na kontrolu pa neznam sta ce biti dalje.
cipiripi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 12, 2008 9:13 pm

Post od cipiripi »

za kuzu slusaj ja sam imao spontani pneumotorax i tri puta mi rade drenazu ali bezuspijesno nakon 20 dana koji sam prelezao u klinickom centru kosevo odlucuju se za operaciju.operacija uspijeva ali nakon 10 sati poslije operacije rana mi se inficira,temperatura mi skace na maksimalu 42 sav gorim,rade mi privremenu drenazu ali uzalud otvaraju mi ranu i ostavljaju da sekret izlazi iz rane ostajem jos mjesec u bolnici haj izvuko sam se nekako evo sada ce u februaru 2009 2 godine kako su to radili evo sve do sada nema nikakvih problema a jos dobar sam pusac,doktor koji me uradio kaze po nekim njihovim pravilima i praksi to se jos nije dogodilo kada se operise pneumotorax da se vrati vozdra
cipiripi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 12, 2008 9:13 pm

a

Post od cipiripi »

pa ljudi cigarete nemaju nikakve veze sa plucnom maramicom sa maramicom su samo pluca obavijena da zrak ne izalzi jer katran ne ide na nju vec na pluca malo bolje pogledajte litertauru i imao sam super doka koji me operisao i sve to objasnio da su pluca ko pluca u pitanju onda duhan pod noge ja sam operiso pneumotorax i dan danas pusim i nista ne osjecam samo promjena vremena
Odgovori