Pneumotoraks

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Negra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 8:22 am

Pneumotoraks

Post od Negra »

Imam 30 godina i uvjek sam bila zdrava, naravno stravstveni pusac..nisam znala za bolove ni neke bolesti osim uobicajnih gripa, prehlada/...sve do prije mjesec dana kada sam koracala do svog stola, na poslu..iznenada me je presjekla nenormalno strasna bol na desnoj strani ledja ispod plecke..kao da je metak ispaljen u mene..Bol je bila tak ostra, stacionirana na isprva samo na tom jednom mjestu da bi se u roku od 10 minuta citava desna strana ledja ukocila od bolova..suze su mi tekle niz lice..Ovi moji na poslu i sef su se uplasili za mene, sta mi se to iz cista mira desava....ja prva nisam znala sta je i sama sam se uplasila..Bolovi su bili jaki a nisam pala, ili se povrijedila..Isprva sam pomislila da se mozda zivac zaglavio ali znala sam samo da nesto nije bilo u redu - te su mi zvali hitnu..Na hitnoj su me ispitivali jer niko od sestara nije mogao shvatiti sta mi je, jesi imala udes,- nisam, jesi pala-nisam...sve dok nije stigao doktori i pregledao me stetoskopom. Na desnoj strani nije mogao cuti nista - te je posumjao na pneumotoraks..Ja ga pitam, sav u bolovima o cemu on to govori - sta je to..zvuci tako opasno..rekao je da jeste i da je usao vazduh u pluca i da moraju urigirati istodobno..ja sam rekla: dajte molim vas to je neka greska..mene bole ledja.-to je samo nerv uhvacen..jedna masaza i ja sam okay...ne nisu pluca.. ..i u roku 5 min snimili su mi pluca --za 10 min..potvrdjena je dijagnoza: Spontani Pneumotoraks desnog krila ....Kada mi je rekao da moraju da mi "buse " kroz pluca, umalo se nisam onesvjestila - rekao je da nema uspavljivanja..samo su mi dali morfijum 2 min pred tu proceduru stavljanja tube ...Jaooooo kako je bolilo..vristala sam i nazivala doktora pogrdnim imenima..Bila sam u bolnici dan i po i onda su me pustili..navodno uspijeli su vazduh izbaciti, ostalo je sasvim malo..ali nije nista zabrinjavajuce, rekli su mi...Vraga..proslo je mjesec dana, mene boli kicma, bole me ramena, vrat, bole me pluca, ispod pazuha i sa lijeve i desne strane..bojim se od same pomisli da mi se to ne dogodi..Moram priznati - pusim jos uvjek..Smanjila sam, inace sam pusila kutiju dnevno..pusim uz kavu i poslije jela..na poslu ne pusim..ne mogu se odreci cigara u potpunosti..jer mislim da one nisu razlog zasto se ovo desili iako me cjeli svjet ubjeduje u suprotno..Ja samo znam ovo, da sam pred taj napad imala poteskoca u dugogodisnjoj vezi koja se raspala ionako i da mi se ta osoba vratila na neki nacin u zivot nakon par mjeseci ponovo..i uzasno sam bila pod stresom , zabrinuta, odluke, saznavanja, stresovi oko te osobe..nisam se mogla smiriti..a i izgubila sam preko 8 kg u roku od tri sedmice..Ja vjerujem da je ovaj napad najvise zasnovan na nervnoj bazi-oko stresa ali to je jedino sto lijecnici nemogu dokazati sta nervi i stres mogu uraditi-gore od bilo kojekolicine nikotina jer se za vrijeme stresa tada u tijelu ispustaju otrovi..Da li je ko od vas imao nenormalno puno stresa bas u tom periodu pred napad pneumotoraksa..Znam da cigare ne pomazu..i spremna sam ih se rjesit nekako i na par mjeseci - dok mi se pluca ne oporave od rane ..ali mora li bas biti za cjeli zivot ??? Ako nemam vise stresa tjesim se da ce sve doci ponovo na svoje..neznam ..ali nemogu shvatiti zasto imam tolike bolove u ledjima..i cudno peckanje u vidu blazih grceva oko pluca...bojim se onog sto ne poznajem..a ako je iko jos prosao i dozvio slicno bila bi zahvalna da stupimo u kontakt i razmjenimo misljenja i savjet..jer naprosto cu izludjeti ovako neznajuci nista o ovoj bolesti i da li je bolest ili samo nesto sto se jednom svima nama desilo slucajno..ali nevjerujem da je ista slucajno..Pitam se sto smo imali svi mi zajednicko pred napad..jesmo li svi doista samo bili pusaci ili ima nesto jos drugo sto djelimo??
cipiripi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 12, 2008 9:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

oo

Post od cipiripi »

ti si dobro prosla i ja sam imao spontani desnog krila meni su dren ili drenazu radili tri putai nije uspjelo i nakon toga operacija.Poslije operacije rana se inficira i vade mi konce 2 drugi dan haos.Tako mi rana ostaje otvorena 15 dana ja nikakav vec se pomirio necu jos dugo temperatura 42 maximum bolovi nepodnosljivi.Poslije toga siju mu ranu i opet mi rade dren da sekret izlazi iz rane da te nedavim.Poslije svega ovog veliki sam pusac i dan danas pusim,jer cigarete ne smetaju,ovo nije bolest ovo ti je isto kada se posijeces i usiju te,tako je meni doktor obajsnio.Nastaje od naglog izrastanja,mrsavosti,udara i naglih pokreta,meni su rekli kada se operise nema sanse da se vrati,dok kod tebe mozda ima mada to sad samo Bog zna radi sve normalno i to je to, a to sto te pecka i propada su nervi koji su iskidani od reza,vremenom nestane,mada kod mene bridi desna strana i dan danas zbog velikog reza caoo
Odgovori