Pleuralni izliv

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Chiara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 13, 2006 6:12 pm

Pleuralni izliv

Post od Chiara »

Sta znaci ucaureni pleuralni izliv promera 5x3cm? Koliko sam ja shvatila, nalazi se na levom plucnom krilu izmedju 2 dela, u nekakvom udubljenju u blizini srca. To je dijagnoza sa skenera od pre par dana, a prethodna tri meseca je lecena upala pluca uz terapiju koja je ukljucila 70 injekcija (Penicilin i Geramicin). Sada je odredjena terapija Longacef i Amikocin kroz infuziju (bolnicko lecenje). Zanima me kako je moguce putem skenera utvrditi da li je rec o virusu, praznoj opni, oziljku ili necem cetvrtom i kako je uopste moguce nesto sto je ucaureno razbijati antibioticima? Inace je u pitanju bolesnik kome je odstranjen veci deo stitne zlezde, koji takodje ima srcanih smetnji, a na poslednjoj kontroli kod kardiologa je izmedju ostalog konstatovano da srce primi krv, pa se manji deo vrati, pa srce tu krv ponovo usisa (tako nekako). Zanima me moze li taj izliv da bude povezan sa ovim nalazom kardiologa i sta se uopste radi sa tim izlivom, da li je neophodno dirati ga ili je potrebno prethodno utvrditi sta je u stvari u pitanju?
Odgovori