Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.
Imam alergiju na penicilin, do pre tri godine smela sam da se lečim doxiciclinom(dovicinom)-počnu da mi se pojavljuju plikovi koji strašno svrbe,ja sam nastavila da koristim u sledećoj terapiji ne povezujući da to ima veze jedno sa drugim,samo što je sledeći put i na donjoj usni se pojavio plik( otok) -zabranjeni su mi tetraciklini.Ne smem da pijem ni eritromicin.
Konkretno sada se lečim samo linkocin injekcije ili ciprocinal tablete.Interesuje me kako da saznam koji antibiotik smem da koristim, da li se i za to rade kožne probe ?Nije mi baš svejedno kad mi daju nešto što nikad nisam koristila (ciprocinal),sad znam da i njega smem ,ali nije to valjda jedino rešenje ,da progutam i čekam reakciju.
Hvala unapred na savetu.
Vi imate retke tzv. ukrstene alergijske reakcije na antibiotike razlicitih hemijskih grupa. Ponekad se alergijske reakcije i pogresno pripisu nekom leku, ali je bolje ne eksperimentisati. U Vasem je slucaju najbolje da uzimate (kada za to zaista postoji potreba - u eri zloupotrebe/prekomerne primene antibiotika) vec koriscene antibiotike (poput pomenutog ciprocinala koji ima siroki spektar dejstva).
Dodatna ispitivanja u ovom pravcu se (retko, ali ipak) rade u specijalizovanim ustanovama (npr. alergologija KCS), ali samo kada postoje opravdane medicinske indikacije.