opstrukcija
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 06, 2009 5:35 am
opstrukcija
imam decaka koji ima 2 godine.pre otprilike godinu dana krenuli su problemi sa opstruktivnim bronhitisom.javlja se otprilike na svaka 2 meseca.jednom je bio i u bolnici.doktorka nam je dala singular koji pije vec 8 meseci,a kada se opstrukcija javi najcesca terapija je inhalacije spalmotilom,presing,kapi za nos,ukoliko dobije i temperaturu,ukljucije mu antibiotik.3 puta do sad je primio urbazon.16.decembra je primio zadnji put urbazon i tada je bila jaka opstrukcija,pio hemomicin sirup,inhalacije na 6 sati.evo sad opet ima opstrukciju i jako sam zabrinuta.vec 4 dana je pod terapijom i dok ja ovo pisem slusam ga dok spava kako jako pucketa,sta da radim i mogu li kako da mu pomognem.da napomenem da alergo test nije radjen.unapred hvala
mira
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Opstrukcija
Vec drugi dan stoji ova tema -nisi dobila odgovor...
Prvo ja ne znam da li je u pitanju decko star 2 godine( pogledaj tvoju prvu recenicu u postu ). ili neko odrastao...Mogla si napisati ishod bolnickog lecenja odnosno Dg.
Aklo je dete u pitanju da li ima tzv treci krajnik ili ne ?
Opisi malo detaljnije pa cu pokusati da ti odgovorim...
Poz.R.
Prvo ja ne znam da li je u pitanju decko star 2 godine( pogledaj tvoju prvu recenicu u postu ). ili neko odrastao...Mogla si napisati ishod bolnickog lecenja odnosno Dg.
Aklo je dete u pitanju da li ima tzv treci krajnik ili ne ?
Opisi malo detaljnije pa cu pokusati da ti odgovorim...
Poz.R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))

-
- Aktivan član
Za bobanimira
za bobanimira
Nadam se da je Vasem detetu sada bolje...i da je lecenje nastavljeno uz kontrole i terapiju koju ordinira njegov lekar...
Pitala sam Vas da li u otpusnoj list pisei(ili Vam je receno)da je kod deteta uradjen i pregled da bi se ustanovilo ima li ili nema tzv treci krajnik?
Kako mi na pamet ne pada da ordiniram lekove, ovde (virtuelno!)zelim da Vam napisem sledece:
-Dete, odrastao covek (sve jedno) koji ima probleme sa opstrukcijom disajnih puteva m o r a se dobro hidrirati (sokovi ali i voda) sto doprinosi da se sekret , zalepljen na sluznici bronhija , lakse odvaja od sluzokoze i lakse iskaslje;
-Mozete nekoliko puta u toku dana po 15 minuta,staviti dete u krilo, tako da mu glavica i gornji deo tela bude nagnuta nanize( pod uglom ne vecim od 45 stepeni) pri cemu ga blago( bas blago!) lupkajte po ledjima;
-Skrenula bih Vam paznju na treci krajnik koji kod dece (kada se upali, nabubri i sl) stvara (pored problema sa srednjim uhom) i probleme koji se cak i od pedijatara (zbog "prenesenih" zvukova ) moze proglasiti za opstruktivni bronhitis jer se slusalicom cuje nad plucima (ali kao prenesen zvuk iz nazofarinksa)(razlog zbog kog sam trazila Dg i pitala u vezi treceg krajnika kada je bio u bolnici(to se notira u otpusnici).
Moj savet je da dete odvedete ORL-ogu(uho, grlo, nos) koji ce uraditi adekvatan( prstom pipati jer se "ogledalcetom" ne moze sa sigurnoscu videti ) pregled i ustanoviti da li dete ima ili nema treci krajnik.
Ako ga ima , moj savet Vam je da se taj krajnik operativno odstrani.(potrazite na forumu - pisala sam , i navela rezultate istrzivanja Prof.Dr Dergenc-a u vezi treceg krajnika).
Zelim vasem detetu i Vama svako dobro.pozz.R.
Nadam se da je Vasem detetu sada bolje...i da je lecenje nastavljeno uz kontrole i terapiju koju ordinira njegov lekar...
Pitala sam Vas da li u otpusnoj list pisei(ili Vam je receno)da je kod deteta uradjen i pregled da bi se ustanovilo ima li ili nema tzv treci krajnik?
Kako mi na pamet ne pada da ordiniram lekove, ovde (virtuelno!)zelim da Vam napisem sledece:
-Dete, odrastao covek (sve jedno) koji ima probleme sa opstrukcijom disajnih puteva m o r a se dobro hidrirati (sokovi ali i voda) sto doprinosi da se sekret , zalepljen na sluznici bronhija , lakse odvaja od sluzokoze i lakse iskaslje;
-Mozete nekoliko puta u toku dana po 15 minuta,staviti dete u krilo, tako da mu glavica i gornji deo tela bude nagnuta nanize( pod uglom ne vecim od 45 stepeni) pri cemu ga blago( bas blago!) lupkajte po ledjima;
-Skrenula bih Vam paznju na treci krajnik koji kod dece (kada se upali, nabubri i sl) stvara (pored problema sa srednjim uhom) i probleme koji se cak i od pedijatara (zbog "prenesenih" zvukova ) moze proglasiti za opstruktivni bronhitis jer se slusalicom cuje nad plucima (ali kao prenesen zvuk iz nazofarinksa)(razlog zbog kog sam trazila Dg i pitala u vezi treceg krajnika kada je bio u bolnici(to se notira u otpusnici).
Moj savet je da dete odvedete ORL-ogu(uho, grlo, nos) koji ce uraditi adekvatan( prstom pipati jer se "ogledalcetom" ne moze sa sigurnoscu videti ) pregled i ustanoviti da li dete ima ili nema treci krajnik.
Ako ga ima , moj savet Vam je da se taj krajnik operativno odstrani.(potrazite na forumu - pisala sam , i navela rezultate istrzivanja Prof.Dr Dergenc-a u vezi treceg krajnika).
))

-
- Aktivan član
za bobanimira
za bobanimira
))

-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 06, 2009 5:35 am
s obzirom da sam ovde nova i da sam se tek uclanila nisam sigurna da li sam na pravom mestu pisala poruku.dete je uzrasta 2 godine,ako me niste razumeli.to sto ste me pitali za taj dg,nema nigde u otpusnoj listi,a za treci krajnik niko nije pregledao.ja sam zakazala kod orl tako da cu otici da ga pregleda.od kada sam vam pisala on je dosta bolje ali jos uvek kaslje,danas smo bili na kontroli i doktorka pulmolog je rekla da je dosta bolje,ali da ga inhaliram sa spalmotilom jos 3-4 dana.mene najvise brine zasto se to tako cesto dogadja?jedino sto vam nisam pomenila je da mu se sa 11 meseci pojavio ekcem na obrazu koji smo mazali ekcemolom i to se povukla,za sve naredne opstrukcije nije se pojavljivao.hvala na odgovoru,poslusala sam savet i zakazala kod orl,pa cemo videti sta ce on da kaze.hvala jos jednom 

mira
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Mar 07, 2009 11:35 pm
dobro veče
evo pročitah da je vaše dijete koristilo singular tablete, moja ćerka ima 6 godina i prošle godine negdje u novembru ljekari su utvrdili da ima astmu i dali joj sledeću terapiju, singular, pronizon ventolin pumpicu i fliksotid te dvije pumpice koristi preko volumatik komore i dok je koristila sve to bilo joj je dobro ali ljekar je rekao da u januaru ove godine prekinemo sa singularom i ventolinom i čim smo prekunuli njoj se kašalj opet vratio, vodili smo je i kod orl ljekara i on nam je preporučio operaciju trećeg krajnika ali nam je rečeno da mora biti potpuno zdrava neko vrijeme prije operacije i bez terapije, ali pošto je terapiju koristila do januara a čim je prestala opet su počeli problemi nismo ni uradili tu operaciju krajnika
a kakav je kašalj kod vašeg djeteta?
evo pročitah da je vaše dijete koristilo singular tablete, moja ćerka ima 6 godina i prošle godine negdje u novembru ljekari su utvrdili da ima astmu i dali joj sledeću terapiju, singular, pronizon ventolin pumpicu i fliksotid te dvije pumpice koristi preko volumatik komore i dok je koristila sve to bilo joj je dobro ali ljekar je rekao da u januaru ove godine prekinemo sa singularom i ventolinom i čim smo prekunuli njoj se kašalj opet vratio, vodili smo je i kod orl ljekara i on nam je preporučio operaciju trećeg krajnika ali nam je rečeno da mora biti potpuno zdrava neko vrijeme prije operacije i bez terapije, ali pošto je terapiju koristila do januara a čim je prestala opet su počeli problemi nismo ni uradili tu operaciju krajnika
a kakav je kašalj kod vašeg djeteta?