MOZE LI SE ASTHMA IZLECITI?

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Vockica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 31, 2006 7:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

MOZE LI SE ASTHMA IZLECITI?

Post od Vockica »

Postovani,
pisem jer ne gubim nadu da je doslo do zabune, greske... bilo cega sto bi navelo nekog drugog da u moj karton upise tako nesto.
Naime, imam 20 godina i od malena sam se bavila sportom, sve do moje 18-te god. U sesnaestoj god mi se prvi put desilo da sam ostala bez kiseonika, u smislu da sam imala potrebu da udahnem, ali kao da se sve suzilo od grla do pluca. Nakon te noci, dobila sam inekciju *ne znam kakvu, i usledili su pregledi, kontrole... i sl. Doktorica koja je tada radila mi je postavila dg Asthma i od tada niko nije uopste razmatrao da li jeste ili nije. Terapija koju sam koristila sastojala se od Pulmikorta i Spalmotila koje sam koristila dve godine. Doktorica mi ih je rutinski prepisivala, a nalazi spirometrije su uvek bili besprekorni, a na plucima se takodje nista nije culo. Desavalo mi se jedino da na prelazak iz toplog prostora u hladni pocnem da kasljucam, ali sam vremenom naucila da savladam organizam i to se svelo na minimum i jako je retko.
Pre dve godine sam samovoljno odlucila da prekinem sa terapijom, jer mi se nije cinilo da je potrebno da je uzimam, ponavljam, nikakav napad se nikada vise nije dogodio, a trenirala sam rukomet, sport sa mnogo trcanja , nerviranja, stresa... Od tada nemam nikakvih tegoba, osim retkog kasljucanja u zimskom periodu.
Znam da su predispozicije za asthmu velike kod osoba koje su alergicne na inhalatorne alergene i pojedine nutritivne *u koje spadam, ali jos uvek se nadam da je doslo do greske. Koliko je tako nesto moguce?
Hvala Vam na odgovoru, ma kakav on bio...
Potrebna mi je rec...

Ivana
marija dr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 12:59 pm

moze li se astma izleciti?

Post od marija dr »

Prvo pozdrav!drugo mogucnost da se pogresi uvek postoji,ali za tvoje dobro mislim da bi trebalo da potrazis jos necije strucno misljenje.Znaci,skupi stare nalaze i poseti nekog drugog doktora ili vise njih,pa ces onda bar da budes sigurna da li je bila greska u pitanju ili ne.Nemoj da se plasis,samo hrabro!Sve najbolje i srecno!
marija dr
Vockica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 31, 2006 7:51 pm

Hvala!

Post od Vockica »

Prikupicu sve nalaze i obratiti se nekom drugom lekaru...
Inace, sledece godine me ocekuje testiranje koje treba da pokaze koliko sam izdrzljiva, kondicija i sve to, a asthma mi nimalo ne nedostaje u mojoj biografiji, niti u zdravstvenim kartonima. Potrebno je da sve bude besprekorno, pa mi cak i najmaja nada da se moze dokazati da je rec o gresci znaci i to mnogo!
Naravno, ukoliko drugi lekari kazu da je ipak rec o dg koju je postavila moja prva doktorica, prihvaticu to nekako. Ne zelim da idem na ustrb zdravlja!
Hvala na savetu!

Pozdrav!

Ivana
Odgovori