Postovanje,
u aprilu ove godine, moja majka koja je 1948. godiste javila se lekaru opste prakse zbog zamaranja i sistanja u grudima, ne mnogo ne obicno za nas jer je pusac 35 godina, od aprila je prestala da pusi. Lekarka joj je dala uput za pregled kod pulmologa u R. Burdzevica. Snimak je pokazao obostrane promene na plucima, a spirometrijom utvrdjena HOBP srednje teskog stepena i savetovani dalji pregledi.
U panici smo odmah odjurili na VMA, gde ne bih vise ni svog psa odvela na pregled, gde joj je jedan od tih pulmologa, da ne imenujem, uradio bronhoskopiju koju je jedva izdrzala, jer smo kasnije saznali da ju je radio potpuno bez ikakve anestezije, ponavljam ni lokalne, gde se ona gusila u onome sto je povracala i dalje da ne duzim. Posle 10ak dana je stigao rezultat, gde je on odmah rekao da nije mogao korektno da uzme uzorak ali da njemu iz iskustva (ima oko 45godina zivota) to govori da je nemikrocelularni karcinom pluca i HOBP i da dodje sa papirima na konzilijum, a da u medjuvremenu mi odemo i trazimo da nam daju bocu sa kiseonikom da ona udise minimum 15 i vise sati, a ukoliko nam se to ne odobri da dodjemo kod njega i preko njega da uzmemo kiseonik. Kada su nam ljudi objasnili koja je procedura dobijanja boce sa kiseonikom odmah nam je bilo jasno da se radi o belosvetskoj bitangi i hostapleru, koji ce biti prijavljen. Pobegli smo sa VMA glavom bez obzira i iskreno zalim sve one koji idu tamo.
Naravno preko veze smo otisli u KCS kod najuticajnijeg na Klinici za plucne bolesti i tuberkulozu, ponovo da ga ne imenujem. Prvo sto nam je rekao, sta smo uopste radili na VMA i nije uzeo u obzir nista od onoga sto su oni radili. Sledila nam je nova bronhoskopija, spirometrija i druge analize. Spirometrija je takodje pokazala HOBP, snimak takodje te dve promene, diskretni znaci emfizema, limfne zlezde nisu uvecane, , abdomen, jetra i nadbubrezi bez promena,kao i na slezini. Radiolog je napisao dijagnozu Multiple okrugle promene na plucima, koje mogu da odgovaraju TBC promenama, Wegenerovoj granulomatozi ali i malignim promenama i da se ceka rezultat bronhoskopije. Kardioloski nalaz je takodje u redu. Stigla je i bronhoskopija koja je glasila da je bronhoskopski nalaz bez znakova za NEO, a da je iz aspirata izolovan Pseudomonas spp, Bk aspirata negativan, Low u toku. Patohistoloska dijagnoza U analiziranom materijalu se nalazi regularan epitel bronha i nema uobicajenih celularnih elemenata. Bronhoskopija je savrseno prosla.
Doktoru se to nije slagalo sa onim sta on misli da jeste i savetuje je da se odmori 15ak, 20ak dana i da uradi trecu bronhoskopiju i sve snimke.
Svi rezultati su bili isti, a on joj onda savetuje biopsiju pluca koju je uradila i odjednom dobila dijagnozu adenokarcinom bronhogenesis. Samo to pise i da se javi profesoru zbog daljeg lecenja.
Zaista sam zbunjena. Zbog cega tolike bronhoskopijekoje ukoliko one nista ne pokazuju, nismo dobili rezultat na TBC, a Wegenerovu bolest niko ni ne spominje, a po onome sto sam procitala, moja majka je skolski primer te bolesti. Takodje onu bakteriju koju su joj izolovali niko ni ne spominje. Da li je moguce da nasi "vrhunski" lekari ne znaju nista ukoliko nije virus ili malignitet? Pri tome toliko su nadobudni i ne dozvoljavaju da im se nista kaze niti da se pita....Kako ja da znam da je to prava dijagnoza kada oni 4 meseca moju majku vozaju i ne znaju ni oni sta rade? Kako da prihvati ukoliko joj se savetuje hemio ili radio terapija kada nisam sigurna u ono sta oni govore? Moram da kazem da se mama oseca relativno dobro, ukoliko ne racunam psihicko stanje, koje je ravno zadrzavanju u bolnici za psihijatrijske bolesnike.
Sada se namece ono sto se predpostavljam mnogom lekarima nece svideti, a to je da nas bivsi ministar Tomica Milosavljevic (Torbica) nije bio lud kada je otisao u inostranstvo da operise kicmu, a ovde je mogao da bira koga je hteo.
Da li neko od kompetentnih moze da me posavetuje ili kaze svoje misljenje o svemu, a molila bih i komentar drugih.
Hvala i izvinjavam se na opsirnosti.
Molim za misljenje i savet
Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav
Re: Molim za misljenje i savet
Niko nista?.....
KOliko sam ja shvatio:ristica napisao:Niko nista?.....
Uzeta je biposija pluca i postavili su dijagnozu na osnovu histopatoloskog nalaza tj uzorka sa biopsije, to bi trebala da je ta dijagnoza ( sem da patolog nije pogresio).
U takvim stanjima a i inace zlatni standard ( nesto sto vam je najtacnije) je biopsija. Da je TBC, WG to bi patologija pokazala.Vi mozete da trazite jos necije misljenje.
Hvala na odgovoru.....