Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.
Zdravo doktore,
Ja se bavim boksom vise godina i imam dobre rezultate.
Ljetos kad sam bio na pripremama nesto mi se poremetilo u plucima.
Imao sam dosta trcanja i negdje u sred tih priprema dobijem obicnu prehladu (znaci kasalj, zacepljen nos), i osjetim u prehladi toj da imam ko neku tacku u sred prsa, ko nesto kao kuglica. Ali mene prodje to i nisam se na to obaziro. Na jedno pola godine se prehladim 2-3 puta vrlo lagano i svaki put osjecam tu tacku.
Preko zime se opet prehladim vrlo malo, i onda osjetim kako ta tacka u prsima kucketa. Kucketa na nacin, ustvari zvuci ko da kroz slamku sisas sok pri kraju. Vrlo ne zgodan osjecaj. A to osjetim samo kad lezim na nekim polozajima. Ko da je voda ili zrak koja probija negdje. Ja sam u strasnoj kondiciji i pokusam da malo protrcim i ne uspijem protrcati ni 5 metara od bola, bol mi u toj tacki. A kad lezim znaci kucketa.
Ne mozemo ovako da nagadjamo sta je "kucketanje"vec da ti neki dr poslusa pluca(da li je to vizing/pukoti)da li kasljes ili iskasljavas nesto,imas li temperaturu kakva je laboratorija uz eventualno rtg thoraxa pa da znamo sta ti je.