kako izljeciti posljedice od embolije pluca

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Adler
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 04, 2007 5:04 pm

kako izljeciti posljedice od embolije pluca

Post od Adler »

Molila bi ako neko zna da mi odgovori jer nikako ne nalazim pravi razlog za to sta mi se dogadja tati. Naime prije Bozica je dobio epilepticni napadaj i ustanvili su mu da ima tumor na glavi, operacija je prosla dobro i nema posljedica ,ali je nedugo nakon toga dobio emboliju pluca,sada se osijeca dobro,ali mu krv nije u redu,navodno da ima jos jedan ugrusak kod pluca. Pije tablete Marivarin za razrijedjivanje krvi,ali njemu razina
protrombinskog vremena (PV) se ne vraca na normalu, pije najvecu dozu lijeka i kad su mu je povisili njemu se jos vise povisila razina PV-a. Doktorima nije jasno koji je razlog tome i nista drugo ne poduzimaju osim sta mora svako par dana ic vadit krv sta je u redu, ali nije dovoljno kad ne ne traze uzrok zasto se to desava. Jos uz te Marivarin tablete pije Tegretol-CR i jos za epilepsiju. HVALA UNAPRIJED :cry:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Malo sam zbunjen, mozda sam pogresno razumeo: MARIVARIN je varfarinski lek, isto sto i FARIn, on upravo i sluzi da PRODUZI protrombinsko vreme, da "uspori zgrusavanje krvi", kod embolije i jeste cilj da se PTV (ili INR) produze...?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Adler
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 04, 2007 5:04 pm

Post od Adler »

dr ivica napisao:Malo sam zbunjen, mozda sam pogresno razumeo: MARIVARIN je varfarinski lek, isto sto i FARIn, on upravo i sluzi da PRODUZI protrombinsko vreme, da "uspori zgrusavanje krvi", kod embolije i jeste cilj da se PTV (ili INR) produze...?
Je u pravu ste, ali njemu je krv sve losija, laicki receno njemu se krv po tom pitanju sve vise zgrusnjava kako mu povecaju dozu tog lijeka,a zapravo bi se trebala smanjiti. Meni je tata u Zagrebu, a ja sam u Splitu tako da nisam razgovarala sa njegovim dr nego sam na internetu trazila o tom protrombinskom vremenu. Mada ni njemu ni mami nisu bas dovoljno opisali sta je tocno to.
Dr Zvonimir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dr Zvonimir »

Adler napisao:
dr ivica napisao:Malo sam zbunjen, mozda sam pogresno razumeo: MARIVARIN je varfarinski lek, isto sto i FARIn, on upravo i sluzi da PRODUZI protrombinsko vreme, da "uspori zgrusavanje krvi", kod embolije i jeste cilj da se PTV (ili INR) produze...?
Je u pravu ste, ali njemu je krv sve losija, laicki receno njemu se krv po tom pitanju sve vise zgrusnjava kako mu povecaju dozu tog lijeka,a zapravo bi se trebala smanjiti. Meni je tata u Zagrebu, a ja sam u Splitu tako da nisam razgovarala sa njegovim dr nego sam na internetu trazila o tom protrombinskom vremenu. Mada ni njemu ni mami nisu bas dovoljno opisali sta je tocno to.
Postoji jedno retko stanje rezistencije na varfarin.
Postoje i retka "hiperkoagulabilna stanja" koja mogu dovesti s druge strane do izostanka ucinka varfarina.
Moze se preci na i heparin.
Posto su ovo retka stanja koja mnogo puta prevazilaze format jedne forumske diskusije, najbolje je da nadjete nekog iskusnog profesora hematologije ili transfuziologije, na ili Medicinskom fakultetu u Zagrebu ili u Splitu, koji bi Vas mogao posavetovati o odgovarajucoj terapijji.
Odgovori