Fibrocaltificatio

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Dacun
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 7:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Fibrocaltificatio

Post od Dacun »

Imam 56 godina.Majka mi je bolovala od TBC i umrla je prije tri godine.Zadnjih godina pred smrt kod nje TBC nije bila aktivna.Iz tih razloga ja se preventivno jednom godišnje podvrgavam RTG pluća.nalazi su uvjek bili uredni i bez osobitosti.Na zadnjoj RTG kontroli od 20.01.2009.godine nalaz glasi: RTG pulmo:Fibrocaltificatio hili bill ,aktivnih promjena parenhima se ne vidi.
Ja neosjećam nikakve smetnje.Moželi mi neko objasniti o čemu se ovdje radi i dali je to nešto ozbiljno.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

Fibrocaltificatio hilli

Post od mislimsvojimmozgom »

Gospodine
da se razumemo: 20.1. rtg pluca pokazuje da u hilarnoj regiji postoji fibrozirani proces sa kalcifikacijama...sto se najcesce vidja u lecenih od tzv primarne tuberkuloze pluca koju ste prelezali mnogo mnogo ranije...i taj je nalaz (ako sam u pravu ) morao biti evidentiran na svakom kontrolnom rtg ( pre ovog)koje osobe iz kontakta trebaju da urade i urade.

Moguce je da opis ranijih snimaka ..."bez osobitosti" ...podrazumeva i nalaz ovih promena koje je Dr kod zadnjeg snimka "krstio" pravim imenom.

No, ako moje razmisljanje nije u redu onda vam predlazem da se javite pulmologu koji ce , sigurna sam , indikovati bronhoskopiju, jer ima i drugih oboljenja koji mogu dati slicnu rtg sliku(kod nas zaista retko- najcesce tbc i sekvele koja ona ostavlja).

Pozdrav .R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
Dacun
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 7:05 pm

Post od Dacun »

Hvala Vam puno !
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

Dodatak prethodnom postu o fibroziranom hilusu

Post od mislimsvojimmozgom »

Jos nesto mnogo jednostavnije,

Idite u Ustanovu(ATD) u kojoj se kontrolisete (od ranije i u kom Vam je napravljen i snimak od januara o.g.) Trazite od Doktora da uporede ranije sa sadasnjim snimkom grudnog kosa.
I ovo je resenje koje moze doneti - da vas ne upucuju na dalja ispitivanja ) Al da se uporede snimci-obavezno.
Ovo nisam naglasila u mom prethodnom postu jer sam podrazumevala da se ti snimci (koji se moraju cuvati u ATD-u) uporedjuju!!!
poz.R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
Odgovori