erythema nodosum
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
erythema nodosum
Imam 30 godina, u avgustu 2004.godine po povratku sa mora dijagnostikovana mi je erythema nodosum. Tada su me poslali da snimim pluca, niko nije mogao da mi objasni ni kako ni zasto. Postavljali su mi ista pitanja da li sam bila vise puta prehladjena, da li sam imala ceste bronhitise, upale pluca ili dugotrajan kasalj, jesam li koristila nesto od lekova, kako je na sve ovo moj odgovor bio negativan, a snimak pluca cist, prepisali su mi terapiju dovicinima koja je pocela uspesno, i zavrsila neslavno, prepisan mi je ciprocinal, koji se pokazao neslavno vec na pola terapije, na kraju sam u Gradskoj bolnici odlezala 3 nedelje primajuci kristalni penicilin intravenozno i jugocililin intramuskulaturno 10dana, a potom sam nastavila amoksicilinom. Sada se povuklo, ali su mi rekli da moze i da se vrati, pa me zanima da li je ova bolest zaista povezana sa plucima, da li je moguce da je njen izazivac nesto drugo, ili moze biti pritajena bolest na plucima koja se na snimku nevidi?
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 12:40 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Erythema nodosum - odgovor
Brojni su uzroci nastanka nodoznog eritema. Pluca ste snimali jer postoji opasnost da imate jedan od dole nabrojanih uzroka. Nodozni eritem predstavlja hipersenzitivnu reakciju koja je posledica izlaganja mnogim bakterijskim, gljivicnim kao i hemijskim agensima. Javlja se kod infekcija (Primarna tuberkuloza, Kokcidioidomikoza, Histoplazmoza, Infekcija β- Haemolitickim streptokokom, Psitakoza, Lymphogranuloma venereum, Lepra), usled primene nekih lekova (Penicilin, Sulphonamidi, Bromidi, Jodidi, Oralni kontraceptivi), imunoloskih poremecaja (Sarkoidoza) i ostalih uzroka (Ulcerozni kolitis, M. Chron).
Zato je tesko ovako odgovoriti na Vase pitanje. Potreban je detaljan klinicki pregled i ananmnesticki podaci u vezi sa ostalim pratecim simptomima koje ste imali tada i dalje.
Ako se sada sve povuklo, to moze da ukazuje na dobru prognozu. Na primer, cest uzrok nodoznog eritema je multisistemska bolest - sarkoidoza, koja upravo ima najbolju prognozu ukoliko se on javi (obicno na podkolenicama, sto niste naveli).
Zato je vazno da odete kod (dobrog) doktora i razjasnite celu situaciju.
Zato je tesko ovako odgovoriti na Vase pitanje. Potreban je detaljan klinicki pregled i ananmnesticki podaci u vezi sa ostalim pratecim simptomima koje ste imali tada i dalje.
Ako se sada sve povuklo, to moze da ukazuje na dobru prognozu. Na primer, cest uzrok nodoznog eritema je multisistemska bolest - sarkoidoza, koja upravo ima najbolju prognozu ukoliko se on javi (obicno na podkolenicama, sto niste naveli).
Zato je vazno da odete kod (dobrog) doktora i razjasnite celu situaciju.
Re: erythema nodosum
Imam 44 godine a erithema nodozum 3,5 godina. Prvu godinu sam pila kortikosteroide (Decortin) i svi su mi nalazi bilo u granicam normale.(snimak pluća, TBC, nalazi streptokoka , stafilokoka, markeri na nekoliko tumora i sve je bilo negativno) Čim bi smanjila dozu koriikosteroida oni bi se ponovo pojavili. Godinu dana poslije slučajnim pregledom spirometrije utvrđene su granične vrijednosti i pulmolog me je poslao na DLCO i tu je utvrđeno da mi je kapacitet pluća 44 %. Napravljen mi je CT toraksa kao i bronhoskopija i utvrđeno je da imam uvećane limfne čvorove i na donjim režnjevima uzorak mlječnog stakla. I dijagnoza je bila sarkoidoza. Tada sam prestala piti kortikosteroide i prešla na lijek Indometacin. Na ponovljenom CT utvrdili su da je došlo do remisije. Sada po potrebi pijem Indometacin. Cijelo ovo vrijeme stalno izbivaju novi erythema nodozum , i to sad imam par čvorovo i na natkoljenicama a većina se nalazi na potkoljenicam. I dalje imam bolove u skočnim zglobovima i umor. Zanima me dali je moguće da erithema nodozum ovako dugo traje , šta znači "uzorak mlječnog stakla" i vaše mišljenje o ovome, Unaprijed hvala