Difuzne promene na plućima

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Vrba
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Avg 04, 2006 3:49 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Difuzne promene na plućima

Post od Vrba »

Ukratko, mama je imala operaciju aneurizme koja je otkrivena ranije, pa ipak pukla u međuvremenu jer su je potpuno bahato otpustili iz bolnice dan i po pre intervencije koju je imala zakazanu na vma, pa je završila na hitnoj operaciji. Sam oporavak od toga tekao je i teče dobro, ali joj se u međuvremenu javlja otežano disanje i danas doktor to naziva ovim iz naslova. Nazvao je to "ars" ili nešto slično tome, tražila sam na internetu, nema ništa, verovatno nisam dobro čula... Kaže da joj se vazduh ne zadržava dovoljno dugo u plućima, pa su je vratili na respirator i uspavljuju je stalno.
Iz nekog razloga, taj "problem" je prepušten anesteziolozima, što mi nije baš najjasnije...

Elem, ima li ko ideju šta je to i kako se leči i koliko je opasno za nekoga ko je u njenom stanju?
Ima 50 godina, pušač je, višedecenijski.
Korisnikov avatar
daso
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 2:46 pm

Re: Difuzne promene na plućima

Post od daso »

Vjerovatno je mislio na ARDS Acute respiratory distress syndrome ili akutni respiracijski distres sindrom... praktički znači oštećenja plućnih alveola tj parenhima pluća... može nastat na razini samih alveola ili kapilara koje ih opskrbljuju... pacijent ne reagira na kisik pa se stavlja na respirator... daju se prostaglandini, surfaktant i antibiotici...što se tiče samih simptoma teško i ubrzano disnaje, dispneja, kasnije često sepsa... klinički smrtnost je negdje 30-40 %... ali u praksi šanse su 50-50... evo u grubo... ako te nešto još zanima pitaj... i NAJBOLJE JE da pitaš njenog liječnika da ti pojasni situaciju... i to je zapravo kod nas u domeni specijalista anesteziologije... čuvaj se i drži se...
Samo se obrati liječniku pa će se već naći bolesti.
Vrba
Stalni član
Stalni  član

Post od Vrba »

Hvala.
Vrba
Stalni član
Stalni  član

Post od Vrba »

Izvukla se, iz toga barem... kažu da su primetii relativno rano.....
Korisnikov avatar
daso
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 2:46 pm

Post od daso »

drago mi je... puno zdravlja u budućnosti...
Samo se obrati liječniku pa će se već naći bolesti.
Vrba
Stalni član
Stalni  član

Post od Vrba »

Eh, izvukla se, doveli je kući, bila tamo pola sata i opet pukne ista aneurizma, koja je operisana. Doktor kaže da mu se u životu tako nešto nije desilo, a aneurizme su mu uža oblast, na tome je valjda doktorat napisao.
I preživi drugu operaciju, ni ja ne znam kako jer je izliv kako kažu bio masivan opet, i sad se oporavlja. Mnogo sporije nego prvi put i u mnogo je težem stanju, ali ards se nije javio.

Javila se voda u plućima, pola litre su ispumpali baš kad smo došli u posetu, i umalo se nije udavila. Rekoše da nemaju pojma odakle ta voda :o
Uradili su joj CT pluća i našli "nešto" što -- nije hitno -- u dnu pluća, i zakazali bronhoskopiju. Neka druga mišljenja su da to nije ni potrebno jer su joj neki drugi nalazi, vezano za žlezde, uredni. No, on je to rekao sa pretpostavkom da se bronhoskopijom traži tumor, je l da? Što ne mora biti, možda traže uzrok te vode.

Ja sam samo radoznala, ako neko ima ideju odake ta voda i čemu ova intervencija zamolila bih ga/je da napiše.

Hvala
Odgovori