lavic napisao:Znaci niko ne zna nijednog decijeg pulmologa???
Ponoviću svoje iskustveno viđenje po pitanju dobrog dečijeg pulmologa.
SVE JE STVAR roditeljskog pristupa problemu koje naše dete ima - da li to želimo da priznamo, shvatimo, podelimo priču sa drugima... iz čega proizilazi - roditeljsko prihvatanje pravog stanja koje doktor dijsgnosticira i predočava, a nisu nam ni malo prijatna ni ružičasta. A, SVE JE stvar i pristupa doktora nekom detetu ili roditeljima, tj. stvar je u startnom međusobnom poverenju i iskrenosti. Neko voli mnogo da priča (i mi i oni), neko od doktora govori samo službeno - što mora - bez dublje analize i objašnjenja. Ja se slažem sa roditeljima koji kažu da su doktori, u dečijoj bolnici za plućne bolesti i tuberkolozu Dr. Dragiša Mišović OK, i ne samo oni već i svo medicinsko osoblje, pa i pomoćno osoblje. Vrlo iskreni i susretljivi što je i jako važno. Nažalost, moja kćerka je bila u problemu, opstrukcija koja nije mogla proći sa inhalacijama, pa smo provele pet dana u bolnici. Tu mi je osoblje predočilo da nema "boljeg" doktora od dr. Begovića, kod koga smo sasvim slučajno i pripale, jer je on tada radio u smeni. Svakako da sam im verovala. Čovek ima vickast, vrlo neposredan pristup roditelju i detetu, ali ne objašnjava i ne priča mnogo, a kako sam kaže on nije tu da teši i to ne radi. On i sam kaže da ima dosta pacijenata i da je puno obavezan, ali se primećuje i da samim tim skraćuje vreme koje bi posvetio svakom svom pacijentu, da je to stalan broj. Vremenom će njegova pažnja, zbog obima posla, sve manje biti usmerena samo na Vas i Vaše dete, duže ćete čekati na red za preglede, kontrole, konsultacije, postajaćete nestrpljivi.. i sami sebi reći " pa ima još tih doktora nije on jedini". Tačno nije jedini i svi oni su OK, samo izgradite poverenje prema nekom od njih, može čak i prvom koji je primio Vaše dete na pregled, jer terapije su iste, lekovi su isti i ne smišlja svako od njih ponaosob terapije i dijagnoze. Sve je to već strukovno - specijalistički predviđeno - i između njih postoji dobra komunikacija i saradnja, koja potiče od njihovih kolegijuma , stručnih sastanaka, konzilijuma...
Znači, verovati jednom doktoru i ispoštovati ga, a naročito ako Vam u startu odgovara njegov pristup ličnosti Vašeg deteta. Moju kćerku u pomenutoj bolnici već nekih 6 godina vodi dr. Galović, koja je i prijatna i mila, i vrlo strpljiva i blagorečita kada nastupi problem...Na samu pomisao da će ići kod nje na pregled moja mala ostaje oduševljena i bez pogovora prihvata sve što dobije kao nalog od Galete.
To verujte znači više od najbolje terapije.
Samo hrabro i strpljivo roditelji, vreme radi za nas jer naša deca rastu i porašće.