bronhoskopija

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav

Odgovori
nevolja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 10:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

bronhoskopija

Post od nevolja »

Moju baku upucuju na bronhoskopiju u Beograd. Mozete li mi dati savet da li da se obratim nekom Prof Dr Jakovicu, koga su mi preporucili, ili nekom drugom?
dile
tahiti
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 9:07 pm

Bronhoskopija

Post od tahiti »

Meni je radjena bronhoskopija,ne u Beogradu vec u Nisu (klinika za plucne bolesti Knez Selo). Radio mi je Dr. Milan Rancic, direktor klinike kome je ova oblast uza specijalnost.
Neke stvari pre bronhoskopije su me brinule kao moras se potpisati pre pregleda da si saglasan da ti to rade, lokalna anestezija koja kod mene ne deluje i sl. Poslusao sam savet jedne mlade med.sestre koja tamo radi u smislu da je uspeh zagarantovan ukoliko pacijent bude kooperativan odnosno bespokorno sledi savete medecinskog osoblja (pored doktora pregledu prisustvuju dva asistenta). Pre opisa samog pregleda reci cu Vam da sam ja na Klinici za gastrologiju KCS mnogo teze podneo grafoskopiju (sonda u zeludac). Kod bronhoskopije posle lokalne anestezije koja se u vidu spreja ustrca u grlo sto dublje ka zdelu, veoma tanka sonda se gura kroz nozdrvu ide u dusnik i u pluca. Nema nekog posebno neprijatnog osecaja ali su mi kazali da je najbitnije biti potpuno miran kod prolaska sonde iz grla u dusnik (e sada cu mozda lupiti posto mi je medecina slaba strana) da ne bi sonda otisla u zeludac ili tako nesto. Uglavnom kada je sonda uspesno ubacena u pluca onda mi je doktor pokazivao neke delove na plucima gde se sumnjalo da ima nekih promena. Ubacivali su kroz sondu neku tecnost da se unutrasnjost pluca sto bolje vidi, zatim su uzimali uzorke za biopsiju i sl.Nista osetio nisam a sve sam gledao na monitoru. Neugodnost ako se tako moze nazvati nastaje sada kod izvlacenja creva sa sondom. Opet treba biti besprekorno miran sto se kod starijih osoba teze ostvaruje. Nego, pregled je izvanredan u smislu sagledavanja unutrasnjosti pluca tako da ga netreba nikako izbegavati. smatrajte ga rutinskim, ohrabrite baku i udjite sa sto manje nervoze da bi uspeh bio 100%. pozdrav.
Zdravlje je najvece bogatstvo
Odgovori