Bol u predelu grudnog koša

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav

abmarija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 9:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Bol u predelu grudnog koša

Post od abmarija »

Molim doktora da me uteši do dolaska da kontrolu, jer sam totalno isprepadana.

Od pre dva meseca imam dijagnozu astme na osnovu simptoma koje imam čak par godina unazad. Međutim, od februara ove godine, nakon bolesti, propraćene intenzivnim kašljanjem, osećam bol u predelu grudnog koša, naročito prilikom izdisaja, ujutro pošto se probudim, prilikom pokreta i pritiska. Bol je naročito izražen u gornjem delu grudnog koša. Pluća sam snimala i na snimku nema ničeg zabrinjavajućeg.
Dugogodišnji sam pušač i nemam napade kašlja, već konstantno kašljucanje, više zbog nedostatka vazduha, naročito pri promeni vremena. Od terapije sam koristila samo Ventolin pumpicu, 2 nedelje i ne mogu da tvrdim da sam osećala olakšanje.

Molim da mi date neke putokaze i eventualne analize jer sam užasnuta mislima da u meni raste tumor ili sam već u poodmakloj fazi nečega još goreg.

Unapred zahvaljujem.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Bol koji opisujete najcecsce je posledica priraslica plucne maramice posle ili suled duhotrajnih bronhitisa ili pneumonija, bolovoma medjurebarnih misica posle ili tokom duzeg kaslja, ili je uzrokovan takozvanom Morbus Tietze, prolaznom upalom na kostano-hrskavicavom prelazu rebara, sa jedne ili obe strane grudne kosti. Takodje, kod promena na kicmenom stubu bolovi mogu da zrace prema napred, to su "vertebrogene mioneuralgije". Ukoliko Vasi bolovi prolaze na obican Diklofenak ili Brufen, mislim da nema razloga za strah. Takodje, druga stvar koja je utesna je rendgen nalaz, koji je bio uredan. Treca "uteha" - ako to ista znaci - karcinomi plica su obicno podmukli, ne bole sve dok se ne povecaju toliko da zahvate plucnu maramicu ili i vanplucne strukture (tzv, Pancoast sindrom). Medjutim, tada ih i pocetnik vidi na rendgen snimku. Karcinomi ne bole na pokret i dodir. Isto vazi i za srce (mada bih svakako preporucio EKG). Zakljucak: samo napred, lecite se, ali budite optimista. Moja "radna tele-dijagnoza": upala medjurebarnih misica usled kaslja. Antireumatici *npr. Diklofenak Duo BMS caps. 2x1), Tetrazepam MIP tablete 50mg uvece, spolja mazati Deep-Relief mast ujutru i uvece.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
abmarija
Aktivan član
Aktivan član

Post od abmarija »

Pošovani doktore,

Jako sam zahvalna na utešnom odgovoru. Verujte, svakon dana sam po par puta proveravala forum. :lol:
Na kontrolu nikako da odem, a trebala sam davno. Jednostavno ne mogu da dodjem "na red": ili mi je dete (od 19 meseci) bolesno (već 6 meseci unazad), ili je doktorka u prepodnevnoj smeni kao i ja. Psihički se spremam da "raspali" po meni kad se budem pojavila.
Juče i danas imam teškoće sa disanjem kakve nisam imala do sada. Terala sam sebe da kašljem ne bih li "oslobodila" bronhije i udahnula vazduh. Na kraju sam (verovali ili ne) strpala u usta 3 Orbit pepermint žvakaće gume. To mi je došlo kao neka inhalacija, pa sam nekako zaspala, ali sam se jutros osećala kao da mi neko sedi na grudima. Pretpostavljam da je to moj prvi asmatični napad. Valjda... :roll:
I to sa kičmom mi je palo na pamet, ali kako u skorije vreme nisam imala sa njom problema, isključila sam to kao uzrok bolova, koje, da budem preciznija, osećam u predelu grudne kosti koja se nalazi ispod grkljana (ona rupa na početku vrata :roll: ).
Nadam se da ćete pročitati ovaj mail, a ja u svakom slučaju, moram na kontrolu.
PUUUUUUUUUNO HVALA! SAD MI JE LAKŠE! :lol:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Posaljite spirometrijske vrednosti. Jeste li uradili alergoprobe i metilholinski test? Nemojte zaboraviti da tegobe slicne Vasima cesto idu i u sklupu anksio-somatskog sindroma, "telesnih tegoba na nervnoj bazi". Pozdrav.
abmarija
Aktivan član
Aktivan član

Post od abmarija »

Poštovani doktore,

U petak sam isla na kontrolu. Spirometrijske vrednosti su u redu, kao i prošlog puta, ali je papir ostao tamo pa ne mogu da Vam prenesem. Prilikom merenja, nateram sebe da udahnem i izdahnem najjače što mogu, ali frka krene kad treba opet da dišem normalno. Dobila sam opet Ventolin pumpicu: koristiti po potrebi.
Alergotestove sam radila kad sam bila mala zbog alergije koja se pojavljivala 2 puta godišnje. Uzrok: nepoznat. Onda je nije bilo 10-tak godina, pa se pojavila opet godinu dana nakon porodjaja (prošle godine) i od tada je nije bilo. Inače, po jedna nozdrva mi je konstantno, delimično ili totalno zapušena i stalno mi se sekret sliva u grlo. Od toga posebno šizim.
Šta je metilholinski test?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Metilholinskim testom se ispituje koliko su disajni putevi osetljivi, odnosno preosetljivi na hemijske nadrazaje. Postavljanje dijagnoze Astme u ovom veku bez tog testa je, da budem blag, malo "zbrzano".

Uzmite NASONEX sprej za nos i koristite ga ujutru i uvece.

Nisam siguran da li je Ventolin dobro resenje, ako vam je spirometrija uredna?...

Obzirom da Vam je bolesno dete, pretpostavljam da ste IPAK pod stresom i da je, najverovatnije, u pitanju psihogena dispneja. Razmislite o poseti psihijatru. Placete li cesto? Dispneja "na nervnoj bazi" se leci odlicno antidepresivima, FLUNIRIN capsule 1 ujutru (moraju se uzimati najmanje dve nedelje da bi se postigla terapijska koncentracija u krvi i da bi pocele da deluju).
vojvodina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 01, 2008 12:11 pm

Post od vojvodina »

da li ste jos tu doktore? postavio bih vam jedno pitanje.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ne pitajte ima li koga, vec Postavite pitanje, neko ce vam sigurno odgovoriti.
vojvodina
Novi član
Novi član

Post od vojvodina »

Koliko psiha moze da utice na otklanjanje izvora raznih tegoba?
Poznato je da sve bolesti nastaju zbog negativnih misli koje imaju neverovatnu snagu i razarajuce uticu na nas organizam a telo je prvi ucenik stanja duha.

Hvala
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Mislim da je to malo preuvelicano.Iako postoje istrazivanja da ljudi koji pate od depresija,imaju "crne misli" zaista pate u vecem broju od kardiovaskularnih bolesti,ipak ne mozemo zanemariti nacin zivota kao bitan faktor.Ako izmedu ovoga uzmete faktore stanovanja,zagadenost vazduha,i relativno malo socijalnih problema stanovnivi Svajcarske ziveli bi vecno.Ipak ostaje nepobitna cinjenica uticaja ishrane i virusnih i bakterioloskih uticaja na organizam.Uostalom,rak ne izazivaju lose misli zar ne?Vec prevelik razvoj kancerogenih celija. :D Tako vam je i sa gripom. :lol:
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
vojvodina
Novi član
Novi član

Post od vojvodina »

Ne bih se slozio sa vasim misljenjem. Postoji stara izreka da od stresa dolaze sve vrste bolesti osim gripa. Imam dosta poznanika koji su usled preteranog naboja negativnih misli (stresa) dobili srcane probleme, probleme sa zeludcom kao i sve vrste crevnih bolesti. Usled stresa dolazi do suzavanja krvnih sudova sto izaziva mnoge vrste bolesti.
Sposobnost kontrole misli dovodi do izlecenja bolesti.
U SVETOM PISMU stoji zapisano " SVE JE MOGUCE ONOM KOJI VERUJE".
Treba verovati u izlecenje i to ce mu se dogoditi.
U zapadnoj evropi su vrseni mnogi naucni eksperimenti na temu vlastitog izlecenja pomocu misli koje sam i sam licno posmatrao.
Tako se desilo da su jednom coveku koji se mesecima zalio na bolove u zglobovima zbog artroze, ubrizgali u rame pomocu injekcije obican rastvor destilovane vode i soli u maloj kolicini i objasnili pacijentu da se radi o posebnom leku koji ce ga za tri dana izleciti. Na taj nacin su delovali na njegovu psihu i ona je tu informaciju prihvatila kao istinitu. Desilo se to da je covek nakon tri dana dosao na kontrolu bez bolova i vise se nisu pojavljivali. To je samo laksi oblik bolesti a bilo je mnogo uspeha i sa tezim bolestima a to mnogi mnogi doktori znaju.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

U SVETOM PISMU stoji zapisano " SVE JE MOGUCE ONOM KOJI VERUJE".
Treba verovati u izlecenje i to ce mu se dogoditi.
U zapadnoj evropi su vrseni mnogi naucni eksperimenti na temu vlastitog izlecenja pomocu misli koje sam i sam licno posmatrao.
Tako se desilo da su jednom coveku koji se mesecima zalio na bolove u zglobovima zbog artroze, ubrizgali u rame pomocu injekcije obican rastvor destilovane vode i soli u maloj kolicini i objasnili pacijentu da se radi o posebnom leku koji ce ga za tri dana izleciti. Na taj nacin su delovali na njegovu psihu i ona je tu informaciju prihvatila kao istinitu. Desilo se to da je covek nakon tri dana dosao na kontrolu bez bolova i vise se nisu pojavljivali. To je samo laksi oblik bolesti a bilo je mnogo uspeha i sa tezim bolestima a to mnogi mnogi doktori znaju.

Kakve veze ima placebo ("ideomotorna reakcija") sa verom?

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... faith.html
vojvodina
Novi član
Novi član

Post od vojvodina »

U Starom zavetu u PRICE SOLOMUNA stoji zapisano:

"Zato cu se i ja smejati vasoj nevolji, rugacu se kad dodje cega se bojite"

"Kad dodje cega se bojite" - poznato vam je da sve ono cega se covek plasi njega to i stigne. U tom strahu on u stvari pravi negativnu veru....a vera je vera....Isus kaze " po vasoj veri neka vam bude".
Strah je isto vera i to veoma snazna samo negativna i u tom slucaju dolazi do ispunjenja nasih nadanja koje su u ovom slucaju katastrofalna po nas.
Eto vidite, ono u sta smo ubedjeni da ce nam se desiti, to nam i biva. Bitno je ubedjenje da ce vam se desiti... I DESICE VAM SE.
Zato je potrebno imati kontrolu misli i negativno sto nam dolazi od Bozijeg protivnika odbacivati.
Medicinari ne priznaju postojanje necega Bozijeg u coveku. Oni to nazivaju psiha ili podsvest a ta psiha izaziva ovaj efekat koji ste naveli.

U Jevandjelju po Marku stoji zapisano:

-Imajte vjeru Boziju,jer vam zaista kazem: ako ko rece gori ovoj: digni se i baci se u more, i ne posumnja u srcu svojemu, nego uzveruje da ce biti kao sto govori: bice mu sto god rece.

-Zato vam kazem: sve sto istete u svojoj molitvi VJERUJTE DA CETE PRIMITI, i bice vam

Vidite, taj pacijent je bio uveren da ce doci do ozdravljenja i to mu se dogodilo.

Sigurno je da on to nije pokrenuo putem kakvim bi isao pravi vernik ali i na ovaj indirektan nacin koji po meni nije Boziji (kao sto ni strah nije stanje Bozije) dolazi do pokretanja sila i do izlecenja ili samounistenja ako se radi o strahu. Toga je i Solomun svestan kad govori " RUGACU SE KAD DODJE CEGA SE BOJITE"
vojvodina
Novi član
Novi član

Post od vojvodina »

Poznajem jednoga svajcarca koji je po profesiji doktor medicine. Kad smo se dobro upoznali izjavio mi je kako je on svestan da telesni i psihicki problemi dolaze iz ljudskih glava i da je resenje za to Sveto Pismo. Problem je u tome sto on to ne moze da saopsti svojim pacijentima jer bi bila ugrozena njegova egzistencija.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Bravo za citate.
:roll:
"Kad dodje cega se bojite" - poznato vam je da sve ono cega se covek plasi njega to i stigne. U tom strahu on u stvari pravi negativnu veru....a vera je vera....Isus kaze " po vasoj veri neka vam bude".
Strah je isto vera i to veoma snazna samo negativna i u tom slucaju dolazi do ispunjenja nasih nadanja koje su u ovom slucaju katastrofalna po nas.
Eto vidite, ono u sta smo ubedjeni da ce nam se desiti, to nam i biva. Bitno je ubedjenje da ce vam se desiti... I DESICE VAM SE.
Zato je potrebno imati kontrolu misli i negativno sto nam dolazi od Bozijeg protivnika odbacivati.
Medicinari ne priznaju postojanje necega Bozijeg u coveku. Oni to nazivaju psiha ili podsvest a ta psiha izaziva ovaj efekat koji ste naveli.

Kakve generalizacije bez potrebe. Ako sam ja ateista i skeptik, to ne znaci da su svi lekari/medicinari takvi. Naprotiv (i na zalost!), ima vise sujevernih nego racionalnih.

Posto ste nas ovako lepo poducili etiopatogenezi vecine ljudskih nesreca, zakljucujem da bi sada mogli da pokrenemo kampanju: Narode, ne boj se nicega, radi sta ti je volja, pij, pusi, drogiraj se - ali veruj u Boga, nemaj strahove i neces oboljevati!
Odgovori