Astma i trening???

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Mr.No
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2005 9:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Astma i trening???

Post od Mr.No »

Imam alergijsku astmu već duže vreme (tačnije od '99).
Sada mi je 30 god. U srednjoj školi sam trenirao body building i prestao.
Obzirom da se veoma brzo zamaram pri bilo kakvom fizičkom naporu, da li je moguće da nastavim sa laganijim treningom uz uzimanje Ventolina pred svaki trening preventivno (da ne bi srce 'patilo')?
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Da, jedna do dve inhalacije Ventolina, 15-30 minuta pre treninga. Nema razloga da se lišavate treninga ako je astma jedini problem.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
odbojkasica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 29, 2006 8:47 am

Post od odbojkasica »

Sada imam 15 godina, a astmu imam od rodjenja. Od kako treniram odbojku (skoro 2 godine) nisam imala nikakvih problema sa disanjem sve do pre mesec dana, od kako sam u prvoj postavi. Uglavnom pred sam kraj treninga se uzasno zadisem, i ne mogu da dodjem do daha. Tada svaki put zatrazim da se odmorim. Plasim se da bi to moglo da utice na moje bavljenje sportom. Sta da radim? Inace Ventolin ne uzimam skoro godinu dana. Unapred hvala!
Dr Branislav
Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 12:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dr Branislav »

Treba da znate da u periodu puberteta veoma cesto (zbog intenzivnih hormonskih procesa) dolazi do tzv. "prerastanja" astme, kada se simptomi povlace. Medjutim, posle ovog perioda veliki broj osoba ponovo dobiju simptome. To je i znak da se obratite lekaru - pulmologu, koji ce da konstatuje stanje plucne funkcije (spirometrijom) i da konkretan odgovor na osnovu klinickog pregleda. Ventolin je za aktivnog sportisu Vasih godina prakticno bezopasan lek i ne treba se lisiti povoljnog efekta ukoliko postoji astma uzrokovana naporom. Ipak - prvo kod doktora, pa onda sve dalje (ali treba uvek imati na umu da astma, ukoliko je dobro kontrolisana, nije prepreka za bavljenje sportom)!
Odgovori