Astma - pitanje

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
Erhard
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 31, 2006 11:23 am

Astma - pitanje

Post od Erhard »

Pozdrav!

Zanima me ako mi moze netko objasniti. Naime kod osoba koje imaju astmu moze se cuti pri izdahu (ili udahu??) nekakvo "škripanje" tj. ""pištanje". Mene zanima da li to "pištanje" doktor čuje sa stetoskopom kada pacijent normalno dise ili kada naglo ispuse zrak kao kod spirometrije?

Hvala!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

ponekad se cuje i kad pacijent normalno dise, ako je spazam veliki, a ponekad samo kad dise duboko...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Erhard
Novi član
Novi član

Post od Erhard »

Doktore, mozete li mi samo reci smije li se prije metaholinskog testa uzeti tableta za smirenje (npr. apaurin - diazepam) posto imam problema sa anksioznoscu a i nervozan sam prije tog testa jer se plasim rezultata!

Hvala vam na pomoci!
Erhard
Novi član
Novi član

Post od Erhard »

P.S. Zaboravio sam vas pitati ima li ta smjesa, koja se udise tokom provodjenja metaholinskog testa, ikakav miris ili je bez mirisa?

Hvala!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ne znam sigurno ima li miris (mislim da nema), a sedative ne bi trebalo uzimati.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori