akutni bronhitis ili nesto drugo

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav

Odgovori
Mist
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 07, 2008 9:15 pm

akutni bronhitis ili nesto drugo

Post od Mist »

pozdrav
zamolila bih vas za savet jer nisam lekar a ovo mi se prvi put desava i pocinjem da se brinem pa ne znam da li treba da odem ponovo kod lekara i trazim neke dodatne analize

imam 31 godinu i pre 7 dana sam se probudila sa jakim i ostrim bolovima u plucima, pri najmanjem udahu
dva dana je bilo tako + temperatura koja je rasla od 37,2 do 38 (drugi dan sam imala osecaj da mi neko noktima komada desno plucno krilo)
otisla kod dr opste prakse, rekla je da ne cuje desno plucno krilo kao i levo, poslala me da snimim pluca
radiolog je stavio dg akutni bronhitis, a jeidno sto (mozda, nisma lekar) nije normlano: hipobazalna bronhovaskularna šara naglašena, kostofrenični sinusi oštri

pijem amoksiklav vec 5 dana, temperatura je nestala posle 2 dana i opšti bolovi u plucima, ali bolovi sa edsne strane su i dalje tu i jaci su mada drugog tipa
mozda je najbolji opis sto ne mogu da kinem - krene i toliko me zaboli da se prekine, imam osecaj kao da taj deo desnog plucnog krila (gornji, kod lopatice) treba da se rasiri ali en moze jer nije mekan vec je tvrd
ne mogu da lezim na desnoj strani, imam osecaj da mi je kapacitet pluca manji za 30 posto, zadisem se posle 5 vezanih recenica...

inace, ne kasljem niti imam kijavicu, niti bilo sta drugo
nisam alergicna ni na sta ali ejsam pusac mada odkako je ovo krenulo nisam zapalila cigaretu jer imam teskoce i sa obicnim disanjem

dr mi je dala antibiotike 10 dana (tj imam jos 5) pa ne znam da li treba da sacekam jos, ili da krenem na posao i cutim i trpim, ili da idem odmah kod nje

ukoliko neko odgovori - hvala mu puno :)
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Potreban je kontrolni PA RTG pluca i spirometraija, kao i pregled sputima.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Mist
Novi član
Novi član

Post od Mist »

hvala :)

bila sam kod doktorke, poslala me je kod pulmologa (mada me nije ponovo poslušala), idem sutra
uradila sam osnovne analize krvi i sve je OK, sem što je sedimentacija 43
Mist
Novi član
Novi član

Post od Mist »

baksuz :P
zakačim dr koja se baš jutros ukočila, teško se kreće, boli je, te naravno nije baš bila sposobna i voljna za rad
u nalazu mi je napisala stavri koje sam direktno porekla i one koje nisam ni pomenula :D, ali bilo mi je glupo da se vraćam nazad (a i linčovali bi me drugi pacijenti)
elem, ona misli da je neki virus, za bolove je rekla da su usled naprezanja nečega na P, a nedovoljno vazduha i zadihanost posle pređenih 200m nije komentarisala (možda nije ni čula kada sam to rekla), za sedimentaciju mi je rekla da idem kod ginekologa iako sam joj rekla da sam bila pre 2 nedelje drugim povodom i sve je OK
al, dobro, ja sam jutros uspela da kinem :D tj bol se smanjuje pa kontam da ce, sta god da, je biti OK...
Odgovori