FOLIKULOMETRIJA

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
mizera
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 15, 2005 10:57 pm

FOLIKULOMETRIJA

Post od mizera »

Doktorka mi je preporučila da odradimo folikulometriju i reče mi da će se to u toku ciklusa posmatrati u više navrata (u razmaku od nekoliko dana).
Interesuje me da li neko od vas to radio, u koje doba dana se to radi. Plaši me kako ću to postići da uklopim sa poslom koji obavljam.
crna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 09, 2007 4:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od crna »

Ja sam 10 meseci redovno svaki ciklus isla na folikulometriju. Uzimala sam Klomifen tablete sa stimulaciju ovulecije i morala sam ici na taj ultrazvuk u kome se prate rast i sazrevanje jajnih celija tj. folikulometrija gde on gleda kako rastu, da li su pravilne, meri ih kako tezinu tako i velicinu istih.
Folikulometrija se moze raditi od 7. dana ciklusa pa sve do 12. ili 13. dana u zavisnosti od predvidjanja ovulacije.
Ja sam je inace radila 9. 11. i 12. dana a ponekad i 13. dana ciklusa.
Odredjivanje broja folikulometrija doktor odredjuje u zavisnosti kako odreagujes na terapiju (ako je koristis) ili ako ne koristis terapiju da jednostavno prati njihov rast i sazrevanje.
Jednu interesantnu stvar sam naucila na ovoj novoj klinici gde sam usla u program za vantelesnu oplodnju koju cu raditi 1. marta 2008 a to je da nisu sve jajne celije plodne i zrele iako puknu i dobiju svoju maximalnu velicinu od 30mm ili ti 3 cm. Znaci, taj folikul koji se stvara i raste i recimo da je pravilne velicine ne mora uvek biti plodan!
E to bih htela da upamtis i da pratis i sama kako se sve odvija...
Puno srece
Odgovori