Priraslice???

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
studentt
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 17, 2006 6:38 pm

Priraslice???

Post od studentt »

Moze li neko da objasni sta su to priraslice? Jeli priraslica isto sto i aberantna chorda (tako nekako se pise)?

Pre dve godine mi je radjen ultra zvuk i tu nisu spomenute priraslice samo 2 aberantne chorde. Pre nekih mesec dana je radjen ultra zvuk ponovo i konstatovano da ima dosta priraslica. Sad mene zanima kako one nastaju? Da li mogu da se povuku? Kolko su stetne? Kako je moguce da ih tad nisam imao (ili sam ih imao 2 ako su priraslice=aberantne chorde), a sad ih imam?

Moze li neko da me uputi na neku internet adresu gde mogu vise da se informisem? Trazio sam i sam, ali na nasem jeziku nema informacija o priraslicama.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Prilikom virusnih infekcija (najpoznatije su Koksaki infekcije ali i drugi virusi mogu izazvati inf. ove lokalizacije) moze doci do zahvatanja perikarda - srcane kese u kojoj se srce nalazi. Normalno srce nema kontakt sa perikardom nego se izmedju nalazi mala kolicina tecnosti koja sluzi da "podmazuje", tj. sprecava trenje srca o srcanu kesu. Pri infekciji, perikard biva zahvacen zapaljenskim procesom, kolicina tecnosti se moze povecati (nekada i drasticno), a kao posledica dolazi do stvaranje fibromatoznih traka koje srce drze u kontaktu sa srcanom kesom - to su priraslice. Ne postoji medikamentozna terapija priraslice, u ekstremnim slucajevima se one operativno uklanjaju.
Horde su anatomske strukture koje povezuju papilarni misic sa srcanim zaliscima, i kod vas je nadjeno da su dve neuobicajene strukture.
Jedan i drugi nalaz nisu tako retki u populaciji i zahtevaju kardiolosko pracenje u smislu redovnog eho-pregleda srca jednom godisnje.
studentt
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 17, 2006 6:38 pm

Post od studentt »

Radio sam analize (koksaki, adeno...) i svi rekli su mi da nema ni virusnih antitela ni virusa. Znaci priraslice se prirodno nikad nece razdvojiti?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Priraslice su posledica virusne infekcije koja verovatno nije "uhvacena" na vreme laboratorijskim analizama. One se same nece povuci, ali ako vam se obim tegobe ne povecava, sasvim je dovoljno da jednom godisnje radite ultrazvucni pregled srca bez bojazni sta se sa njima "desava" u medjuvremenu. Taj nalaz ima vise ljudi nego sto se cesto misli.
Odgovori