[b]iznenadna malaksalost[/b]

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
dafne
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 12:56 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

[b]iznenadna malaksalost[/b]

Post od dafne »

Ne znam da li se ovo bas direktno odnosi na kardiologiju, ali mi, kao laiku najvise lici na to.

Moja majka ima 54 godine.
Nocas, iz sna ju je probudio jak bol u zelucu i uzasno "krchanje" creva, a zatim jak proliv. Uzasna malaksalost u trenutku oduzela joj je cak i govor.. Uzasna bol se sirila po celom telu i trajala oko 15tak minuta.
(njena tolerancija na bolk je jako velika, tako da smo veoma zabrinuti)
Uspeli smo da je povratimo prskajuci je hladnom vodom.
Kad je malaksalost i bol presla u blazu fazu, bilo joj je uzasno hladno tako da sledecih pola sata, sat, nije mogla da ugreje telo.

I ranije joj se jednom desila takva situacija (pre 10tak) godina, ali su lekari prebacili sve na umor, na specificno radno mesto (hemijski tehnicar) i tadasnje postojanje tahikardije. Niko je nije poslao na temeljna ispitivanja.

Sve sto vam od njenih hronicnih bolesti mogu navesti, a da bi vam pomoglo, jeste postojanje chireva (naizmenicnih) na dvanaestopalachnom crevu, dugo godina (sada ih nema vec par poslednjih godina) i nekadashnja tahikardija koja se izgubila.

Molim Vas da mi odgovorite zasto se takve stvari desavaju i da li je potrebno i koje analize uraditi? Sta dalje?

Unapred hvala
Jelena
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Pitanje je opste internisticko, eventualno za urgentna stanja.
Simptomi srca i gornjih partija gastrointestinalnog sistema se kod ne malog broja ljudi ne mogu razlikovati najbolje, pre svega kod dijabeticara koji cesto nemaju tipicne bolove (u angini i pri infarktu).
Vasa majka treba da uradi za pocetak rutinsku laboratoriju, i da sa tim rezultatom ode na pregled interniste.
Moguci uzroci njene epizode koju ste opisali su - virusna infekcija, egzacerbacija cira, ali i epizoda nestabilne angine, infarkt srca, znak srcanog popustanja...
dafne
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 12:56 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od dafne »

Hvala najlepse...
Odgovori