Poremecena menstruacija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
osoba
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 10, 2004 1:15 pm

Poremecena menstruacija

Post od osoba »

Endokrinolog me je uputio da uradim hormonsku analizu zbog povecane maljavosti i poremecenog menstrualnog ciklusa. Rekao mi je da treba da znam tacan dan menstrualnog ciklusa onog dana kada se analiza bude radila. Moj problem je sto ja ne znam koji je to dan.
Naime, poslednji put pravu menstruaciju sam imala 23. februara. Od 25.do 28. marta se neprekidno, pomalo pojavljivala samo tamnosmedja sluz (kao na pocetku menstruacije), a do krvarenja nije doslo. 12. aprila sam bila na ultrazvuku kod ginekolog koja je ustanovila da nemam policisticne ovariume i da je endometrijum sasvim tanak, sto znaci, ako sam je dobro razumjela, menstruacije nije izostala. Sledeceg dana, 13. aprila, pa do 16. se ponovo pojavljivala tamnosmedja sluz, kao i prosli put.
Mene zanima da li je ovo sto sam ja imala menstruacija ili ne.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Postavite pitanje na nacin kako je objasnjeno u topiku LJepljiva na pocetku foruma, inace Vam ne mogu odgovoriti. POzdrav.
osoba
Novi član
Novi član

Dodatni opis

Post od osoba »

Imam 22 godine. Nisam imala seksualni odnos. Trajanje menstrualnog ciklusa je oduvijek variralo, otprilike izmedju 30 do 40 dana. Nikada do sada mi nije izostala menstruacija. Imala sam probleme sa aknama, ali se to prilicno smirilo, mada ne potpuno. Imam malo povecanu maljavost i cini mi se da u poslednje vrijeme dlake brze i gusce rastu.

Studiram. Nisam imala nikakve operacije. Ne uzimam lijekove. Nisam alergicna.
osoba
Novi član
Novi član

Post od osoba »

Danas je 14. maj i ja jos uvijek nisam dobila menstruaciju. Mogu li uraditi hormonsku analizu, a da ona bude od koristi za dijagnostikovanje hormonskog poremecaja?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Zao mi je sto Vam ne odgovorih ranije...nedostatak vremena...
Da bi se dijagnostikovao PCOS / polycystic ovary syndrome / potrebno je uraditi slijedece hormonalne analize, koje treba da odredi Vas ginekolog a ne endokrinolog !!!

1. FSH, LH, estradiol
2. TSH, prolactin
3. slobodni testosterone and dehydroepiandrosterone sulfate (DHEA-S)
4. glukoza/secer u krvi na taste, i 2 sata poslije 75 g glukoze / GCT glucose challenge test /
5. ako je Vas BMI veci od 27, onda je potrebno uraditi i odnos nivo glukoze nakon gladovanje i insulina, zatim HgbA1C ako se dobije da je nivou glukoze povisen.
U Vasem slucaju kada ne znate kada cete dobiti menstruaciju ovi hormoni se mogu uraditi neovisno o Vasoj menstruaciji i jos uvijek ce imati dijagnosticku vrijednost. Ako na ultrazvuku nemate 'pearl sign' na jajnicima, to jos uvijek ne znaci da nemate PCOS.
Management ovisi od rezultata hormona i Vasih zelja vezano za fertilitet.
Pozdrav.
osoba
Novi član
Novi član

Post od osoba »

Uradila sam analize koje ste predlozili (isto je predlozio i endokrinolog izuzev analizu glukoze). Ako Vam nije tesko, molim Vas da pogledate rezultate!
Juce sam dala krv za analizu hormona, a danas za glukozu. Danas sam konacno dobila menstruaciju.

TSH 2.81 (0.27-4.2)
estradiol 25.16
folikularna (12.5-165.0)
ovulaciona (85.8-498)
lutaelna (43.8-211)
LH 1.45
folikularna (2.4-12.6)
ovulaciona (14.0-95.6)
lutaelna (1.0-11.4)
FSH 2.78
folikularna (3.5-12.5)
ovulaciona (4.7-21.5)