MOLIM ZA TUMACENJE DG: CARCINOMATOSIS PERITONEI

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
J&B
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 2:35 pm

MOLIM ZA TUMACENJE DG: CARCINOMATOSIS PERITONEI

Post od J&B »

MOLIM VAS ZA POJASNJENJE OVAKVE DIJAGNOZE, DOBIJENE NAKON URADJENOG CT SKENERA GORNJEG I DONJEG ABDOMENA.

TAKODJE JE NAVEDENO I: INFILTRATION HEPATITIS

U ISCEKIVANJU BRZOG ODGOVORA MNOGO SE ZAHVALJUJEM I STREPIIIIIM :cry: :cry: :cry:
J&B
Novi član
Novi član

Re: MOLIM ZA TUMACENJE DG: CARCINOMATOSIS PERITONEI

Post od J&B »

J&B napisao:MOLIM VAS ZA POJASNJENJE OVAKVE DIJAGNOZE, DOBIJENE NAKON URADJENOG CT SKENERA GORNJEG I DONJEG ABDOMENA.

TAKODJE JE NAVEDENO I: INFILTRATION HEPATITIS

U ISCEKIVANJU BRZOG ODGOVORA MNOGO SE ZAHVALJUJEM I STREPIIIIIM :cry: :cry: :cry:
Izvinjavam se zbog nabrzinu POGRESNO napisane/postavljene teme :(
DG nakon CTa gornjeg abdomena (ne i donjeg)je:
INFILTRATIO HEPATIS
CARCINOMATOSIS PERITONEI

Radi se o rezultatima moje majke (46 godiste).
Naime, zbog ucestalih bolova zeluca (barem je mislila da je to) javila se lekaru opste prakse koji ju je uputio na pregled kod abdominalnog hirurga koji je naravno trazio da odradi UZ i CT i KKS. Rezultate je dobila juce i posto kod hirurga treba da ide u petak, 02.11. ne mogu biti NIMALO mirna, jer je ono sto sam naknadno, pretrazivanjem neta i razgovorom sa doktorima (poznanicima)saznala, da je DG veoma ozbiljna, da se verovatno radi o karcinomu trbusne maramice, uz njihovo pitanje: ''Kada je operisana? Gde joj je bio primarni karcinom?''
KATASTROFA!!! UTRNULA SAM OD SOKA!!!
Moja majka nikada nista nije operisala i utoliko je moj strah mnogo veci jer mislim da operacija u tom slucaju nije moguca ako se radi o metastazi.
Ako je tako, gde bi mogao biti primarni karcinom? Da li je mozda na jetri? Sta znaci INFILTRATIO HEPATIS?
Da napomenem i to da je aktivan pusac, da joj je apetit normalan, nikada nije jela previse, stolica uredna i nije krvava, na tezini jeste izgubila nesto malo.
MOLIM VAS za odgovor/savet/iskustvo ako neko bilo sta zna o ovakvim slucajevima.
:cry: :cry: :cry:
J&B
Novi član
Novi član

Post od J&B »

Evo da se javim nakon odradjenih pregleda....
Naime, krenuli smo redom u potragu za primarnim tumorom, pocev od ginekoloskog pregleda, irigografije, gastroskopije, RTGa pluca, tumor markera CEA, CA 19-9, CA 125 i CA 72-5 (mozda nije dobra oznaka, marker za zeludac). Svaki od specijalista je trazio tumor markere za odredjeni deo.
Svaki od ovih pregleda nije utvrdio postojanje bilo kakve promene, niti postojanje tumora na debelom crevu, plucima, zelucu niti u maloj karlici.
Odlazimo na magnetnu rezonancu, u pitanju je snimanje gornjeg abdomena sa posebnim osvrtom na jetru. Dr koji je radio MR nije pronasao nista (ni pod dejstvom kontrasta) na peritoneumu (trbusnoj maramici) ali je utvrdio neke promene u jetri za koje ne moze sa sigurnoscu da kaze kakve su i uputio nas na ciljanu, laparoskopsku biopsiju jetre koja je obavljena 23.11. Rezultate cekamo krajem ove, pocetkom naredne nedelje.
Ono sto mi je hirurg nakon operacije rekao je da mu se ono sto je prilikom zahvata video ne cini kao karcinomatozna promena i da je najbolje sacekati nalaz....
Sada cekamo rezultate i molimo se Bogu da budu OK!!!!
Budu li i histopatoloski nalazi u redu, tj. ako nema Ca prosto ne znam kako da ''nagradim'' doticnu doktorku (radiologa) koja nas je, sa onakvom Dg nakon CTa, totalno unistila!!!!!
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Hvala ti sto nam javljas nastavak - poucne su ovakve price...

ako nema Ca prosto ne znam kako da ''nagradim'' doticnu doktorku (radiologa) koja nas je, sa onakvom Dg nakon CTa, totalno unistila!!!!!

Ako ti bude falilo inspiracije, javi mi se, smislicu nesto 8)
J&B
Novi član
Novi član

Post od J&B »

Konacno dobih malo podrske u svemu ovome.
Mnooooogo hvala Kajalena!
Upravo zbog takvog ishoda sam se i javila. Mi smo bukvalno "na prvu loptu" poverovali i pali u frku...pomisljala sam da joj nema spasa obzirom da je sve upucivalo na to da su joj nadjene metastaze. Medjutim, mamine nalaze je pogledalo jos tri radiologa, ni jedan od njih nije mogao/smeo da kaze da je eventualno doticna dr malo preterala ilki preuvelicala celu stvar!
Hvala jos jednom! POZZ :)
dragancesu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 22, 2006 6:49 pm

Post od dragancesu »

Dobro je da nije nista...

Neko je posumnjao i trazio potvrdu toga, ali je na srecu bila negativna. A sta bi tek bilo da je promaklo?

[quote]... Mi smo bukvalno "na prvu loptu" poverovali i pali u frku .../quote]

Rec je o bolesti koja se razvija godinama, pa se smatra da je vreme za dijagnostiku dve nedelje.
p.s. nisam lekar, samo se druzim s njima
J&B
Novi član
Novi član

Post od J&B »

''Neko je posumnjao i trazio potvrdu toga, ali je na srecu bila negativna. A sta bi tek bilo da je promaklo?''

Dragancesu,
u potpunosti razumem ovakav stav, naravno da bi bilo strasno da, ne daj Boze, postoji nesto a da to niko ne prepozna.... samo sam jos uvek pod velikim utiskom te dijagnoze....tj. i dalje mi te reci jako odzvanjaju u glavi pa reagujem...
Verovatno je potrebno vreme da bi sve oko toga pocela da shvatam na (tvoj) ispravan nacin.

Lep pozdrav
Odgovori