Bol u misicu potkolenice. Pomoc hitno!

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
DjukaBg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 4:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Bol u misicu potkolenice. Pomoc hitno!

Post od DjukaBg »

Moju devojku udario je auto pre jedno 10 godina,.prilikom toga zadobila je otvoreni prelom ramena (imala operaciju), i naprslinu potkolenice u donjem delu sa hematomom i velikim istegnucem i blagim ostecenjem misica. Isla je na sve moguce terapije skoro godinu dana (tada je imala 13 godina) i posle je doktor rekao da je sve uredu. Medjutim nju to mesto boli vec 10 godina, na dodir, primeti se na misicu koji je sa desne strane cevanice na levoj nozi na kom je imala hematom kao prorez mali. Doktori su joj tada rekli da je to normalno kao da nije pukao misic i da ce je to boleti verovatno kroz citav zivot na dodir,mozda na promenu vremena it.d (ovo mi bas nije jasno kako doktor tako nesto da kaze ali me nista vise ne cudi)
Pre nekoliko dana iznenada je pocela da je boli noga u toku noci bas jak bol (pre je nikada nije boleo sam od sebe vec samo na dodir ako pritisne jako a isla je na treninge aerobik sve normalno i nikada je nije bolelo samo od sebe). Otisla je kod specijaliste sportske medicine u studentskoj koji ju je pregledao (krvnicki ispritiskao i ako ju je bolelo) i rekao da nema nikakvih zadebljanja, cvorovoa itd. da je po njemu ovako sve ok ali da ga zabrinjava to sto je boli i poslao je na rentgen. Na rentgenu se na kosti koja je bila napukla u toj saob. nesreci videlo zadebljanje malo i kao belicasta senka-crta u ravni sa tim zadebljanjem (senka prati pravac nekadasnje naprsline). Nikakve druge promene nisu bile ni oko kosti ni na kosti, nikakva crna zasencenja ili tako nesto. Rentgenolog je samo procitao rentgen i nalozio nalaz pregleda ortopeda, ali kao da po njegovom misljenju sve je u redu sobzirom na prelom mada on nije specijalista. Medjutim sa tim rentgenskim snimkom otisla je opet kod tog specijaliste sportske medicine koji ju je i poslao i koji je mrtav ladan rekao da je los snimak i da najverovatnije ima neki tumor na ksotima,ili neku izraslinu ili tako nesto, i kao cim je boli tako to je to... Istraumirao ju je samo tako rekao da predje na makrobiotiku, da ide na bioenergiju i dao joj uput za klinicki centar.. i rekao joj srecno na kraju. Koja ne etika da tako nesto kaze bez ikakvih dodatnih analiza strasno :evil:
Posto devojka nije mogla da se smiri (popila je 9mg bormazepana i nista) isti dan odemo kod specijaliste ortopedije i traumatologije (za koga kazu da je najbolji tu u KBC zemun, a i znaju ga moji od ranije) i koji kada je pogledao RTG snimak samo se nasmejao i rekao da joj nije nista, da taj doktor u studentskoj nije normalan i da je ta belicasta crta KALUS koji je normalan kod naprsline ili preloma kosti kao i da je to zadebljanje normalno i da je RTG snimak uredu jer nema nikakvih senki niti bilo sta drugo i dodao da bi ovaj rentgen umela da procita i najobicnija medicinska sestra. On je nije pregledao vec joj je pokazao svoje povrede (bukvalno rupe) koje on ima na nozi vec 10-ak god. i koje njega isto bole na dodir, promenu vremena, kada preoptereti nogu itd. (isto od preloma potkolenice) i opet ponovio da je sve uredu i da po njemu nema potrebe da radi skener mekog tkiva i da ne bi trebalo da zraci vise to mesto. Mazala je hepatrombin i bolovi su, posle dan-dva prestali cak i na dodir gotovo da nista nije osecala. I tako 3-4 dana je uopste nije bolelo. Medjutim posle duze setnje juce , sinoc ju je opet zabolela noga. Popila je rapten, andol i nije hteo da se smanji bol, a kada je ustala jutros smanjio se znatno samo joj tinja. Ona bol opisuje kao tup bol (sta god joj to znacilo).
Izvini te za ovoliki post, ali od drugara brate je umro od posledica metastaze tumora butno misica i bas smo se zabrinuli i ona i ja i ne znamo sta da radimo,jer ranije je trenirala i sve normalno nikada je nije zabolelo, mzoda eventualno nekad malo, a sada posle svake duze setnje i malo veceg opterecenja je zaboli (inace nije trenirala jedno 7 meseci pre ovog iznenadnog bola, a ni pesacila nesto duze ulavnom sve svodilo na kola-kuca-fax).

Moje prvo pitanje je da li da verujemo ortopedu u KBC Zemun i da li zaista nije potrebno da se zraci i da radi skener misica?
Drugo pitanje koje nam je najbitnije da iskljucimo ono najgore je da li bi se na RENTGENU eventualno videle neke promene (tipa u vidu crnih senki,tacaka itd.) ako postoje na MISICU i okolnim tkivima oko kosti (eventualno ukazale na tumor ili tako nesto)?

Unapred hvala.
DjukaBg
Novi član
Novi član

Post od DjukaBg »

I niko ne zna da mi pomogne i odgovori na pitanja :( ?
Najbitnije mi je ovo:

Da li bi se na RENTGENU eventualno videle neke promene ako postoje na MISICU i okolnim tkivima oko kosti (eventualno ukazale na tumor ili tako nesto tipa u vidu crnih senki,tacaka itd. ili bilo kako) ?
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Nema doktora na forumu, bar ne redovnog. Pritom bih ja za ovakvo misljenje pitala radije ortopeda/fizijatra (podforum Ortopedija), nego onkologa...

Na tvom mestu, otisla bih kod jos jednog dr-a ili dvojice, sa snimcima (npr na VMA, pitas telefonistkinju ko je najbolji, obicno su vrlo ljubazne da kazu takve stvari), platis 1200 (koje su meni na kraju cak i vratili, jer se radilo samo o misljenju, bez pregleda - iako je razgovor trajao 40 minuta, vise od svakog prosecnog pregleda) i ako ti jos dvojica kazu da je teorija onog prvog SMEH (sto je 99,99%), onda odes fino kod tipa i svasta mu kazes. Jer takvih budala ima na svakom koraku u doktorskom svetu, panicara i neznalica a pritom samouverenih... Ladno bi moglo da se desi da krenu da je drndaju, skeniraju, zrace itd i prakticno joj NAPRAVE problem koji nije postojao...

Nemoj da se tripujete, nego pravac treci dr (mada ja recimo ni to ne bih uradila, jer mi je vec ova prica dovoljna da zakljucim).

I da - surfaj po netu, ukucas CALLUS i BONE...
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Rtg snimak i kompjuterizovana tomografija nisu merodavni za procenu postojanja tumora kostiju/mekih tkiva.Na rtg se mogu prikazati neki indirektni znaci prisustva tumora kao sto su uzure nasatale kao posledica razaranja kosti tumorom ,patoloska rasvetljenja kao znak prisustva tumora u kostima,patoloske kalcifikacije u mekim tkivima.Medjutim jedina merodavna metoda za vizualizaciju eventualnog tumora je magnetna rezonanca ,te ako vec postoji ozbiljna klinicka sumnja na sarkom treba je sto pre uraditi.Pozz
DjukaBg
Novi član
Novi član

Post od DjukaBg »

Ortoped u KBC Zemun (inace poznanik mojih) je explicitno rekao da nije nista detaljnim pregledom snimka. Za kost je rekao da to sto se vidi je KALUS. U objasnjenju je zaista naveo da je rentgen cist ko suza i da bi to obicna sestra mogla da procita (belicasta crta, pravilnog oblika, prati nekadasnju naprslinu i u ravni je sa zadebljanjem koje je nastalo od posledica naprsnuca). Za misic je rekao da je to oziljak takodje nastao od posledice nesrece.

Ono sto nam je najbitnije je da li bi se na RENTGENU koji je radila eventualno videle neke promene ako postoje na MISICU i OKOLNOM TKIVU tj. indirektni znaci (tipa u vidu crnih senki,tacaka ili ne znam ni ja)?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Pri rtg pregledu razlicite normalne i patoloske strukture se prikazuju u zavisnosti od gustine tkiva kroz koje x-zraci prolaze kao senke(koje su bele boje i tako se prikazuju srce i veliki krvni sudovi na snimku grudnog kosa )i kao svetline(koje su crne boje i tako se npr prikazuju pluca na snimku grudnog kosa).Senke imaju 3 stepena intenziteta:mekog tkiva,kalcijuma(kakav intenzitet ima kost)i metala.Te stoga bilo kakva promena u mekom tkivu se ne bi prikazala vec bi se indirektno moglo zakljuciti da postoji neki patoloski supstrat na osnovu toga sto bi kost bila ostecena da on postoji.Inace gubis iz vida da je snimak pogledao specijalista ortoped na kome on navodi da postoji kalus(kalus je promena koja nastaje posle frakture ili fisure u sklopu reparatornih promena)i iskljucio da osim znakova prethodne povrede ne postoji nikakva druga patologija na tom rtg snimku(sto bi se reklo rtg je uredan).A ako postoji sumnja na tumor a to znaci da postoje tegobe u vidu bola,otoka,naglog povecanja tog dela tela u kratkom vremenskom periodu,promene na kozi u vidu eritema dijagnoza tumora se postavlja iskljucivo na osnovu MR snimka po svim protokolima,da bi se zatim odredio tip tumora biopsijom i
patohistoloskim pregledom .I ja verujem da je specijalista sve ovo imao u
vidu.
DjukaBg
Novi član
Novi član

Post od DjukaBg »

Hvala na odgovorima sada nam je lakse.
Mene je zanimalo prvenstveno to za misic da li bi se na rtg-u videlo nesto ako je okolo kosti tj. bilo kakv trag. Na rentgenu je sve cisto barem po meni a i po ovom doktoru sem tog belicastog u ravni zadebljanja, sto kaze da je KALUS (ne mogu da verujem da Kalus stoji 10 godina i da se ne povuce tj. zaraste skroz).

Ne postoji nikakva oteklina niti bilo sta sto nije postojalo prethodnih 10 godina od kada je bila nesreca. Postoji oziljak samo na misicu (kao prorez) ali i on kao i bol na dodir postoji vec 10 godina. Ona je i otisla na pregled samo zato sto ju je zabolela noga u toku noci odjednom a nije je tako zabolela iznenada nikada za tih prethodnih godina od kada se desila nesreca. Na RTG-u se vidi samo taj kako specijalista kaze KALUS.
Mazala je hepatrombin i prestala ju je bol cak i na dodir na par dana sto se nikada ranije nije desilo jer ju je na dodir stalno boluckalo kada se pritisne i bilo joj je osetljivo to mesto. Mada sada je boli na primer kada preoptereti nogu sto ranije nije bio slucaj jer je isla na treninge i sve. (posle celodnevne setnje po delta city-ju uvece ju je opet zaboluckala) . Mada 6-7 meseci nista nije radila sve sve svodilo na kucu-kola-fax uglavnom svuda je isla kolima, a prestala je da trenira pa predpostavljam da joj se misic opustio i da zato sada boli povremeno.
A inace nisam izgubio u vidu da ju je pregledao specijalista ortopedije i traumatologije ali KBC zemun bije dosta los glas po njihovoj strucnosti cak bio je slucaj da su decku stavljali gips na ruku (rame) i rekli mu da kao ima proces neki i zezali ga tako 2 meseca da bi mu kasnije ovi na banjici ustanovili da ima sarkom i morali su da mu amputiraju ruku. (bio je taj slucaj i u novinama). Zbog toga pitam ovako detaljno i mozda cak i smaram jer je devojka posle onog ludaka u studentskoj istraumirana vise novim odlaskom kod doktora.
DjukaBg
Novi član
Novi član

Post od DjukaBg »

severus napisao:Pri rtg pregledu razlicite normalne i patoloske strukture se prikazuju u zavisnosti od gustine tkiva kroz koje x-zraci prolaze kao senke(koje su bele boje i tako se prikazuju srce i veliki krvni sudovi na snimku grudnog kosa )i kao svetline(koje su crne boje i tako se npr prikazuju pluca na snimku grudnog kosa).Senke imaju 3 stepena intenziteta:mekog tkiva,kalcijuma(kakav intenzitet ima kost)i metala.Te stoga bilo kakva promena u mekom tkivu se ne bi prikazala vec bi se indirektno moglo zakljuciti da postoji neki patoloski supstrat na osnovu toga sto bi kost bila ostecena da on postoji.Inace gubis iz vida da je snimak pogledao specijalista ortoped na kome on navodi da postoji kalus(kalus je promena koja nastaje posle frakture ili fisure u sklopu reparatornih promena)i iskljucio da osim znakova prethodne povrede ne postoji nikakva druga patologija na tom rtg snimku(sto bi se reklo rtg je uredan).A ako postoji sumnja na tumor a to znaci da postoje tegobe u vidu bola,otoka,naglog povecanja tog dela tela u kratkom vremenskom periodu,promene na kozi u vidu eritema dijagnoza tumora se postavlja iskljucivo na osnovu MR snimka po svim protokolima,da bi se zatim odredio tip tumora biopsijom i
patohistoloskim pregledom .I ja verujem da je specijalista sve ovo imao u
vidu.
Samo jos nesto kako se ispoljavaju te neke patogene promene (laicki koje "nisu dobre", konkretno kako na kosti tako i oko nje na tkivu) a kako pomenuti KALUS (mislim vidljivost na RTG snimku tog dela noge tj. potkolenice)?
DjukaBg
Novi član
Novi član

Post od DjukaBg »

Opet ja. E ovako devojka nije isla na dodatne preglede. Radila je samo zbog drugih problema (otekline limfne zlezde u predelu prepone) krvnu sliku i sve joj je u limitima, cak sta vise odlicno.
Medjutim nju noga boli i dalje doduse ne konstantno. Ne boli je 2-3 dana pa onda opet pocne. Sada ne znam da li je na promenu vremena, pocela je juce da je bolucka onako kada je pocelo toplo vreme, i danas je isto tako. I tako od kada je bila na onom pregledu. Znaci mazala je hepatrombin i prestalo ju je, nije je bolela noga jedno 5-6 dana uopste (samo je imala preosetljivost na to mesto kao i prethodnih 10 godina). Na kozi nema nikakvih promena, niti sta.
Moje pitanje da li bi da je stvarno nesto ozbiljno sto se mozda kojim slucajem nije videlo na snimku noga bolela ovako u naletima ili bi je bolelo konstantno?
Mozda pitanje zvuci glupo ali jednostavno ne znam sta da radim kada je devojka tvrdoglava i nece da ide na dodatne preglede.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Ono sto zaboravljate i vi i vasa devojka je da je od nesrece proslo 10 GODINA!!!!!
Svaka trauma ostavlja deficit koji se reflektuje smanjenom funkcijom ugrozenog dela tela kao i sasvim normalan psihicki mehanizam odbrane koji uzrokuje nesvesno postedjivanje ugrozenog dela tela i samim tim poremecaj kompletne posture.
Kada nesto ne koristite ono atrofira,slabi i 10 godina to ide svojim tokom dok na kraju ne zaboli jer ne moze da izdrzi postavljene zahteve svakodnevnog zivota.
Nemojte se vezivati za tumore i karcinome osim ako za to nema nekih realnih osnova,a to ce vam najbolje reci onkolog.
U drugom mnogo verovatnijem slucaju pravac dobar fizijatar,dobar fizioterapeut ,misicni test i tri dobre vezbe za korekciju problema!!!!Pozdrav....
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

I jos nesto......Rtg snimak ukoliko nije vasa uza specijalnost(a izgleda da nije)ne bi trebalo da vas interesuje jer cete samo jos vise uleteti u paniku!!!
Rtg snimak ne moze da procita "obicna medicinska sestra"(nemam reci ni komentara za ovu uvredu)jer to nije ni njen ,a bogami ni vas posao.Da bi se rtg "procitao"mora da se zavrsi odredjena skola.Vrhunski fizijatri sa kojima imam srecu da saradjujem ne mali broj puta su rtg snimke slali na citanje kod za to kvalifikovanih kolega.pozdrav...

P.S. mislim da tumori nemaju obicaj da bole posle setnje po delta city-ju.... 8) 8) 8)
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Terapeut - :D :P :lol: 8) :wink:
DjukaBg
Novi član
Novi član

Post od DjukaBg »

terapeut napisao:I jos nesto......Rtg snimak ukoliko nije vasa uza specijalnost(a izgleda da nije)ne bi trebalo da vas interesuje jer cete samo jos vise uleteti u paniku!!!
Rtg snimak ne moze da procita "obicna medicinska sestra"(nemam reci ni komentara za ovu uvredu)jer to nije ni njen ,a bogami ni vas posao.Da bi se rtg "procitao"mora da se zavrsi odredjena skola.Vrhunski fizijatri sa kojima imam srecu da saradjujem ne mali broj puta su rtg snimke slali na citanje kod za to kvalifikovanih kolega.pozdrav...

P.S. mislim da tumori nemaju obicaj da bole posle setnje po delta city-ju.... 8) 8) 8)
To za med. sestru je rekao spec. ortoped.i traumat. iz KBC zemun ne ja :wink:

Sto se tice setnje po delta city-ju nju sada boli i bez setnje znaci ovako, sinoc i juce ceo dan ju je bas bolelo, jutros nije pa opet ceo dan je boli tako da nije vezano sa setnjom.
DjukaBg
Novi član
Novi član

Post od DjukaBg »

A pojavio joj se blagi otok koji je boli, malo ispod povredjenog misica u duzini od oko 10-ak cm,otprilike iznad skocnog zgloba ..
Oticice na Ehotomografski pregled mišića i koštano zglobnog sistema na WMA i na pregled jos nekog ortopeda pa ce joj valjda odrediti neku konkretnu diagnozu jer nesto nije uredu cim boli mesec dana...
Svima hvala na savetima i odgovorima.
Odgovori