DUX

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

DUX

Post od Kicha »

Mozes li mi reci koja je po tebi najbolja knjiga o IBDu a da je na srpsko-hrvatskom jeziku? Dakle, da je sveobuhvatna (geneza, opis, dijagnostika i lecenj bolesti, preporuke o ishrani...) i od uvazenih i priznatih autora. Jednom recju: koju smatras za najboljom? Naziv knjige i autori. Hvala jos jednom!
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dux »

Pozdrav Kicho
Tek sada sam video post jer sam ohladio malo od foruma ,svratim jednom nedeljno.
Sto se knjiga tice meni su tri najbitnije:
1.”Inflamatorne bolesti creva”-Milenko Ugljesic izdanje 2004,kostala je 1100 dinara
2.”Gastroenterologija II”-Jovan Teodorovic i saradnici izdanje 1997.kostala je 50 DEM.
U knjizi se pise samo o bolestima creva,jetre i pankreasa,ima preko 700 strana od toga oko 500 su dijagnoza i bolesti tankog i debelog creva.
3.Skripta “Konsenzus radne grupe za IBC Jugoslovenskog gastroenteroloskog udruzenja” izdanje 2002
O IBD-u se pise i u ostalim knjigama:
“Farmakoterapija u gastroenterologiji”-Vladislav Varagic i dr.izdanje 1994(mislim da nije izaslo novije izdanje)
“Gastroenterologija u sto lekcija”-Obren Popovic izdanje 1995
“Dijagnostika i terapija gastroenteroloskih,hepatobilijarnih i pankreasnih oboljenja”-Ljubisa Glisic izdanje 1998 (nije me odusevila)
“Decja gastroenterologija”-Dobrivoje Filipovic izdanje 1995.
Svaka od njih ima po dvadesetak strana o IBD,ali prve dve bi svakako trebalo da imas.
Potrazi ih u knjizari kod Medicinskog fakulteta u Dr.Subotica.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Konseznus radne grupe za IBC (prof. Njegica Jojic, dr Dino Tarabar, prof. Z. Krivikopic...) sam odavno naao na NETu i odstampao. Uzecu onu prvu knjigi s obzirom da je preporucujes i posto je prof. Ugljesic jedan od renomiranih strucnjaka za IBD i radi sa Misom Krsticem na KCS. Hvala!
Odgovori