amoksicilin (penicilin) u trudnoci?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
amoksicilin (penicilin) u trudnoci?
Da li se amoksicilin, po sastavu penicilin, smije piti u trudnoci? Inace nisam alergicna, 6.mjesec trudnoce. Grlo crveno, jak kasalj, sad vec sa slajmom, crp 10.6 bez terapije. Temperatura isla do 38 - sinoc, jutros je nemam. Sve ukupno traje 2 dana, danas je treci. Da li je ovo uopste za antibiotik, dr izabrana mi ga je propisala na osnovu pregleda grla i slusanja. Crp sam naknadno izvadila, privatno. Hvala.
Re: amoksicilin (penicilin) u trudnoci?
Ево шта сам извадио из упутства Амоксицилина. Шта рећи?! Ево га и линк:
- http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=403
- http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=403
или ово http://lijekovi.krenizdravo.com/lijekov ... ILIN___388 :Trudnoća i dojenje
Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet prije nego počnete koristiti bilo koji lijek.
Obavijestite svog liječnika što prije ukoliko ste trudni ili mislite da ste trudni. Ne uzimajte ovaj lijek ako ste trudni osim ako ste prethodno razgovarali o tome s liječnikom.
AMOKSICILIN prolazi kroz posteljicu. U trudnoći je dozvoljena primjena samo kada, prema procjeni liječnika, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike po fetus.
AMOKSICILIN se izlučuje u majčino mlijeko te postoji mogućnost senzibilizacije, proljeva, kandidijaze i kožnog osipa u dojenčeta. Primjena amoksicilina je dozvoljena samo kada, prema procjeni liječnika, moguća korist za dojilju prevladava moguće rizike po dojenče.
Trudnoća
Amoksicilin prolazi kroz posteljicu. U trudnoći je dozvoljena primjena samo kada, prema procjeni liječnika, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike za fetus.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Vaše stanje nije za antibiotike, bar ne još uvek (ako vam nije bolje ponovite CRP i uradite bris grla i nosa). Inače se smatra da su svi preparati na bazi penicilina (između ostalog i amoksicilin) bezbedni za upotrebu u trudnoći...aa_aca napisao:Ево шта сам извадио из упутства Амоксицилина. Шта рећи?! Ево га и линк:
- http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=403или ово http://lijekovi.krenizdravo.com/lijekov ... ILIN___388 :Trudnoća i dojenje
Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet prije nego počnete koristiti bilo koji lijek.
Obavijestite svog liječnika što prije ukoliko ste trudni ili mislite da ste trudni. Ne uzimajte ovaj lijek ako ste trudni osim ako ste prethodno razgovarali o tome s liječnikom.
AMOKSICILIN prolazi kroz posteljicu. U trudnoći je dozvoljena primjena samo kada, prema procjeni liječnika, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike po fetus.
AMOKSICILIN se izlučuje u majčino mlijeko te postoji mogućnost senzibilizacije, proljeva, kandidijaze i kožnog osipa u dojenčeta. Primjena amoksicilina je dozvoljena samo kada, prema procjeni liječnika, moguća korist za dojilju prevladava moguće rizike po dojenče.Trudnoća
Amoksicilin prolazi kroz posteljicu. U trudnoći je dozvoljena primjena samo kada, prema procjeni liječnika, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike za fetus.
Pozzzzz
А оно што пише у упутству лека ионако нема везе с мозгом. То пишу којекакви ликови који се играју хемије и шта они знају.Zli doktor napisao:.....Inače se smatra da su svi preparati na bazi penicilina (između ostalog i amoksicilin) bezbedni za upotrebu u trudnoći...
Hvala oboma. Citala sam uputstvo ali me moja dr, plus neki drugi izvori koji su pitali doktore a i sami su mladji doktori, uvjeravali da je antibiotik iz grupe B, sto valjda ukazuje na takav odgovor, tj da mogu da ga pijem. Plus, s obzirom da je trudnoca nesto veca, receno mi je da je to dodatan razlog da mogu da pijem. Inace sam stekla utisak da niujednom uputstvu ne pise striktno da je primjena dozvoljena. Mozda grijesim... Inace, isti dan mi se kasalj toliko intezivirao i pored "prirodne medicine" da sam i sama stekla utisak da mi nema pomoci bez nekih lijekova, pa sam pocela da pijem. Takodje je i temperatura pocela da raste, do 38.8 , i bas me namucila, jer prakticno nije padala nekih 1.5-2 dana, osim rijetko i opet rasla, i pored amoksicilina i paracetamola (koji mi je takodje propisan) i pored obloga, brisanja, pa i tusiranja. Pijem i dalje amoksicilin od 500, 3puta dnevno, dok ne zavrsim kutiju. Imam jos 4 kapsule. Mislila sam da nakon toga uradim nalaze. Ono sto me tješi je da se beba aktivirala poslije prolaska temperature, jer se prilično umorila u vrijeme trajanja temprature, sto me dodatno mucilo.
*umirila (ne umorila)
Не знам колико је опасно да се парацетамол пије у трудноћи. Читао сам да неки тврде да је канцероген.
Кад већ пијеш штотша, онда бар повећај свкодневни унос воде и чајева. Потребно је да ти се организам што више испира. Провери шта је са уносом витамина и минерала јер сам читао да је важно обратити пажњу на то у трудноћи.
Кад већ пијеш штотша, онда бар повећај свкодневни унос воде и чајева. Потребно је да ти се организам што више испира. Провери шта је са уносом витамина и минерала јер сам читао да је важно обратити пажњу на то у трудноћи.
Je li moguce da neko odjednom postane alergican na lijek? Meni se pojavio neki osip na donjem dijelu obraza i sljepocnicama, sto me i svrbucka. Ja sam prvo mislila da je rezultat znojenja/oznojene jastucnice , posto sam vise dana lezala i uglavnom sa strane. Ali moze li biti da mi odjednom smeta amoksicilin, iako nikada nije?
Алергија и настаје одједном. Имао сам прилике да чујем за пацијенте који су примали десетине инекција антибиотика и онда од тридесет и неке замало нису умрли јер им се јавила алергија.
Ne pijem vise amoksicilin, ali sam sad skoro sigurna da imam alergiju. I dalje imam osip po vratu i licu, i cesto se ceskam. Sta mi predlazete da radim? Da li kao trudnica mogu da uradim test osjetljivosti na pencilin i kada, s obzirom da sam prestala da ga pijem neka 2 dana?
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Sep 19, 2023 12:30 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Amoksicilin bez recepta - https://euhealth24.com/sr/drug/amoxil