rak materice i posledice zracenja
rak materice i posledice zracenja
Zovem se Andrijana i imam veliki problem sa mojom majkom. Naime, u avgustu 2007 god. mama je operisala rak materice - odstranjeno je sve. Nalaz patologa je bio optimisticki tj. rak nije nigde dalje prodreo, ali je bilo zahvaceno vise od dve trecine materice. Bila je na zracenju 22 spoljasnja i 4 unutrasnja. Proslo je vise od mesec i po dana od kada je zavrsila sa zracenjem. Bilo joj je generalno dobro do jutros, kada je u WC solji ugledala krv. Dva dana pre toga je imala zatvor, tj. dva dana nije isla u WC. Danas ceo dan oseca pritisak na analnom otvoru i oseca malaksalost. Ona ima 60 godina i vrlo je aktivna(zivahna). Pitam se da li je to posledica zracenja i ako jeste zasto se tek sada ispoljava kada joj je do sada bilo dobro. Plasim se da nema i rak debelog creva. Ako neko ima slicno iskustvo ili zna nesto o tome, bila bih mu jako zahvalana na bilo kakvoj informaciji.
mama
Pitanje je koliko je bilo krvi.
Mene je krv isprepadala 15 dana nakon operacije i ginekolog koji me je operisao je rekao da je to zbog konaca koji ispadaju.
Jedan koncic mi je izasao iz stomaka 3 meseca nakon operacije.
S obzirom da od operacije nisu prosla ni 4 puna meseca, moguce je da je u pitanju nervizacija. Ja sam nakon operacije osecala bolove mesecima (uradjena mi je kompletna histerektomija). nekada na mestima gde je bio dren, nekada u dubini stomaka, nekada u ledjima (receno mi je da je u pitanju reflektovanje bola). Bolovi su se kretali od tupih pa do ostrog probadanja.
U svakom slucaju, neophodno je da prodje 6 meseci da se zavrsi nervizacija citavog podrucja po kojem je seckano. Moguce je da je kod tvoje mame kombinacije bolova kao posledice zracenja i uobicajenog zarascivanja tog podrucja.
Ja licno bih uradila neko snimanje, proverila tumor markere.
A verovatno se javila i lekaru.
Mene je krv isprepadala 15 dana nakon operacije i ginekolog koji me je operisao je rekao da je to zbog konaca koji ispadaju.
Jedan koncic mi je izasao iz stomaka 3 meseca nakon operacije.
S obzirom da od operacije nisu prosla ni 4 puna meseca, moguce je da je u pitanju nervizacija. Ja sam nakon operacije osecala bolove mesecima (uradjena mi je kompletna histerektomija). nekada na mestima gde je bio dren, nekada u dubini stomaka, nekada u ledjima (receno mi je da je u pitanju reflektovanje bola). Bolovi su se kretali od tupih pa do ostrog probadanja.
U svakom slucaju, neophodno je da prodje 6 meseci da se zavrsi nervizacija citavog podrucja po kojem je seckano. Moguce je da je kod tvoje mame kombinacije bolova kao posledice zracenja i uobicajenog zarascivanja tog podrucja.
Ja licno bih uradila neko snimanje, proverila tumor markere.
A verovatno se javila i lekaru.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jun 19, 2007 1:18 am
Postoji veliki stepen verovatnoće da je reč o posledici zračenja. Ali to treba da utvrdi lekar kod kojeg vrši kontrole. Nisi napisala o kojoj je vrsi kancera reč, niti koji je stadijum u pitanju. Nisi napisala ni da li je zahvatio okolne zlezde... pretpostavljam da je reč o adenokarcinomu za koji u tom stadijumu (pretpostavljam II) nije prognoza loša. Imajući u vidu da ti majka ima 60 godina i da je kako kažeš živahna, verovatno je da joj je to sa crevima samo prolazni problem koji će izlečiti, ali se mora obratiti lekaru. Važno je da kontrole sprovodi redovno, kao i da sama sebi organizuje način ishrane i da unosi one namirnice koje joj odgovaraju. Začinjenu hranu nikako, obično bi trebalo da drži neku dijetu, bez kalorične i jake hrane, sa više manjih obroka u toku dana.