Zna li neko CISPLATIL
Zna li neko CISPLATIL
Molim vas zna li neko sta je CISPLATIL konkretno?javascript:emoticon('
')
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 8:17 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
cisplatil cisplatina
Koliko ja znam, cisplatina je kombinacija koja predstavlja vrstu hemoterapije, tj lekova koji se primenjuju u hemoterapiji, i ne postoji ,,cisplatil".
Cisplatina
Cisplatina je anti-kancer (citotoksik) lek klasifikovan kao"alkylating agent".
Posto postoje razliciti citostatici koji deluju u razlicitim fazama kancerogene celije, ovaj konkretan lek deluje u fazi mirovanja celije (postoje oni koji deluju u fazi deljenja). No sve to nije toliko bitno.
Cisplatina se daje kod kancera: testisa, jajnika, jetre, vrata, glave, grudi, grlica materice, prostate....
Izaziva nus pojave kao i svaki drugi citostatik i ne mora da znaci da ce se pojaviti sve (uostalom kao i kod svakog drugog leka).
Najcesce:
- mucnine (traju do nedelju dana
- pad leukucita i eritrocita
- utice na smanjenje magnezijuma, kalcija u krvi
- gubitak apetita
- gubitak kose
itd. itd. .....
Pomenuti lek inace prima moj tata koji ima kancer korena jezika (nikada pusac, nikada pijanac). Doduse on pored cisplatine prima jos dva citostatika.
ako hoces vise da procitas o tome idi na
chemocare.com
pozdrav
Posto postoje razliciti citostatici koji deluju u razlicitim fazama kancerogene celije, ovaj konkretan lek deluje u fazi mirovanja celije (postoje oni koji deluju u fazi deljenja). No sve to nije toliko bitno.
Cisplatina se daje kod kancera: testisa, jajnika, jetre, vrata, glave, grudi, grlica materice, prostate....
Izaziva nus pojave kao i svaki drugi citostatik i ne mora da znaci da ce se pojaviti sve (uostalom kao i kod svakog drugog leka).
Najcesce:
- mucnine (traju do nedelju dana
- pad leukucita i eritrocita
- utice na smanjenje magnezijuma, kalcija u krvi
- gubitak apetita
- gubitak kose
itd. itd. .....
Pomenuti lek inace prima moj tata koji ima kancer korena jezika (nikada pusac, nikada pijanac). Doduse on pored cisplatine prima jos dva citostatika.
ako hoces vise da procitas o tome idi na
chemocare.com
pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 8:17 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
rak pluca
Samo da dodam -
pomenuta kombinacija se daje i za rak pluca. Moja majka je primala tu kombinaciju.
Sa svim propratnim kontraindikacijama koje su navedene.
Pozdrav
pomenuta kombinacija se daje i za rak pluca. Moja majka je primala tu kombinaciju.
Sa svim propratnim kontraindikacijama koje su navedene.
Pozdrav