Dijagnoza- rak pluca

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
cemi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 9:07 pm

Dijagnoza- rak pluca

Post od cemi »

Posle mesec dana sukrvice u pljuvacki,moj otac je konacno danas otisao u ATD, gde mu je doktorka posle dva snimanja pluca rekla da ima rak pluca i dala mu uput za skener i kod hirurga.Rezultati krvi su mu dobri, a sedimentacija mu je 39.Da li je moguce tako odmah dati dijagnozu ? Da li su moguce greske na osnovu rendgenskog snimka? Kakva su Vasa iskustva? Ocajna sam....
ANAANAANA
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Dec 15, 2006 8:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

rak pluca

Post od ANAANAANA »

Postovani,

Koliko znam, posto moja majka ima istu dijagnozu - skener je mnogo pouzdaniji od rentgena, i obicno se bolesnici za koje se sumnja da imaju tu bolest na osnovu rentgenskog snimka salju na skener. Uz to, mislim da na osnovu daljih analiza treba iskljuciti mogucnost tuberkuloze, kod koje se takodje javlja sukrvica u pljuvacki. Ono sto se vidi kao senka na rentgenskom snimku moze da ukazuje na razlicite stvari, ali na skeneru se jasno definise da li je u pitanju tumorsko tkivo ili mozda senka od upalnog procesa.
cemi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 9:07 pm

Post od cemi »

Na izvestaju sam sad procitala da ima " infiltrati " ili tako nesto od 2cm na levom plucnom krilu.Da li to nekome nesto znaci da me malo poblize upozna?
ANAANAANA
Stalni član
Stalni  član

rak pluca

Post od ANAANAANA »

Postovani,

infiltracija moze da znaci senku na plucima, koja moze da ukazuje i na nesto drugo (pa i na tesku upalu pluca, ili na tuberkulozu, ali, naravno, i na kancer.) Ono sto treba uraditi je histopatoloski nalaz, odnosno najpre po mom misljenju uraditi skener sa kontrastom, pa onda eventualno gledati sta dalje.

Nazalost, iskasljavanje sukrvice, koliko znam, a posebno ako toliko dugo traje, obicno ukazuje na dve stvari - tuberkulozu ili na tumor. Povisena sedimentacija se, opet, javlja i kod jednog i kod drugog.

Da li u nalazu pise jos nesto ili samo to?

Gde su vas dalje uputili i sta su vam jos rekli?

Sve najbolje
ANAANAANA
Stalni član
Stalni  član

rak pluca

Post od ANAANAANA »

Postovana,

U svakom slucaju, vasem ocu moraju najpre, ako se ustanovi da je zaista rak u pitanju, da dijagnostikuju koja vrsta kancera je u pitanju, jer se razlicite vrste kancera razlicito lece, neke najpre operacijom, neke iskljucivo hemoterapijom i zracenjem, sve zavisi od dijagnoze.

Iz vaseg mejla nisam shvatila da li je vas otac isao najpre na rentgen, pa na skener, ili su mu postavili tu dijagnozu samo na osnovu rentgenskog snimka.
Odgovori