vilica poremecena zevanjem...

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
LUX
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 04, 2007 11:00 am

vilica poremecena zevanjem...

Post od LUX »

bruka.. :oops:

sinoc sam zevao i nestho mi se poremetilo u levom vilichnom zglobu, da se tako izrazim... osetio sam bol i posle tog zevanja ne mogu skroz da sklopim vilicu.. prespavao sam, ali nishta se nije promenilo.. nishta strashno - mogu normalno da govorim, mogu da spojim sekutice i desne kutnjake, ali ne i leve kutnjake (malo mi fali, ali me zaboli negde ispred levog uha kad to pokusham).. ima l' neko savet?

mislio sam da odem do dezurnog stomatologa, ali ne osecam bash tol'ku potrebu.. chak sam nekako uspeo i da doruchkujem.. nadam se da ce proci samo od sebe... da li mi se to samo istegao neki ligament, pa ce bol proci kad se on oporavi ili se tu neshto i ishchashilo, pa mozhda treba da se nameshta..?

potrazhio sam odgovor na netu, vidim da se deshava ljudima, ali ne nadjoh kako se lechi.. ima neshto da doktor mozhe palchevima da namesti, ali nije opisano kako...

p.s. ne znam da l' je ovo trebalo na ortopediju umesto stomatologije, ako je, moderatori prebacujte...
LUX
Novi član
Novi član

Post od LUX »

ok, stvar se sad vec polako popravlja... i dalje nemogu da ostvarim "pun zagrizhaj" levim kutnjacima, ali sada vec mogu da se dodirnu...

tema mozhe da se brishe, a mozhe i da ostane za sluchaj da se nekom desi shto i meni... uzhivajte u zdravlju i veselju...
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

Vjerovatno ste tim jakim pokretom doveli do subluksacije ili djelimicnog iscasenja zgloba. Kao i svaki drugi zglob u tijelu tako i ovaj ima misice ligamente koji ogruzuju taj zglob. Tim pokretom vjerovatno je doslo do pretjeranog istezanja misica zgloba tj. otvaraca usta (prilikom zijevanja), samim tim i do bola i djelimicnog iskakanja kondila iz zgloba.
Sve u svemu, to bi trebalo da se smiri, dakle postedite malo zglob time sto necete zbakati i odgirzati cvrstu hranu, nmojte zvakati zvake, dakle samo umjerene kretnje ne pasiva, vec bez ekstremnih pokreta vilicom!
Mozete malo i grijati zglob,mada koliko vidim vas to vec i prolazi tako da sama paznja od jakih pokreta ce biti dovoljna!
dr stom.
LUX
Novi član
Novi član

Post od LUX »

hvala na odgovoru.. interesantno mi je da je boluckanje pri tom nekom vecem naprezanju vilice potrajalo, evo, do juche/prekjuche.. znachi skoro 10 dana.. nije to neki bol koji smeta, ali chisto da me podseti...

..a za one koji, poput mene, nisu znali shta je subluksacija = мед. непотпуно ишчашење.

pozdrav!
Odgovori