posledice zracena-kancinom grlica materice

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ivanabar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2007 4:02 pm

posledice zracena-kancinom grlica materice

Post od ivanabar »

ovo je vec drugi put da vam pisem i trazim pomoc.moja mama je pre pola godine saznala da ima kancinom na grlicu materice.imala je 22 unutrasnja i 5 spoljnih zracenja,i o je bila sva dijagnoza,kazu da se to leci time.sve to je zavrseno 5 avgusta,i tada je bila ok.medjutim sada ima prilicno jake bolove u stomaku,ni sama nezna dal je zeludac,creva,jetra.bila je kod tri razlicita gastrologa i svi kazu isto,posledice zracenja i da mora da trpi.ali ona ne moze da jede,jako je smrsala i sve sto pojede,pojede na silu.bila je kod nekoliko doktora na ultra zvuku i oni kazu da su svi organi u redu.sada mi od vas treba misljenje i savet,tj neka dobra klinika u beogradu na kojoj bi joj to sve potvrdili.bila bih mirnija,kad bi bila sigurna da to tako mora.HVALA UNAPRED.bilo cije misljenje bi dobro doslo
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Ivana - koji ti je stadijum bolesti imala majka (ako ne znas oznaku - gde se prostirao?) Kakav je tacno ishod zracenja (radili ste skener posle? Sta je sa tumor-markerom?) Koliko majka ima godina? Da li nakon zracenja ima ikakva krvarenja odozdo, sa bilo kod mesta (dakle ne mislim za vreme terapije, nego posle)? Teskoce sa mokrenjem? Zatvor/proliv? Sta su joj tacno zracili (posto ta regija moze da bude razlicite povrsine)? Gde je tacno boli?
ivanabar
Novi član
Novi član

Post od ivanabar »

imala je prvi stadijum i to samo na grlicu,nije se prosirilo nigde drugo,jer je otkriveno dosta rano.papa test je u roku od 4 meseca radila 2 puta,prvi uredu,drugi pokazuje da nije u redu,tj ja mislim da je dosta na vreme otkriveno.ona ima 46 godina,i tri porodjaja.bila je na prvu kontrolu na onkologiji i rekli su da je sve ok i zakazali sledeci za 3 meseca.radila je 3 puta ultrazvuk bas svih organa i sve je ok,krva slika i urin kao kod potpuno zdrave osobe.sada nema krvarenja.a boli je uvek na drugom mestu,nekad bubrezi,nekad kicma,nekad ima mucnine u zelucu.ja te bolove prepisujem i njenom stalnom lezanju.stolica je nekad redovna,nekad ne,mada nije drasticno.interesuje me zasto su joj radili samo zracenje a ne i opereciju kao sto to obicno cine,a i doktori stalno govore da je ovo 99% izlecivo.ona sada uzima diklofenak protiv boloma i salofak,xanex i jos jedan lek koji obnavlja sluzokozu creva.e sad mene interesuje zasto ima te stalne bolove i sto je jako smrsala bar 10-15 kila
Kajalena
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:56 pm

Post od Kajalena »

Ivana - ja nisam dr, vec samo neko cija majka boluje od istog (nazalost u uznapredovaloj fazi), pa ti ne mogu dati strucne odgovore na bilo sta, vec samo razgovarati na osnovu ovoga sto citam po netu.

Da, pise da se I stadijum najcesce operise... Mozda postoji neki faktor koji uslovljava da daju samo zracenje, nemam pojma - trebalo je da vam objasne to... Pomislih "da nije zbog godina", jer se prica da postoji i selekcija po tom kriterijumu, ali tvoja majka je bas mlada, pa nije to...

Zao mi je sto uzima toliko lekova, to je dodatno oslabljuje... Iz ovoga sto pricas, izgleda kao da joj je sve pomalo poremeceno, a ne nesto pojedinacno... Takodje mi se cini da je vreme za oporavak kratko - proslo je tek nekoliko meseci, ne moze se ocekivati tako brzo... Ovo sto je smrsala - pa i sama kazes da slabo jede... Ne znam kako da tome doskocite... Moje preference po svim takvim pitanjima se znaju - rezim ishrane, a ne doktori...

Apsurdno je to koliko zracenje moze da razbuca coveka... a tesko unapred reci sta ces takvom terapijom dobiti, a sta izgubiti...
ivanabar
Novi član
Novi član

Post od ivanabar »

hvala na svakom odgovoru,mnogo mi znaci.
inace danas je radila tumor markere i oni su u redu :)
nadam se da tu znaci da nema nista vise u sebi
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Tumor marker

Post od evelina »

Ivana,

Odlicno je sto je tumor marker ok. Odlicno je i sto je bolest dijagnostifikovana na pocetku. Da li ce oni odraditi operaciju pa zracenje i hemo ili samo zracenje zavisi od dosta toga. Pretpostavljam da su pre toga uradili biopsiju. Kancerogene celije mogu biti raznih tipova (sto opet nema veze sa stepenom bolesti) i od tipa celija mogu da procene da li su one visoko kancerogene ili ne i da shodno tome donesu i odluku o daljem nastavku lecenja.
Ja ti preporucujem da od sada vise ne razmisljate zasto su tako odlucili. Zavrsili ste sa tim poslom i sada krenite dalje. Oni su odradili svoje, tumor marker je stabilan i to je za sada bitno.
Cinjenica je i da je 3 meseca malo za oporavak. Da li mozes da zamislis sta se desava sa tkivom kada ga izlozis vatri. Ono se przi. Na zalost, ne przi se samo bolesno vec i zdravo tkivo u unutrasnjosti stomaka. Meni je nakon operacije receno da je potrebno 6 meseci da se obnovi nervizacija tkiva. Zato, samo polako.

Zanima me zasto tvoja mama stalno lezi? OK, ima bolove, ali ih nema stalno. Moras malo da poradis na njenoj fizickoj kondiciji koliko je god to moguce. Pocni da organizujes redovne dnevne zajednicke setnje. Polako ce da ojaca, verovatno ce joj se vratiti i apetit, imace manje problema sa zatvorom (koji je izmedju ostalog i posledica lezanja).

Pozdrav
Odgovori