Sta je koronarografija?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
studentt
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 17, 2006 6:38 pm

Sta je koronarografija?

Post od studentt »

Da li moze da se uradi koronarografija bez ubacivanja tih "zicice" na preponi?
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Ne moze. Tako mora da bude, jer je takav proces rada.

Ubaci se kateter u preponu, kroz njega se ubrizga kontrast i na taj nacin se moze videti pravo stanje stvari u arteriji (da se vidi da li ima suzenja).
Nakon nje, treba lezati dva dana.

To je dijagnosticka metoda koja se mora odraditi u koliko kardiolog kaze da za tim ima potrebe i na osnovu rezultata se odlucuje da li treba vrsiti operativni zahvat.

Uzmi u obzir da nisam dr, ali imam malo znanja o tome i ovo je krajnje laicki opis, a dok ne dobijes PRAVI, strucan odgovor, mislim da ce ti i ovo biti ok.

Pozz, majja :wink:
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Odlican odgovor :D !
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Hvala Iksa!! :D
studentt
Novi član
Novi član

Post od studentt »

Meni su rekli da cu dobiti kontrast u venu i da snimanje traje pola sata do sat. A, da posle mogu da idem, nisu pominjali nikakvo mirovanje?

Kolko je opasan taj zahvat?
studentt
Novi član
Novi član

Post od studentt »

Uradjeno mi je to snimanje. To je ustvari neka vrsta skenera. Samo se da kontrast u venu na ruci i onda snimaju par puta. Rekli su da nema nikakvih znacajnih suzenja i da treba da poradim na svojoj tezini, tj da se ugojim i da povecavam kondiciju uvodeci 2-3 termina neke rekreacije sedmicno.

Pitanje za doktora Ivicu: Da li je bolje da covek ima 2 ili 3 ta glavna koronarna suda? Da li je bolje da su ti sudovi debeli ili tanki? Zanima me sta znaci kad se kaze da je krvni sud gracilan?
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

studentt napisao: Zanima me sta znaci kad se kaze da je krvni sud gracilan?
Meni kažu lekari prilikom svakog UZ da sam sva gracilna, koji god organ d ami gledaju!! :lol: :lol:

(imam 30 kg sa krevetom :lol: )

Prevela bih to kao: umanjeno, nežno, krhko....... :wink:
Odgovori