Imam 27 godina, 43 kg, 162 cm visine, nikad nisam radjala, niti bila trudna.
Pre mesec dana ustanovljena mi je ranica na grlicu materice velicine 1.5cm, Papa-test je II grupa, VS je IIIa grupa, test na hlamidiju negativan.
Predlozeno mi je skidanje ranice radiotalasima (i slanje na patohistoloski pregled).
Zanima me koliko se cesto praktikuje ovakva metoda za ranice, jer uglavnom vidim da se radi za uklanjanje kondiloma i mladeza? Ako neko ima iskustvo za ranicu......
Hvala!
Uklanjanje ranice na grlicu radiotalasima
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Mar 03, 2006 4:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja sam to uradila upravo prekjuce, tako da ne znam kako ce se situacija dalje odvijati. Ni sama ne znam nikoga ko je to jos uradio na taj nacin, pa da cujem koliko je ta metoda efikasna. Doktorka mi je tu intervenciju predlozila posle papa testa koji je bio izmedju II i III grupe, posle cega je uradjena kolposkopija i biopsija, ciji su rezultati bili dobri a dijagnoza "cervicitis chronica". Sve u svemu, mogu samo da kazem da uz lokalnu anesteziju cela intervencija koja traje pet minuta nije ni malo bolna...
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jan 15, 2007 12:30 pm
Evo malo sam trazila odgovor po forumu o eritroplakiji, citiracu PedjuDj:
"Eritroplakija nije ranica, već crvenilo površine grlića materice usled prisustva cilindričnog epitela koji je crven, za razliku od pločasto slojevitog koji je ružičaste boje.
Ali prava priroda promene se vidi tek pažljivim kolposkopiranjem!"
Doktor mi je kolposkopskim pregledom potvrdio da imam ranicu (i privatni i drzavni ginekolog). (znaci nije se unutrasnji sloj grlica izvrnuo ka spoljnjem)
Dakle, interesuju me tudja iskustva sa uklanjanjem te promene radiotalasima.
Meni je to predlozeno da se ne bih maltretirala tusiranjem, pa spaljivanjem..... a i jer se tako ne moze utvrditi prisustvo malignih celija.
Biopsija mi nije predlagana zbog Papa II grupe.
Dakle, jel neko imao slicna iskustva?
"Eritroplakija nije ranica, već crvenilo površine grlića materice usled prisustva cilindričnog epitela koji je crven, za razliku od pločasto slojevitog koji je ružičaste boje.
Ali prava priroda promene se vidi tek pažljivim kolposkopiranjem!"
Doktor mi je kolposkopskim pregledom potvrdio da imam ranicu (i privatni i drzavni ginekolog). (znaci nije se unutrasnji sloj grlica izvrnuo ka spoljnjem)
Dakle, interesuju me tudja iskustva sa uklanjanjem te promene radiotalasima.
Meni je to predlozeno da se ne bih maltretirala tusiranjem, pa spaljivanjem..... a i jer se tako ne moze utvrditi prisustvo malignih celija.
Biopsija mi nije predlagana zbog Papa II grupe.
Dakle, jel neko imao slicna iskustva?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 7:39 pm
- Kontakt:
Lena021 zanima me kokiko si platila tu intervenciju posto je meni dr predlozio to iako mi je biopskopski nalaz ok i papa II grupa i sve ostalo uredu,a cena je 300 evra,jer kako kaze to se ne radi na drzavnim klinikama.Pa sam poslusala misljenje dr Pedje i ostavila to sad,a naravno praticu redovnim konrolama,pa ako se nekad pookaze da se nesto menja intervenisacu.Pozdav,ako ne mozes da mi odgovoris ovako javno posalji mi molim te privatnu poruku.hvala i pozdrav 

-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Draga Helena
eritroplakija je radna dijagnoza postavljena običnim pregledom pod spekulumom, na kolposkopiji se ta promena naziva Ectopio, izvrnut epitel koji vi pominjete je ectropio, ni jedan ni drugi se ne uklanjaju, jer su normalan nalaz u generativnom periodu žene!
Dakle kolposkopska dijagnoza ne može da bude eritroplakija, toliko od mene.
Sumnjive promene se uklanjaju "omčicom" (Loop&LEETZ), a dobijeni delić sluzokože se šalje na histo-patološku ispitivanje, a ne spaljuju se jer se time eventualni proces samo prikriva i odlaže.
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
eritroplakija je radna dijagnoza postavljena običnim pregledom pod spekulumom, na kolposkopiji se ta promena naziva Ectopio, izvrnut epitel koji vi pominjete je ectropio, ni jedan ni drugi se ne uklanjaju, jer su normalan nalaz u generativnom periodu žene!
Dakle kolposkopska dijagnoza ne može da bude eritroplakija, toliko od mene.
Sumnjive promene se uklanjaju "omčicom" (Loop&LEETZ), a dobijeni delić sluzokože se šalje na histo-patološku ispitivanje, a ne spaljuju se jer se time eventualni proces samo prikriva i odlaže.
Pozdrav i srećno DrPeđaDj