bio sam na pregledu kod oftalmologa i dobio recept za polutvrda GP sociva. Koliko sam shvatio imam dosta izrazen astigmatizam (Astig. mixtus dir.), na oba oka imam i plus i minus. Evo sta sve pise na receptu...Nalaz na keratometru: OD 3837 4275, OS 3812 4300.
Refrakcija sa kontaktnim socivima: OD sa k.s.=1.0 OS sa k.s.=1.0
Baza krivine; desno 870\810, velicina 9.8 ,jacina +0.50
levo 870\800, velicina 9.6 ,jacina +2.00
Zanima me zasto na receptu nije iskazana i minus dioptrija, mislim da je doktor pominjao nekih 5-6 cilindara zakrivljenje, astigmatizam, sta li vec? Laik sam ne zamerite.
Da li to znaci da mi je dioptrija -5 ili 6 pored ovog plusa koji gore pise.
Hvala unapred, i ako neko strucan zna neka mi odgovori da li je laserska operacija resenje za ovaj astigmatizam.
pitanje u vezi astigmatizma
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Dioptrija GP kontaktnih sociva ne treba da Vas zbunjuje,jer se ovde radi o slozenom optickom sistemu suznog filma izmedju sociva i oka.Zahtevalo bi mnogo vremena da Vam se objasni refrakcioni sistem oka i korekcija astigmatizma GP kontaktnim socivom,i nema puno veze sa dioptrijom koja se prepisuje za naocare.
U Vasem slucaju se cesce radi arkuatna keratotomija,u lokalnoj anesteziji,a ne laserska operacija.
Pozdrav!
U Vasem slucaju se cesce radi arkuatna keratotomija,u lokalnoj anesteziji,a ne laserska operacija.
Pozdrav!
Poslednja izmena od klio u Pon Nov 05, 2007 7:54 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- klio
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 31, 2006 4:47 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Dioptrija GP kontaktnih sociva ne treba da Vas zbunjuje,jer se ovde radi o slozenom optickom sistemu suznog filma izmedju sociva i oka.Zahtevalo bi mnogo vremena da Vam se objasni refrakcioni sistem oka i korekcija astigmatizma GP kontaktnim socivom,i nema puno veze sa dioptrijom koja se prepisuje za naocare.
Pozdrav!
Pozdrav!