Postovani,
Imam 33 godini, moj muz skoro ce 40.U braku smo vec 4 godina a ja nikako da ostanem u drugom stanju. Dosad nisam imava veci zdravstveni problemi, a isto i moj suprug.Prije dve godine pocela sam kod ginekologa koji je subspecijalista za sterilitet i infertilitet.Ispitivanja i rezultati su sledeci (napisacu bas onako kako pise na nalazu):
Vaginalen sekret 6 grupa.Uterus i adneksi slobodni bez tuefakti.Uterus predan zid istomecervikalno nodulus fibrom 17x17 mm. Endometrium na fundus pokazuje razdvojenje, hiperplasticna sluznica 34 mm (T-forma)
Eko dopler: povisene doplerske signale perimiomske.
Po ovaj nalaz savetovano mi je da uradim HSG.
Naod HSG-a: Dektoponiran hipotonican uterus, Hidrosalpinx desno (nije naglaseno koje velicine je hidrosalpinx), leva tuba proodna za kontrast.
Hormonalan status treceg dana ciklusa:
FSN=7.4 IU/l
referentne:
folikularna 3-12
sredina 8-22
lutealna 2-12
postmenopauza 35-151
LH7.5 IU/l
referentne:
folikularna 0.8-10.5
sredina 18.4-61.2
lutealna 0.8-10.5
postmenopauza 8.2-40.8
ESTRADIOL 13.8 pg/ml
referentne:
folikularna 30-120
ovulatoran vrv 130-370
lutealna 70-250
postmenopauza 15-60
PROLAKTIN ng/ml
zeni negravidni 1.2-15.5
zeni postmenopauza 1.1-12.5
PROGESTERON ng/ml
referentne:
folikularna 0.2-1.4
lutealna 4-25
menopauza 0.1-1
Doktor mi je rekao da mi je zenski hormon malo nizi.Pila sam hormonalne tablete (sad se ne secam koje)
Radila sam test na klamidiju i urealoplasma.Ova vtora je bila negativna.
Pili smo oboje vibramicine i po 40 dana posle primanja terapija test na klamidiju je bio negativan.
U medjuvremenu svakih 6 meseca radila sam papa i uvjek je tu bila kandida i inflamacija za sto dobijala sam razne vaginalete.
Nakon ove analize pila sam dva ciklusa clomifen (od 5 dan ciklusa pet dana po dve tablete)i isle smo prirodnim putem.
Prva stimulacija:15-tog dana ciklusa
desno: jedna jajce kletka 17.1 mm endometrium 17.1
levo: dve 21 mm i 15.5 mm 15-tog dana ciklusa
Vtora stimulacija 12-tog dana ciklusa dve jajce kletki 21.5 mm i 20 mm desno.
Ove dve stimulacije prosli su bez uspeha.
Uradjena jos jedna stimulacija i inseminacija sada po tri klomifena dnevno.
Bilo je tri jajeta 12-tog dana ciklusa i to: desno 13mm,12mm i 11 mm i levo jedno 19 mm, endometrium 16.
Inseminacija nije uspela.
Po ove inseminacije miom je porastao na 30x29 mm.
Po misljenju doktora trebalo je da nastavimo sa stimulacije i inseminacije bar 5-6 puta i ako to ne uspe da idemo na vantelesnu.
Rezultati spermograma
Abstinencija:4 dana
Izgled:mlecno bel
Bakterii: ++
Viskoznost: normalna
volumen:3ml
PH:7.8
Broj na spermatozoide:14 000 000 (normalno>20 000 000)
Vkupno spermatozoide: 42 000 000
Progresivno podvizne: 23%(normalno 40%)
normalna morfologija 20%
patoloske forme:80%
TFSC 4.7
referntne:
slab kvalitet 0-3
sredan kvalitet 3-13
odlican kvalitet >13
SMI 69
referntne:
slab kvalitet 0-80
sredan kvalitet 380-160
odlican kvalitet >160
Konstatovana dijagnoza: Oligoastonoteratoroospermia
Napravena i spermokultura koja je bila dobra i nije pokzala nikakve bakterije u spermi.
Po preporuci doktora moj suprug je pio "Savabo"
Po svih ovih ispitivanja i stimulacije resile smo (zbog finansiskih problema) da neko vreme sve prekinemo.
Po jedna godina nakon posledne stimulacije idem na redoviti pregled kod ginekologa (drugi doktor - ovaj prethodni nije bio iz mog grada)
Doktorica je utvrdila da mi je miom - subseriozen porastao na 39x37 mm, da nisam izvrsila sve pretrage i analize ni ja ni moj suprug, da doktor nije smio da mi daje stimulacija kad imam miom i da moram da operisem mioma ako hocu bebu.
Znaci sad sam napravila pretrage: IgG i IgM klamidije, toxoplazme, CMV, vaginalen bris, ureaplasma, urealitika i urinokultura. Sve je od ova negativno osim Citomegalovirus IgG (Citomegalovirus IgM je negativan).
Urinokultura: CITROBACTER SPECIES.
Moj suprug je napravio:Spermokultura - uredna, urinokultura - uredna,Uretralen bris - STREPTOCOCCUS FAECALIS ENTEROCOCCUS.
Sad smo na terapiji antibioticima kako bi unistile bakterije.
Moje pitanje je kao prvo: sta sam dosad ja radila?
Dali ovo je trebalo ici ovakvim redosledom?
Dali sam trebala nesto uraditi sa hidrosalpinxom pre stimulacije i inseminacije?
Sta da ucinim sa miomom jer doktorka mi je ukazala na fakt da po operacije mioma mogu se javiti priraslice?
Zar ti nece biti problem za trudnocu?
Ako se odlucim na operaciju za kakvu bi trebalo da se resim: klasicnu ili laparaskopiju?
Molim vas ja vise ne znam sta dalje.
Za dr ObGyn ili dr Pedju - operacija, trudnoca sta izabrati
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik