savet
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
savet
Moja mama(1937 g) vec 27 godina boluje od dijabetesa. Na insulinu je 7 godina, s tim da je od 2 puta dnevno po 10-12 jedinica, spala na 8 jedinica ujutro. Osteceni su joj i bubrezi(pred dijalizom je) i vid. Do pre deset dana je bila nepun mesec u bolnici zbog vode na plucima i u tom periodu joj se secer skoro normalizovao, tj. bilo je dana da nije dobijala insulin. Kad je otpustena receno joj je da svako jutro meri secer i po potrebi uzme daonil ili insulin, sta ima?!! Pre 6 dana je pocela ujutro da oseca slabost i neurops. je dala dijag: Encephalopat. diabetica, Polyneuropath. toxica diabetica ( devijacija jezika prema desno, obostrana dorzalna fleksija palca, Romberg naznacen pri zatv. ocima) i odredila terapiju: Cavinton 3 x 1/2, Oicamid 1 u 250ml NcCl, pet dana(kucna nega). Danas je5-ti dan, jos uvek joj je ujutro lose, tada oseca zadebljan jezik, i primecujem da joj je desni kapak natekao. Pored navedenog, ima pritisak 170/70, a jutros 180/80. Da li da ceka jos 5 dana do kontrole ili da je nateram da ide ranije? Molim vas da mi pomognete savetom.... 

Kakve su joj vrijednosti kada vadi secer? I nije dovoljno zasnivati terapiju na jednom mjerenju dnevno - sta se desava tokom ostatka tog dana?!
Smanjenje ili povecavanje inzulina ne trebate gledati kao izljecenje ili vecu bolest, vec njenom tijelu treba dati onoliko inzulina koliko mu treba da bi funkcionisalo normalno.
Smanjenje ili povecavanje inzulina ne trebate gledati kao izljecenje ili vecu bolest, vec njenom tijelu treba dati onoliko inzulina koliko mu treba da bi funkcionisalo normalno.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Ja ne bih čekala ni minuta. Uopšte mi se ne sviđaju rezultati, pod hitno kod (dobrog) lekara.
Kakvi su šećeri preko dana? Pritisak??
Kakvi su šećeri preko dana? Pritisak??
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Kontakt:
Zašto "sada više ne" meri šećer? Kakav je npr. dva sata posle jela? Kada merite pritisak, mislim koliko puta dnevno? Ona mora da ga drži na 130/80 maksimalno, sa koliko god lekova treba.
Vid i bubrezi ne odu tek tako lako i iz čista mira... Pošto je već tako kritična situacija, mora da se maksimalno sačuva sve što ima sada. Dijaliza ne mora nužno da se desi! Meni se malo čini da ste se pomirili sa situacijom, molim te ubedi me da grešim.
Vid i bubrezi ne odu tek tako lako i iz čista mira... Pošto je već tako kritična situacija, mora da se maksimalno sačuva sve što ima sada. Dijaliza ne mora nužno da se desi! Meni se malo čini da ste se pomirili sa situacijom, molim te ubedi me da grešim.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Ajde da ponovim:
1. kakvi su joj šećeri preko dana, tj. dva sata posle obroka?
2. kakav joj je pritisak preko dana?
Volela bih da nam napišeš kako izgleda jedan njen dan, nešto mi tu ne ide kako treba...
1. kakvi su joj šećeri preko dana, tj. dva sata posle obroka?
2. kakav joj je pritisak preko dana?
Volela bih da nam napišeš kako izgleda jedan njen dan, nešto mi tu ne ide kako treba...
Pritisak joj je 170/80, posle lekova padne na 150/80, secer joj je u granicama normale.Od izlaska iz bolnice nije merila secer posle jela, sutra ce ga izmeriti, pa javljam. Uzima insulin NOVOLET, 8 i.j. ili Daonil 1x1(od skoro). Od lekova jos pije: Methlydopa 250 mg 3x1, Vazotal 10mg 1x1, Ketosteril 2x2, Cacarbonat 2x1, Lasix 2 i 1x1, naizm.,Trental 400mg 1x1, Bensedin 5mg 1x1, Ranisan 1x1, Presolol 2x25mg, Heforol 1x1, folan 1x1, Alfalipoin 1x200mg, Beviplex 1x100g, Atoris 1x10mg. Nadam se da nisam nesto zaboravila. Inace, najcesce, ujurto kad ustane,oseca tu slabost, tako da se sem po kuci slabo krece.