Zbog angine pektoris i sumnje na trosudovnu bolest, mojoj majci je na predlog kardiologa zakazana koronarografija. Napominjem da je vec duze vreme pod terapijom i da je njeno stanje bolje. Nema ucestalih gusenja - desavaju se povremeno pri naporu i kod izlaska iz kuce kada je napolju hladno.
Zanima me kakav je rizik kod koronarografije i koje su moguce komplikacije. Da li postoji verovatnoca da se tokom intervencije uradi jos nekakav zahvat ? Majka je jako uznemirena i uplasena i brinem da se zbog toga njeno zdravstvano stanje ne pogorsa. Postoji li mogucnost da se vec zakazana koronarografija otkaze ukoliko pacijent nije spreman na rizik ?
Koronarografija i rizik ???
koronarografija ???
Molim da mi neko odgovori na prethodno pitanje.
koronarografija
Molim da mi neko odgovori na prethodno pitanje.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 9:40 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
draga kovinka,
cak i na osnovu opisa dva simptoma koji se javljaju kod vase majke (gusenje u naporu i pri izlasku na hladno, jasno je da je kardiolog u pravu. Ako je indikovana koronarografija treba da se uradi. Danas je to rutinska procedura koja se vrsi svakodnevno, a pojava komplikacija je svedena na minimum. Mislim da nema razloga da se plasite, a ako ja i zakazan termin to treba da iskoristite. Vidite i sami koliko se ceka. Nemojte gubiti vreme. Sve najbolje Vam zelim
cak i na osnovu opisa dva simptoma koji se javljaju kod vase majke (gusenje u naporu i pri izlasku na hladno, jasno je da je kardiolog u pravu. Ako je indikovana koronarografija treba da se uradi. Danas je to rutinska procedura koja se vrsi svakodnevno, a pojava komplikacija je svedena na minimum. Mislim da nema razloga da se plasite, a ako ja i zakazan termin to treba da iskoristite. Vidite i sami koliko se ceka. Nemojte gubiti vreme. Sve najbolje Vam zelim
koronarografija
Zahvaljujem se na odgovoru dr B. Pokusacu da zanemarim strah od rizika kod koronarografije, jer nam je jako vazno da dobijemo pravu informaciju o stanju krvnih sudova. Nadam se da ce majka dobro podneti intervenciju. Da li pre intervencije ne treba da prekida sa uobicajenom terapijom ?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 9:40 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Kovinka,
majka treba da uzima svoju redovnu terapiju. Kardiolog koji je salje na intervenciju procenice i reci vam da li treba eventualno iskljuciti neki lek par dana ranije (obicno su u pitanju lekovi koji uticu na zgrusavanje krvi). Prvi dan u bolnici je tkz. pripremni dan, tada lekari iz tima koji obavlja koronarografiju imaju vremena do pregledaju pacjenta i eventualno izmene terapiju. Nemojte brinuti, bice sve dobro.
Pozdrav
majka treba da uzima svoju redovnu terapiju. Kardiolog koji je salje na intervenciju procenice i reci vam da li treba eventualno iskljuciti neki lek par dana ranije (obicno su u pitanju lekovi koji uticu na zgrusavanje krvi). Prvi dan u bolnici je tkz. pripremni dan, tada lekari iz tima koji obavlja koronarografiju imaju vremena do pregledaju pacjenta i eventualno izmene terapiju. Nemojte brinuti, bice sve dobro.
Pozdrav