Koronarografija i rizik ???

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kovinka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 11, 2005 10:20 pm

Koronarografija i rizik ???

Post od kovinka »

Zbog angine pektoris i sumnje na trosudovnu bolest, mojoj majci je na predlog kardiologa zakazana koronarografija. Napominjem da je vec duze vreme pod terapijom i da je njeno stanje bolje. Nema ucestalih gusenja - desavaju se povremeno pri naporu i kod izlaska iz kuce kada je napolju hladno.
Zanima me kakav je rizik kod koronarografije i koje su moguce komplikacije. Da li postoji verovatnoca da se tokom intervencije uradi jos nekakav zahvat ? Majka je jako uznemirena i uplasena i brinem da se zbog toga njeno zdravstvano stanje ne pogorsa. Postoji li mogucnost da se vec zakazana koronarografija otkaze ukoliko pacijent nije spreman na rizik ?
kovinka
Stalni član
Stalni  član

koronarografija ???

Post od kovinka »

Molim da mi neko odgovori na prethodno pitanje.
kovinka
Stalni član
Stalni  član

koronarografija

Post od kovinka »

Molim da mi neko odgovori na prethodno pitanje.
dr B
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 9:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr B »

draga kovinka,

cak i na osnovu opisa dva simptoma koji se javljaju kod vase majke (gusenje u naporu i pri izlasku na hladno, jasno je da je kardiolog u pravu. Ako je indikovana koronarografija treba da se uradi. Danas je to rutinska procedura koja se vrsi svakodnevno, a pojava komplikacija je svedena na minimum. Mislim da nema razloga da se plasite, a ako ja i zakazan termin to treba da iskoristite. Vidite i sami koliko se ceka. Nemojte gubiti vreme. Sve najbolje Vam zelim
kovinka
Stalni član
Stalni  član

koronarografija

Post od kovinka »

Zahvaljujem se na odgovoru dr B. Pokusacu da zanemarim strah od rizika kod koronarografije, jer nam je jako vazno da dobijemo pravu informaciju o stanju krvnih sudova. Nadam se da ce majka dobro podneti intervenciju. Da li pre intervencije ne treba da prekida sa uobicajenom terapijom ?
dr B
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 9:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr B »

Draga Kovinka,

majka treba da uzima svoju redovnu terapiju. Kardiolog koji je salje na intervenciju procenice i reci vam da li treba eventualno iskljuciti neki lek par dana ranije (obicno su u pitanju lekovi koji uticu na zgrusavanje krvi). Prvi dan u bolnici je tkz. pripremni dan, tada lekari iz tima koji obavlja koronarografiju imaju vremena do pregledaju pacjenta i eventualno izmene terapiju. Nemojte brinuti, bice sve dobro.
Pozdrav
kovinka
Stalni član
Stalni  član

hvala

Post od kovinka »

Zahvaljujem se na odgovoru.
Odgovori