papa test-teska displazija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

papa test-teska displazija

Post od emilija2004 »

Pre 20 dana sam otisla na redovan ginekoloski pregled,cisto da proverim stanje,jer planiramo porodicu,pa sam zelela da budem sigurna da je sve OK.Imam redovan ciklus,od pre par meseci sam u braku,pre toga nisam imala redovit seksualna zivot niti cesto menjanje partnera.Takodje do sada nisam imala nikakvih ginekoloskih problema,imam 36 godina i do sada nisam radjala.Zivim u Nemackoj,u Frankfurtu.

Ali jutros sam dobila rezultate Papa testa koji su losi!Kazu da imam tesku displaziju,sa grupom IVa i sutra idem na hitan razgovor sa lekarom,koji ce mi verovatno zakazati operaciju,na kojoj bi jedan deo tkiva grlica bio odstranjen.Moja doktorka je rekla da je operacija ambulantna,radi se u punoj anesteziji i nakon 2 sata se ide kuci.Nakon toga ce mi uzeti rezultate i ne bi trebalo da ostajem trudna naredna 3 meseca,kada cu opet ici na papa test,pa ako sve bude uredu onda mogu zatrudneti.
U velikoj sam panici,a nemam puno vremena i rekli su da ne smem da odlazem.Recite mi sta vi mislite o svemu ovome,koliki je rizik od karcinoma,rizik za dobijanje dece itd.
Unapred Vam se zahvaljujem i molila bih Vas da mi sto pre odgovorite.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:o Draga Emilija. Čudime da u Nemačkoj još upotrebljavaju staru nomenklaturu za grupe PAP testa?
Operacija je zaista ambulantna i nema razloga za zabrinutost. Iz dobijenog konusa uradiće serijske rezove na kojima će mikroskopom postaviti definitivnu histopatološku dijagnozu. Smatram da ima mesta za opreznost, ali ne i paniku. Ipak si se na vreme javila na pregled.
Srećno, pa napiši kad sve bude gotovo. :)
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član

idem na operaciju

Post od emilija2004 »

Danas sam opet bila kod lekara i zakazala operaciju za petak,13.maj.
Zanima me i vase misljenje o tome sta raditi nakon operacije,da li lezati ili se sme lagano setati?Da li ta rana sama zarasta,smem li se i kako tusirati,ili ranu moram ispirati nekim rastvorom?Da li ce se na mestu konusa koji se iseca regenerisati tkivo,posto tu ce grlic ostati prosiren?
Nakon kog perioda nakon operacije smem imati odnos sa svojim partnerom i da li je kondom obavezan?
Koliko nakon operacije moram cekati pa da smem da zatrudnim i kakva ce to trudnoca biti (posto je grlic prosiren,oni kazu da se nesti ubaca u grlic kako bi se plod zastitio)?
Molim vas da mi odgovorite pre nego sto odem "pod noz",posto zelim cuti vise misljenja o svemu ovome.
Hvala unapred!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:) Draga Emilija!
Postoperativni trtman objasniće vam vaš operator. On se donekle razlikuje zavisno od prakse.
Za deset dana nakon operacije bićete potpuno zdravi i "funkcionalni".
Tuširati se možete odmah, ali ne i ležati u kadi.
Grlić vam neće biti otvoren nakon operacije jer se skida tek njegov deo, a kad zatrudnite moguće je postaviti serklaž. Tako da nebrinete.
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član

sta posle operacije?

Post od emilija2004 »

Kako se treba ponasati neposredno posle operacije displazije na grlicu materice,odsecanjem konusa?Da li treba lezati prvih 24h,setati?Da li su moguca veca krvarenja i sta tada uraditi?Sta se sme a sta ne sme jesti i piti?
Nakon kojeg perioda se sme ostati u drugom stanju?Sta znaci postavljanje serklaza u grlic pri trudnoci i da li on stoji tamo sve vreme trudnoce?Meni se inace preporucivao porodjaj carskim rezom od strane oftamologa zbog visoke dioptrije.
Odgovori