Pitanje za OBGYN ili dr PEDJU - granulom

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Arwen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 8:36 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pitanje za OBGYN ili dr PEDJU - granulom

Post od Arwen »

33 godine, 2 porodjaja (vaginalna), 3 ab. (missed ab. 13. nedelja, gemelli 23. nedelja - chorioamnionitis, blighted ovum 10. nedelja).

Porodila sam se pre 5 meseci, pri porodjaju uradjena epiziotomija. Na mestima gde su bili konci pojavio se granulom. Dr rekla da to nije nista i prepisala upotrebu povidon jod vaginaleta.

Zanima me da li je granulom opasan, posto sam naknadno iskopala informaciju da je to "benigni tumor"? Da li postoji nacin da se ukloni i da li je bezbedno ukloniti ga? Sta se uopste preporucuje kada se pojavi granulom?

Drugo pitanje je vezano za kontracepciju:
Dr je preporucila Mirenu, ali je htela odmah da je stavi, a prethodno da uradi samo UZ pregled kojim bi, kako je ona rekla, utvrdila da li cu uskoro da dobijem menstruaciju, pa ako ne, da je stavi.
Stekla sam utisak da hoce da me "zbrzi" (kakav izraz :roll: ), s obzirom da je to htela odmah da uradi, a nije pominjala da je potrebno nesto od analiza pre toga. Pretpostavljam da je potrebno uraditi briseve, kolposkopiju, Papa...
Osim toga, ne znam ni da li sam dobar "kandidat" za spiralu.
Godinama imam Ectopio PVU (koji mi je uklanjan laserom), nisam sklona infekcijama, ali sam nekoliko meseci lecena od raznih bakterija nakon chorioamnionitisa, 3 puta mi je stavljan serklaz i sva 3 puta mi se cepao grlic, dva puta (posle oba porodjaja) je usivan.
Osim toga moj BMI je 34. :oops:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Arwen
granulom nije ništa opasno, rešava se ili premazivanjem Lapisom tzv. lapiziranjem ili elektrokauterom ili laserom.
Što se tiče kontracepcije dajem prednost anti-bebi pilulama, a tek na drugom mestu bih postavio spirale (ne znam zašto baš Mirenu), dobre su a bogami i poprilično jeftnije sve ostale!
Naravno da pre postavljanja spirale treba odraditi bris i pregled, u suprotnom možemo uneti infekciju u matericu.

Podrav DrPeđaDj
Arwen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 8:36 pm

Post od Arwen »

Hvala dr Pedja, kao i uvek, tu ste da me smirite. :D
Vec sam mislila da mi se lose pise. :D

Sto se tice spirale, i sama sam razmisljala o njoj, ali ne ovako "s neba pa u rebra" kako je na kraju ispalo. :-?
Pitala sam dr da mi predlozi kontracepciju, na sta mi je odgovorila monologom o mireni, povidon jodu, UZ-u i stavljanju nakon istog. Bila sam prilicno zatecena pa nisam uspela nista pametno ni da je pitam nakon toga.
Odgovori