Hipotireoza i trudnoca

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
freska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 05, 2006 9:11 pm

Hipotireoza i trudnoca

Post od freska »

Molimo za odgovor i savjet.
Naime, moja supruga ima dijagnozu blage hipotireoze i uzima terapiju eutiroks, naizmjenicno 100 i 125 mcg. Prije dva dana smo uradili test s-b-HCG i imali smo rezultat 256 sto ukazuje na trudnocu. S obzirom da zivimo u gradu u kom nema endokrinologa i najblizi je 100 km daleko i mozemo mu se obratiti tek za 10 dana jer tada dolazi u privatnu ambulantu. Zelimo pitati u kom roku se moramo javiti endokrinologu radi eventualne izmjene terapije i koliko je to hitno.
Prije dva dana uz pomenuti test smo uradili i test TSH koji je bio u granicama normale.
Veliki pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Postavite pitanje i na ginekologiji, mozda ranije dobijete odgovor.

Pozdrav i sve najbolje, majja :wink:
freska
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 05, 2006 9:11 pm

Post od freska »

Hvala na savjetu. Vec smo to i uradili.
Pozdrav
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

Htela bih da se malo nadovežem na opasku o tvom gradu i endokrinologu. U Bgd. ih ima na svakom ćošku, a opet smo u istoj situaciji kao i ti. Nemoj da misliš da smo nešto srećniji po pitanju lekara. Na zakazivanje se čeka i po par meseci, a kod privatnika možeš, ako imaš nešto u džepu. Tako da mu dodje isto.
pozz
zoricas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 21, 2007 9:49 am

Post od zoricas »

Dijagnostikovan mi je Hašimoto tireoditis, imam 33 godine i želela bih da imam drugo dete.Pročitala sam dosta tekstova o trudnoći vezanoj sa ovom bolesti i moram da priznam da sam se razočarala sobzirom na poražavaju podatke.Naime, u većini tekstova piše kako je začeće veoma teško sobzirom da se ne produkuju jajne ćelije zbog hipotireoze (u šta sam se i uverila jer 2,5 godine ne ostajem trudna), uokoliko i ostanem trudna postoji velika šansa da se desi spontani pobačaj zbog antitela koja stvara štitna žlezda i ono što me je najviše uplašilo jeste podatak da deca rođena od majke koja ima Hašimoto tireoditis najčešće imaju smanjeni IQ( za 10-tak jedinica od prosečnog IQ).Molola bih da mi se jave gospođe koje imaju Hašimoto tireoditis i koje imaju sličan problem ili bar znaju slične slučajeve. Naročito bi me obradovala poruka od majke koja je rodila dete a da boluje od ove bolesti. :( POZRAV
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

zoricas napisao:Dijagnostikovan mi je Hašimoto tireoditis, imam 33 godine i želela bih da imam drugo dete.Pročitala sam dosta tekstova o trudnoći vezanoj sa ovom bolesti i moram da priznam da sam se razočarala sobzirom na poražavaju podatke.Naime, u većini tekstova piše kako je začeće veoma teško sobzirom da se ne produkuju jajne ćelije zbog hipotireoze (u šta sam se i uverila jer 2,5 godine ne ostajem trudna), uokoliko i ostanem trudna postoji velika šansa da se desi spontani pobačaj zbog antitela koja stvara štitna žlezda i ono što me je najviše uplašilo jeste podatak da deca rođena od majke koja ima Hašimoto tireoditis najčešće imaju smanjeni IQ( za 10-tak jedinica od prosečnog IQ).Molola bih da mi se jave gospođe koje imaju Hašimoto tireoditis i koje imaju sličan problem ili bar znaju slične slučajeve. Naročito bi me obradovala poruka od majke koja je rodila dete a da boluje od ove bolesti. :( POZRAV
Da te utesim odmah na pocetku - prelistaj ovde sve teme vezane za ovaj problem i videces da ima i takvih slucajeva gde su majke radjale decu a da pri tom imaju Hashimoto!!! :wink:

Ovaj IQ neka te ne brine, Hasimoto imaju i moja majka i moja tetka, imam ga i ja, a IQ mi je 131 - meni sasvim dovoljno, nekada cak mislim da mi je i previse!! :lol: Zamisli da mi je 144 - pa ja bih odlepila!!!! :lol: :lol: :lol: Salim se ja malo, ne zameri. :wink:
Mislim - ne salim se za IQ, stvarno je toliki, tako da ne brini oko toga, a i ja sada prvi put citam takav podatak,a procitala sam dosta toga na zadatu temu.

Cinjenica je da su tacni ovi podaci koje si navela, nekada je to prepreka za trudnocu, ali nekada sve prodje bez ikakvih problema uz nadzor ginekologa i endokrinologa. :wink:

Pozz, majja :wink:
Odgovori