problematicna trudnoca

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
lelly
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

problematicna trudnoca

Post od lelly »

Prvi put pisem, mada redovno citam sve sto se pise ovde, narocito otkako sam u drugom stanju. Bila bih jako srecna kada bi mi neko od cenjenih doktora sa foruma odgovorio na moje pitanje. :D
Naime, sada sam u 13 NG i nazalost trudnoca je pracena raznim komplikacijama (krvarenje, kontrakcije), ali ono sto me trenutno okupira je sledece: Prosle nedelje moj ginekolog je utvrdio da imam bradavicaste izrastaje u genitalnom predelu i posumnjao na kondilome. Rekao je ohrabrujuce sto stagniraju tj. sto je primetio samo dva, jer u trudnoci je cesto mnozenje kondiloma. Nakon toga je trazio da uradim TORCH test. Rezultati istog su dobri, kaze on, i nema razloga za brigu. Medjutim, ono sto mene zabrinjava je sto nikada nisam cula da se nekome ko (mozda) ima kondilome radi taj test, npr. moja prijateljica mi je pominjala kolposkopiju... Pitala sam ga da li on iz rezultata tog testa moze da potvrdi da to nisu kondilomi i on mi je to potvrdio.
Moji strahovi poticu odatle sto sam u medjuvremenu citala o opasnostima koje mogu da prouzrokuju kondilomi u trudnoci, pa sam eventualno htela second opinion, tj da li da uradim i neki drugi test.
P.S. Ovo mi je treca trudnoca i dajem sve od sebe da sve bude kako treba, prethodne dve sam prekinula (obe u 8 NG) zbog neverovatno obilnih krvarenja i hematoma koji sam imala... Imam 30 god.
Nadam se odgovoru i sa nestrpljenjem ga ocekujem. Hvala unapred
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav Lelly,
mozes pogledati sledece topike:

- o kondilomima, trudnoci i porodjaju:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... noci#22232

- o TORCH analizama:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... orch#18115
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... orch#74815
(ima jos, ovo je samo delic koji sam na blic izlistala, pa mozes potraziti)

sve najbolje u trudnoci!!!

Slika, jane_doe
lelly
Novi član
Novi član

Post od lelly »

draga jane_doe hvala na odgovoru i vremenu koje si izdvojila...

:D
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga lelly
Skraćenica TORCH potiče od početnih slova najčešćih infektivnih bolesti u trudnoći, a koje mogu uticati na istu.
Toksoplazma,
Rubela,
Citomegalovirus i
Herpesa. Dakle nigde nema HPV tj humanog papiloma virusa.

Nisam vas razumeo zašto ste prekidali predhodne trudnoće, da li je dolazilo do uginuća ploda, prestanka srčane akcije ili su vam radili abortus samo zato što krvarite?

Što se tiče kondiloma (HPV) pitanje je da li ih opšte imate. Budite sigurni da HPV virus nije opasan za vašu bebu!

Pozdrav DrPedjaDj
lelly
Novi član
Novi član

Post od lelly »

dragi drPedjadj,
ja zelim da dam sve od sebe da ovoga puta izguram trudnocu, uprkos problemima koji se javljaju.
Pitali ste me za ranije abortuse. Oba puta plod je imao srcanu aktivnost, a ja sam bila na terapiji utrogestanima. Prvi put sam sama insistirala na prekidu trudnoce jer sam bila prestravljena kolicinom krvarenja, desavalo se da mi farmerke budu mokre do kolena (izvinjavam se na slikovitom opisu). Drugi put mi je doktorka nakon pregleda UZ koji je bio OK, radila i manuelni pregled i tada je utvrdila da postoji i infekcija. Nakon izvrsenog abortusa, objasnila mi je da je odluka bila na mestu jer bi se postojanje infekcije odrazilo na plod i sasvim sigurno bi doslo do spontanog pobacaja... Zao mi je sto ne baratam medicinskim izrazima i sto sam sve ovako laicki opisala, ali nadam se da ste bar donekle stekli sliku.
U ovoj trudnoci (sada sam u 13 NG) takodje imam krvarenje , svakodnevno, ali vrlo oskudno, za razliku od ranijih trudnoca. Uzimam utrogestan 3x dnevno, a do sada sam primila sam i 11 injekcija pregnyl, na svaki treci dan ih primam.
Pre par dana moj ginekolog je nakon manuelnog pregleda konstatovao da imam gljivicu kandida za sta sam dobila nistatin vaginalete.
Ranije, kada mi je pominjao kondilome i kontrakciju koju je video na UZ, jako sam se nervirala i pitala se hoce li me nesto od tih komplikacija "promasiti" i zaobici, ali sada se trudim da "iskuliram". Trudim se da razmisljam pozitivno i verujem da ce na kraju sve biti OK. Bar su rezultati torch i dabl testa bili u redu...
Hvala na vasem vremenu, veliki pozz, lelly
Odgovori