Tackasti zubi

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kacica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 08, 2007 4:54 pm

Tackasti zubi

Post od kacica »

Od malena su mi se razvili zubi sa belicastim tackicama na prednjim gornjim zubima. Inace odlicnog su kvaliteta. Odrzavam higijenu istih redovno od malena,ali prosto takvi su mi se razvili.Izgledaju kao šatirani. Primetila sam promene i na susednim dvojkama.
Imam 25 god i koliko god mi svi govorili da su mi zubi simpatični meni to jako smeta. inace mama mi je stomatolog i rekla mi je da sem krunica nema alternative, promene su u samom zubu,ne radi se o naslagama ili sl. Beljenje ne dolazi u obzir,svi mi pa i mama kazu da je to strasna hemija.
ima li neko neki pametan savet,ako ne isti ili slican problem? :roll:
carolija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 24, 2006 12:00 am

Post od carolija »

pa sta da kazem drugo, majka zna sta je najbolje za ceru :)

to su vjerovatno promjene u pigmentaciji zuba a poticu od poremecaja u stavranju gledji, urodjena pojava, koja najcesce ne skodi, samo ima taj estetski momenat.
Ne znam kako je to izrazeno i gdje , u kom obimu i sl. no ako bas je do te mjere izrazeno a zelis d ase rijesis ja bih predlozila 5 stavri :D :

1. pokusaj sa plombicama, imaju jako dobri kompozitni materijali ili cak tecni kompozit kad s efino postavi, dobije se super povrsina
2. tzv. ljuspice ili veeners, koje se rade se minimalnom preparacijom prednje strane zuba , porculanske su i lijepe se savremenim materijalima za tvoj zub. Dakle kao krunica samo tanje, nema metala i samo ide na prednu stranu.
3. bezmetalna keramika , ako zelis savrsenu estetiku , ali kosta ..
4. metalokeramicka krunica, nesto povoljnija varijanta i za nijansu losija estetika.
5. :D da nista ne diras, ako su zubi zdravi, ponekad je i ta mala simapticna nepravilnost dio tvog sarma, neko stavlja cirkon d aprivuce paznju a ti vec imas nesto po cemu si prepoznatljiva. Za protetiku ima uvijek vremena, pogotvo ako si malda, a zbrusen zub je uvijek navlaka....
pozdrav :wink:
dr stom.
kacica
Stalni član
Stalni  član

Post od kacica »

Oho, ovde ima i vise od onog sto sam ocekivala. Hvala carolijo....
Inace flekice su na gornjim jedinicama,mada imam promene i na dvojkama. Zubi su mi dobrog kvaliteta tako da bilo kakve radikalnije promene ne bih cinila. Sto kazes ima vremena za protetiku. Samo.... Ostavlja traga. Ali smejacu se ja bas ovako :lol:
Hejli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 10:03 am

Post od Hejli »

Moja seka ima problem s prednjom gornjom dvojkom, izvadjen je zivac, zub je ne boli, ali je potamneo. Zanima me da li je moguce u ovom slucaju staviti te veeners navlake, i ako jeste gde je moguce to cudo ugraditi u Beogradu i za koliko novca otprilike. Ili postoji nesto drugo sto moze da se uradi?

Hvala!
kacica
Stalni član
Stalni  član

Post od kacica »

Moja najbolja drugarica je imala dvojku koja je posle vadjenja zivca potamnela,znam da je pre nekih godinu dana isla na neke tretmane povom toga i da je vidljiv napredak. Cim je cujem danas-sutra pitacu je sta je i gde konkretno radila....
Optimista :wink:
kacica
Stalni član
Stalni  član

Post od kacica »

Pazite,moja jedna drugarica je isla na nekoliko tretmana u razmacima pa na jedno nedelju dana stomatologu.... Iza problematicnog zuba stavljana joj je kao poput lekica neka materija,pretpostavljamo da je u pitanju neka materija sa kiselinom,sve u zavisnosti kolika je promena zuba zavisi i koncetracija,te verovatno nagriza zubic i on bledi.Zapravo kao da prodire u isti i on biva prosvetljen. Da je u potpunosti delotvorno nije ali da se vidi boljitak,vidi se. U nekoliko navrata,na oko nedelju dana,skida se prethodna materija i stavlja nova.Trebalo bi da stomatolozi znaju za ovu metodu,zavisi samo da li to rade. S obziroom da se radi sa nekom nagrizajucom materijom verovatno nije popularna metoda,ali sta je tu je.... :wink:
Odgovori